Helikobakteeri, hapoton maha ja mahalaukun surkastuneet limakalvot
Kysymys:
Hei! Tiedustelen, mitä ruokia pitää välttää,
kun helikobakteeri on häädetty kahdesti ja hoito on todettu onnistuneeksi,
mahan limakalvot ovat surkastuneet ja minulla on hapoton maha. En tupakoi enkä
käytä alkoholia. Terveisin Anneli
Paulan vastaus:
Terve Anneli ja kiitos viestistäsi.
Loistavaa että Helicobacter
pylori -bakteerin häätö on
onnistunut. Helikobakteeri on itse asiassa aika outo otus. Mahalaukun
tuottama suolahappohan tappaa suurimman osan mahalaukkuun kulkeutuneista
mikrobeista, mutta helikobakteeri on poikkeus. Se viihtyy erinomaisesti
happamessa ympäristössä. Miksi se ei sitten kuole hapon vaikutuksesta? Se
pystyy tuottamaan happoa neutraloivaa entsyymiä, mikä taas johtaa hapon
tuotannon lisääntymiseen. Ja helikobakteeri lisää entisestään happoa
neutraloivaa entsyymiä... Bakteeri tarrautuu tiukasti mahalaukun kudokseen ja
tuottaa monia haitallisia aineita. Näiden vaikutuksesta mahalaukun pintasolukko
vaurioituu ja seurauksena on tulehdusreaktio. Helikobakteeri aiheuttaakin
mahatulehduksia sekä maha- ja pohjukaissuolihaavoja.
Mahalaukun erittämä suolahappo muuttaa mahanesteen hyvin
happamaksi. Suolahappoa voisikin kutsua elimistön
ensimmäiseksi suojamekanismiksi. Tämä happamuus tuhoaa melkein kaikki
ruoan ja hengitystieliman mukana kulkeutuneet mikrobit. Suolahappo edistää
valkuaisaineiden kuten esimerkiksi lihan, kalan tai maitotaloustuotteiden
pilkkoutumista mahalaukussa. Se tekee myös monet mineraalit paremmin
imeytyviksi. Valitettavasti nykyään suolahaposta
kuulee puhuttavan lähes poikkeuksetta negatiivisena asiana.
Närästyslääkemainokset ovatkin tehneet tästä ihmisen hyvinvoinnille tärkeästä
aineesta arkkivihollisen. Mainosten mukaan ylävatsakivut, liika kahvin
nauttiminen, happamat röyhtäisyt, mahan korventaminen ja poltto hoidetaan
tehokkaasti ja helposti niin kutsutuilla happosalpaajilla tai hapon neutraloijilla.
"Vain yksi tabletti ja oireesi helpottavat 24 tunniksi". Näitä lääkkeitä
tarvitaan esim. helikobakteerin hoidossa tai maha- ja pohjukkais-suolivaivoissa
muutamia viikkoja tai jopa kuukausi, mutta niiden pitkäaikainen käyttö johtaa
aina ongelmiin. Ihmiset ovat täysin tietämättömiä mitä niiden kroonistunut
käyttö saa aikaiseksi. Ja mainokset eivät tätä kerro!
Sinulla on hapoton maha ja mahalaukun limakalvot ovat
surkastuneet. Tällöin mahalaukkusi aseptinen tehtävä on häiriintynyt eli
mahalaukkuun kulkeutuneet mikrobit pysyvät elinkykyisinä. Tämä voi johtaa myös
bakteerien liikakasvutiloihin ohutsuolessa häiriten muun muassa ravintoaineiden
pilkkoutumista ja imeytymistä. Ohutsuolen bakteerien liikakasvutilat liittyvät
usein myös häiriintyneeseen bakteerikantaan paksusuolessa. Samoin proteiinien
sulatus heikkenee ja monien mineraalien ja B-ryhmän vitamiinien vapautuminen
valkuaisaineista ja imeytyminen ohutsuolessa huononevat. Pitkään jatkunut mahan
hapottomuus voikin johtaa muun muassa B12-vitamiinin puutokseen. Joten sinun on
todellakin kiinnitettävä huomiota siihen mitä syöt.
Karsi
ruokavaliosta kaikki limakalvoa ärsyttävät aineet kuten paistetut ja käristetyt
ruoat, liiallinen suola ja sokeri. Suosi pehmeitä puuroja, sosekeittoja,
marjapirtelöitä ja höyrytettyjä vihanneksia. Varo raskaita rasvaisia aterioita
ja varsinkin punaista lihaa, joka tarvitsee runsaasti mahahappoa sulaakseen
kunnolla. Suosi valkuaislähteinä helposti sulavia linssejä,
auringonkukansiemeniä, liotettuja pähkinöitä (ei maapähkinöitä), avokadoa ja
kalaa sekä maustamattomia hapanmaitotuotteita. Hyvät rasvat ovat elintärkeitä.
Kalan ja pähkinöiden rasvan lisäksi nauti päivittäin kylmäpuristettuja öljyjä
kuten oliivi-, avokado- tai rypsiöljyä. Ota kaksi - kolme ruokalusikallista
päivittäin esim. ruokaan tai puuroon sekoitettuna tai salaatin/vihannesten
kera. Juomista yrttiteet ovat erinomaisia. Limakalvoa hoitava juoma on
esimerkiksi lakritsinjuuritee. Syö pieniä aterioita ja muista pureskella hyvin.
Älä juo aterian yhteydessä (pieni määrä vettä on sallittua), vaan juo
aterioiden välillä.
Voit
lisätä tarvittaessa mahalaukun happamuutta esimerkiksi Molkosanilla tai
betaiinihydrokloriditableteilla. Et tietenkään saa käyttää näitä, jos
mahalaukun tai ruokatorven limakalvo on tulehtunut ja ärtynyt. Voit myös
kokeilla entsyymivalmisteita helpottamaan ruoansulatusta. Jos olet kärsinyt
kauan mahan hapottomuudesta, sinulla on todennäköisesti puutetta vitamiineista
muun muassa B-vitamiineista ja mineraaleista esimerkiksi sinkistä, raudasta
magnesiumista ja kuparista. Ota tällöin päivittäin vahva
monivitamiinihivenainekapseli, B- ja B12-vitamiineja, sinkkiä ja magnesiumia
ravintolisinä. Nauti lisäksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa 2-3
probioottikapselia tasapainottaaksesi paksusuolen mikrobikantaa.
19.10.2012