Aiemmin ajateltiin, että kuidun saanti ei ole ihmiselle välttämätöntä, koska ruoansulatusentsyymit eivät sitä hajota. Nykyään tiedetään, että kuidulla on useita erilaisia terveysvaikutuksia niin suoliston alueella kuin muuallakin kehossa. Kuitu lisää massaa suolistossa, sitoo vettä ja pehmentää ulostemassaa, joten se helpottaa kuonanpoistoa. Kuitu tasapainottaa verensokerin nousua aterian jälkeen. Vaikka ihmisen ruoansulatusentsyymit eivät hajota kuitua, suolistobakteeristo voi sen tehdä. Tietyt kuidut (kuten inuliini) ruokkivat hyvää mikrobikantaa suolistossa, jolloin hyvät bakteerit vahvistuvat. Bakteerit muokkaavat kuidusta lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka ovat energianlähde suolen limakalvon soluille, ja näin kuitu voi edistää suolen limakalvon hyvinvointia. Kuitu ja kuidusta muodostuneet lyhytketjuiset rasvahapot voivat myös tasapainottaa veren rasva-arvoja.
Millään yksittäisellä kuidulla ei ole kaikkia näitä ominaisuuksia, joten päivittäin kannattaa nauttia erilaisia kuituja. Kuitua saa etenkin täysjyväviljasta, kasviksista ja marjoista sekä pähkinöistä. Lisäksi ravintolisinä on saatavissa monipuolisia kuituvalmisteita. Muistathan nauttia kuidun eri aikaan kuin lääkkeet ja juoda riittävästi kuidun käytön yhteydessä.