Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 
ARTIKKELIT
KYSYMYKSET JA PAULAN VASTAUKSET
YLEISIÄ TERVEYSOHJEITA


 

Terveyden avaimet » Kysymykset ja Paulan vastaukset »

Suoliston ”huono kunto” ja lukemattomat lääkekuurit

Kysymys:

Tervehdys Paula Heinonen! Aivorunkoinfarktin (v.2007) jälkeen on vatsani pilalla lukemattomien lääkekokeilujen takia. Nykyisin käytän vain Pradaxaa ja tyroksiinia + Ca- ja muita hiven- ja vitamiinilisiä. Kovia mahakipuja tulee seuraavista ruoka-aineista: kaikki maitovalmisteet (myös voi), sipuli, sienet, vadelma, kaalit, herneet, pavut, selleri, piparjuuri, parsa, lanttu, pinaatti, nokkonen, paprika, kurkku, silli, soija, suklaa, kahvi, punainen liha, savustetut, marinoidut ja maustetut ruoat, raa´at hedelmät, hapanruoat, Benecol, bataatti, ruis, banaani, maissintähkät, hauki... Kun illalla menee pitkälleen, ei auta Panadol eikä Litalgin. Vasta klo 02-03 voi uni tulla. Ravitsemusterapeutti on ymmällään, epäilee keliakiaa. Tosin v. 2008 se on suljettu pois. Olisiko mitään neuvoa, sillä nykyinen ruokavalioni on kaurapuuroa, mansikka- tai mustikkasoppa, kaurajuoma, broileri, kalat ja vaalea leipä? muori, 78 v.

Paulan vastaus:

Hyvä muori, jotta tiedämme mitkä ruoka-aineet aiheuttavat vaivoja ja missä kunnossa suolistonne on, suosittelen lämpimästi funktionaalisen lääketieteen laboratoriokokeita. Esimerkiksi laaja ruoansulatusanalyysi (CDSA2) ja eri ruoka-aineiden yliherkkyys- ja allergiatesti (IgE ja IgG) olisivat tärkeitä kokeita oireita aiheuttavien ruokien kartoittamiseksi ja suoliston tilanteen selvittämiseksi. Onko teiltä poissuljettu esimerkiksi sappivaivat, laktoosi-intoleranssi, helikobakteeri, gastriitti (mahan limakalvon tulehdus) ja ärtyvän suolen oireyhtymä? Hyvin tärkeää olisi ollut myös tietää, ovatko kivut kaikkialla ruoansulatuskanavassa vai paikallistuvatko ne mahalaukun kohdalle vai alemmaksi suolistoon. Sanotte itse, että ’vatsani on pilalla lukemattomien lääkekokeilujen takia’. Ensinnäkin jotta ruoan sulaminen, pilkkoutuminen ja imeytyminen olisivat optimaalista, on koko ruoansulatuskanavan oltava hyvässä kunnossa. Olettehan muistaneet pureksia ruoan erittäin hyvin? Ruoansulatus alkaa jo suussa! Jos mahalaukun limakalvo on vaurioitunut, kuten voisi epäillä lukemattomien lääkekokeilujen seurauksena, on ruoan pilkkoutuminen häiriintynyt jo mahalaukussa. Tämä voi johtaa ongelmiin edelleen ohutsuolessa muun muassa bakteerien liikakasvutiloihin tai jopa nk. vuotavaan suolen, jolloin suolen limakalvo on liian läpäisevä ja päästää verenkiertoon sinne kuulumattomia partikkeleita. Samanaikaisesti ihminen yleensä kärsii imeytymishäiriöistä. Nämä kummatkin - sekä ohutsuolen bakteerien liikakasvu että suolen lisääntynyt läpäisevyys on mitattavissa funktionaalisen lääketieteen laboratoriokokeilla. Mahalaukun ja ohutsuolen ongelmat vaikuttavat luonnollisesti myös paksusuolen tilaan. Paksusuolessa asustaa uskomaton määrä mikrobeja - enemmän kuin maailmankaikkeudessa on tähtiä taivaan kannella. Tasapainoinen mikrobikanta ylläpitää terveyttä ja vastustuskykyä ja vaikuttaa ratkaisevalla tavalla energisyyteen ja hyvinvointiin. Sen sijaan jos vaivoja on jo mahalaukussa ja ohutsuolessa, on hyvin todennäköistä, että myös paksusuolen mikrobikanta on vinoutunut. Useat lääkkeet, epäterveellinen ruokavalio ja huonot elämäntavat voivat muuttaa tämän puolitoista kiloa painavan mikrobimassan sairauksia aiheuttavaksi ongelmapesäkkeeksi, jonka vaikutukset ulottuvat suolistovaivoista, nivelongelmista ja allergioista aina neurologisiin häiriöihin. Suosittelen luonnollisesti, että ensin tutkitaan haastattelulla ja funktionaalisen lääketieteen laboratoriokokeilla mikä on oireiden aiheuttaja. Esimerkiksi onko kyseessä mahalaukun hapon tuotannon häiriintyminen, mahalaukun limakalvon vaurioituminen, ohutsuolen limakalvon läpäisevyyden lisääntyminen, ohutsuolen bakteerien liikakasvu, haiman entsyymi- tai sapen tuotannon häiriintyminen, paksusuolen mikrobikannan vinoutuminen tai maksan myrkynpoistojärjestelmän ylikuormittuminen? Kun tiedämme aiheuttajan, pystymme korjaamaan ongelman ja tekemään terveyttä edistävän ohjelman tilanteen parantamiseksi.

