Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 
ARTIKKELIT
KYSYMYKSET JA PAULAN VASTAUKSET
YLEISIÄ TERVEYSOHJEITA


 

Terveyden avaimet » Artikkelit »

Vaihdevuodet

Hikoiluttaa. Kuumia aaltoja varsinkin öisin ja heti taas paleltaa. Paino nousee ja olo on turvonnut. Muisti tuntuu heikentyneen yhdessä yössä ja keskittyminen on lähes mahdotonta. Uuden asian oppiminen vaikuttaa vaikealta. Mieliala vaihtelee: alakuloisuutta, masennusta, ärtymystä. Iho näyttää rypistyvän ja päätä särkee luvattoman usein. Kuukautiset tulevat ja menevät miten sattuu. Tiputteluvuotoa, kierron lyhenemistä ja pitenemistä tai niin runsaita vuotoja, että on paras hautautua sohvan nurkkaan. Ja seksi - mitä se on?

Apua onko kyse menopaussista? Itse asiassa menopaussilla tarkoitetaan viimeisiä kuukautisia. Kuukautisten loppumista edeltäviä vuosia kutsutaan esivaihdevuosiksi eli premenopaussiksi. Esivaihdevuosissa oireiden alkamisikä on keskimäärin 46 vuotta (voi olla jopa alle 40 vuotta!) ja ne kestävät 2-8 vuoteen. Sen sijaan vaihdevuodet tarkoittavat menopaussia edeltävää (premenopaussi, esivaihdevuodet) ja seuraavaa ajanjaksoa (postmenopaussi, jälkivaihdevuodet), jonka aikana munasarjojen toiminta vähitellen heikkenee ja lopulta sammuu. Menopaussi-ikä on noin 50-51 vuotta (yleensä 45-55 vuotta). Menopaussi-sanaa käytetään yleensä varsin vapaasti korvaamaan vaihdevuodet-termiä. Tämä näyttää olevan yleisesti hyväksyttyä, mutta on hyvä ymmärtää, mitä käsitteet oikeasti tarkoittavat.

Bette Midler on osuvasti sanonut, että vanheneminen ei ole lällärien puuhaa. Ja siinä hän on harvinaisen oikeassa. Suurimmalla osalla meistä naisista hormonit heilahtelevat neljästä kahdeksaan vuotta ennen viimeisiä kuukautisia, menopaussia. Oireet siis voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotojen loppumista, mutta vaikeimmillaan ne yleensä ovat vuoden sisällä menopaussista. Toisilla naisilla oireita ei tule lainkaan, toisilla ne saattavat jatkua pitkäänkin. Perinteisen lääketieteen mukaan vaihdevuosioireiden hoidon kulmakivi on estrogeeni (ja naisilla, joilla on kohtu tallella, lisäksi toinen naishormoni, useimmiten keltarauhashormonin kaltainen hormoni progestiini). Perinteisessä lääketieteessä vaihdevuodet diagnosoidaan oireiden ja kuukautisten harvenemisen tai loppumisen perusteella yli 45-vuotiaalla. Laboratoriokokeita ei yleensä tarvita. Funktionaalisessa lääketieteessä myös vaihdevuosia hoidetaan hyvin kokonaisvaltaisesti ja varsin eri tavalla kuin perinteisessä lääketieteessä. Jos/kun hormonilääkityksiä tarvitaan, suositaan luonnollista hormonikorvaushoitoa. Näiden bioidenttisten hormonien molekyylirakenne on täysin samanlainen kuin naisen elimistössä syntyneiden hormonien rakenne.

