Astaksantiini on rasvaliukoinen karotenoidi, jota luonnossa valmistavat etenkin valtamerien mikrolevät. Levää syövät äyriäiset ja lohensukuiset kalat saavat astaksantiinista punaisen värinsä. Osa ravintolisissä käytetystä astaksantiinista valmistetaan viljelemällä mikroleviä, mutta osa valmistetaan synteettisesti. Olethan siis tarkka, millaisen tuotteen valitset.
Elimistössä astaksantiini vaikuttaa etenkin solukalvolla, tarkemmin solukalvon rasvakerrosten välillä, ja näin se suojaa solua sekä sisäpuolelta että ulkoa. Astaksantiini pystyy myös kuljettamaan vapaita radikaaleja ulos solusta muiden antioksidanttien käsiteltäväksi. Astaksantiinin vaikutusta on tutkittu mm. puolustusjärjestelmän toimintaan, verenkiertoon, silmien terveyteen ja jaksamiseen.