Kaali on kasvisten kuningatar!!! Kaalia tiedetään viljellyn noin 2500 vuotta Euroopassa, eikä syyttä. Kaali on nimittäin todellinen terveyspommi ja mikä parasta, sitä löytyy edullisesti joka ruokakaupan valikoimista. Keräkaalit sisältävät huiman määrän vitamiineja: C-, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia sekä E- ja K-vitamiineja. Kaalissa on myös kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä. Samalla tämä terveystykki sisältää sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, jotka tunnetusti madaltavat kolesteroliarvoja sekä ehkäisevät suolistosairauksia. Eräät tutkimukset osoittavat myös, että kaalin sisältämä luteiini-flavonoidi parantaa vastustuskykyä ja jopa saattaa ennaltaehkäistä maha- ja suolistosyöpien syöpiä.
Kaalikasvispata
6 - 8 hengelle
1 napakka keskikokoinen kaali 2 isoa sipulia 4 porkkanaa pieni pala lanttua pieni pala juuriselleriä 2 dl punaisia linssejä 1 l kasvislientä kokonaisia maustepippureita 4 laakerinlehteä suolaa
1. Silppua kaali ja sipulit ohuiksi siivuiksi. Pilko porkkanat ja lanttu suupalan kokoisiksi, selleri hieman pienemmiksi paloiksi. 2. Kaada kaikki kasvikset, pippurit ja laakerinlehdet suurehkoon kattilaan, lisää kasvisliemi ja anna poreilla kannen alla hiljakseen noin 30 min. 3. Tarkista suolan tarve ja lisää linssit pataan. Annan hautua vielä 20 minuuttia.
Tämä pata vain paranee uudelleen lämmitettäessä.
Ruoasta saa tukevamman lihansyöjälle lisäämällä joukkoon jauhelihaa tai ruskistettuja lihakuutioita. Lihan sijasta pataan voi lisätä myös tummaa soijarouhetta.
Jutta Rissanen 24.04.2013
Lukijoiden kommentteja
Sinun täytyy olla rekisteröitynyt käyttäjä kommentoidaksesi, rekisteröidy tästä. Jos olet jo rekisteröitynyt kirjaudu sisään sivun oikeasta ylälaidasta. |