Mutta palataanpa takaisin oireisiin. Yöllisten hikoilupuuskien lisäksi sydän tykyttää ja voi esiintyä rintakipuja. Jopa niveliä ja lihaksia särkee. Käsissä ja jaloissa voi olla tuntohäiriöitä, emätin kuivuu ja unihäiriöt tekevät päivistä tasaista matalalentoa. Virtsaamisvaivat ovat viimeinen pisara ja hermoromahdus vaanii oven takana. Syöksyt lääkärille ja palaat kotiin hymyillen estrogeenilääkitys käsilaukussa. Muutaman viikon kuluessa vaivat saattavat helpottaa, mutta vain osittain. Mikä on pielessä? Ensinnäkin kyseessä ei ole pelkästään estrogeenin puutos. Itse asiassa keltarauhas-hormonin eli progesteronin määrä vähentyy selvästi jo ennen estrogeenin vähenemistä. Varsinkin esivaihdevuosien aikana esiintyvän oireilun aiheuttajana saattaa olla estrogeenidominanssi estrogeenin puutteen sijaan. Tällöin estrogeenin määrä on liian suuri suhteessa keltarauhashormoniin. Estrogeenin määrä voi olla matala, mutta keltarauhashormonin määrä on vielä sitäkin matalampi. Keltarauhashormonin eli progesteronin puute on ensimmäinen hormonaalinen muutos premenopaussissa ja se voi ilmetä muun muassa lyhyinä kuukautiskiertoina ja univaikeuksina. Funktionaalisessa lääketieteessä mitataankin usein muun muassa estrogeenin, progesteronin ja testosteronin pitoisuudet, estrogeenin aineenvaihduntatuotteet ja estrogeeni:progesteroni -suhde. Naishormonien tasapaino onkin usein niiden määrää tärkeämpi. Onko kyseessä siis vain naishormonien vuoristorata ja mieshormoni testosteronin (halun hormoni myös naisilla) määrän väheneminen? Ei todellakaan. Tiesitkö, että vuosien saatossa tapahtuva estrogeenin ja progesteronin väheneminen vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Riittävä kilpirauhashormonin määrä on välttämätöntä munasarjojen progesteronin tuotannolle. Lisäksi lisääntyneet estrogeenitasot (esimerkiksi perinteinen hormonikorvaushoito tai ehkäisypillerit) saattavat vähentää kilpirauhashormonin määrää ja ehkäistä tyroksiinin (T4) muuttumista aktiiviseksi kilpirauhashormoniksi trijodotyroniiniksi (T3). Estrogeenin ylimäärä saattaa siis olla varsin haitallista kilpirauhasen toiminnalle. On lisäksi muistettava, että ikääntyessämme kilpirauhasen toiminta hidastuu. Kilpirauhasongelmat saattavatkin kehittyä naisilla samanaikaisesti kuin vaihdevuosivaivat. Oireetkin ovat hyvin samankaltaisia lukuun ottamatta kuumia aaltoja, yöhikoilua ja emätin/virtsaamisvaivoja. Ja usein niin nainen itse kuin lääkärikin jättää kilpirauhasparan täysin huomiotta. Kilpirauhasen optimaalinen toiminta on täysin välttämätöntä elimistön hyvinvoinnille! Vaadi kilpirauhaslaboratoriokokeet viimeistään vaihdevuosi-iässä. Myös kilpirauhaslääkkeenä on mahdollista käyttää luonnollista hormonia.

Entäpä stressi? Onko olemassa vaihdevuosi-ikäistä naista, jolla ei ole stressiä? Yleisimpiä stressitekijöitä voivat olla omien vanhempien ikääntyminen, lasten kotoa lähtö, parisuhdeongelmat, taloudelliset huolet, urapaineet, oma sairastuminen, henkiset kriisit jne. Stressin aikana stressihormoni kortisolin määrä kasvaa ja yllätys yllätys naishormoni progesteronin määrä vähenee ja vaihdevuosioireet pahenevat entisestään. Estrogeenin väheneminen puolestaan nostaa kortisolitasoja. Lisäksi kortisolin kohoaminen vaikuttaa haitallisesti myös kilpirauhasen toimintaan. Funktionaalisessa lääketieteessä mitataan myös kortisolitasoja ja otetaan tämäkin puoli huomioon hoito-ohjelmaa laadittaessa.

Vaihdevuosissa myös melatoniinin eritys vähenee. Melatoniini tunnetaan yleisesti "pimeähormonina" tai "unihormonina" ja se osallistuukin uni-valverytmin säätelyyn. Nämä ovat vain osa tämän tärkeän hormonin toiminnoista. Se on lisäksi voimakas antioksidantti, vaikuttaa immuunijärjestelmämme toimintaan, vähentää stressihormoni kortisolin tasoja, parantaa mielialaa ja unen laatua. Lääkäri Pierpaolin mukaan 40-44 -vuotiaalla naisella melatoniinin tuotanto vähenee merkittävästi. Tätä ikää pidetään yleensä esivaihdevuosien alkamisajankohtana. Pierpaoli suositteleekin vaihdevuosi-ikäisiä nauttimaan 3 mg melatoniinia iltaisin.