Voitte toki kokeilla "rauhoitusruokavaliota", joka koostuu lämpimistä keitoista (kuten esimerkiksi purjo-perunasosekeitto), höyrytetyistä, soseutetuista vihanneksista, uunissa haudutetusta tai höyrytetystä kalasta sekä pirtelöistä. Pirtelöt valmistetaan marjoista esimerkiksi mustikasta ja liotetuista ja hyvin huuhdelluista siemenistä (ja/tai pähkinöistä). Voitte syödä alkuun myös gluteiinittomia puuroja kuten täysjyvähirssi-, guinoa- tai vaikkapa riisipuuroa, mehukeiton (ei keinotekoisia makeutusaineita sisältävän) ja mustikkasoseen kanssa. Lisätkää jokaiseen ruoka-annokseen yksi teelusikallinen kylmäpuristettua öljyä esimerkiksi oliivi-, avokado tai rypsiöljyä. Ottakaa ruokien yhteydessä aina entsyymejä parantamaan ruoan sulamista. Iltaisin ennen nukkumaan menoa nauttikaa muutama probioottikapseli (eli terveyttä edistäviä mikrobeja sisältävä valmiste) tasapainottamaan suoliston mikrobikantaa.

Juomina suosittelen vettä ja yrttiteetä. Juokaa huoneenlämpöistä vettä ruoka-aikojen ulkopuolella päivän aikana yhteensä noin 1,5 l. Välttäkää runsasta juomista ruoan yhteydessä.

Voitte jatkaa ’rauhoitusruokavalion’ kokeilemista muutamia viikkoja. Tilanteen mahdollisesti helpottaessa voitte ottaa mukaan yhden uuden ruoka-aineen pieninä määrinä. Tarkkailkaa tilannetta ja poistakaa ruoka-aine, jos se aiheuttaa vaivoja. Kokeilemalla löydätte mitkä ruoka-aineet edelleen ovat ongelmallisia. Pyrkikää pitämään suolistostanne valtavan hyvää huolta jatkossa. Se on pelottavan viisas elin, joka ei pidä stressistä, huonosta ruokavaliosta, alkoholista, lääkekuureista puhumattakaan. Suolisto on oikein kohdeltu terveyden kehto ja väärin kohdeltuna sairauksien ja vaivojen tyyssija.

 

11.07.2012



Lukijoiden kommentteja