Kuten olet varmasti huomannut, kaikki hormonit vaikuttavat toisiinsa. Hormonit toimivat kuin orkesteri - yhden soittajan virheet saavat koko orkesterin epäsointuun. Näin tapahtuu myös kehossa. Naishormonien väheneminen tai estrogeeni:progesteroni -suhteen muuttuminen vaikuttaa kaikkiin muihin hormoneihin. Tärkeintä ja myös lohduttavinta on kuitenkin, että useimmat hormonaaliset epätasapainotilat ovat korjattavissa elämäntapamuutoksilla: ruokavaliolla, suoliston kunnostamisella (hyvä hormonitasapaino alkaa suolistosta!), harrastamalla liikuntaa säännöllisesti, ravintolisillä, ympäristömyrkkyjen ja muiden haitallisten aineiden välttämisellä, stressin hallinnalla (stressi voi tuoda vaihdevuosioireet pintaan) sekä tietenkin riittävällä levolla ja hyvillä yöunilla.
Ihminen on moniulotteinen! Mielestäni nykyinen hoitokäytäntö - sama hoito kaikille - on aikansa elänyt. Jokaista naista on hoidettava yksilöllisesti huomioiden hänen yleinen terveystilanteensa, perimä, ruokavalio, elämäntilanne, vuosien saatossa syntyneet puutokset, suoliston kunto, hormonaaliset epätasapainotilat, hapetusstressi sekä maksan myrkynpoistojärjestelmän toiminta.

Mitä voit itse tehdä? Ruokavalio ja suoliston kunnostaminen sekä haitallisten aineiden välttäminen (huomioi, että monet torjunta-aineet ja kosmetiikassa käytetyt aineet toimivat hormonihäiritsijöinä elimistössä) ovat tärkeimpiä asioita. Suosi kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljoja, maustamattomia hapanmaitotuotteita, juustoa, kalaa, kanaa, kalkkunaa, riistaa, poroa, luomumunia, pähkinöitä, manteleita, siemeniä ja hyviä luonnollisia rasvoja esimerkiksi kylmäpuristettua oliivi-, rypsi-, pellavansiemen- ja kookosöljyä ja maltillisesti voita. Muista, että vähärasvainen tai huonoa teollisesti prosessoitua rasvaa sisältävä ruoka saa hormonitasapainon sekaisin! Vältä keinotekoisia makeutusaineita. Liikunta on tärkeää: vaihdevuosioireita esiintyy vähemmän runsaasti liikuntaa harrastavilla naisilla. Hae oma lajisi. Myös puutarhanhoito ja kävely ovat liikuntaa. Tee lihaskuntoharjoitteita, joogaa, ui, venyttele. Liikunnalla on voimakas tulehdusta ja elimistön hapetusstressiä vähentävä sekä samanaikaisesti hormonitoimintaa tasapainottava vaikutus.

Monista ravintolisistä voi olla huikeaa apua esimerkiksi univaivoihin, hikoilupuuskiin, sydämen tykyttelyyn ja masentuneisuuteen. Esimerkiksi E-vitamiini voi vähentää yöhikoilua ja kuumia aaltoja toisilla naisilla merkittävästi (ota suurin osa iltaisin, aluksi jopa 400-600 mg). Samoin salvia-yrtti on loistava yöhikoiluun ja kuumiin aaltoihin. Suosittelen E-vitamiinin lisäksi magnesiumia iltaisin (300-600 mg) univaikeuksiin ja lihaskireyksiin. Ruoasta E-vitamiinia saat esimerkiksi kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja pähkinöistä sekä siemenistä (myös magnesiumia). Sydämen tykyttelyä rauhoittamaan sopii magnesiumin lisäksi esim. ubikinoni. Muita hyviä valmisteita ovat: Gelee Royale (suorituskyky), humala (kuumat aallot, uni), melissa (rauhoittava), pellavansiemen, puna-apila (kasviestrogeeni), sinkki (vaikutus hormonijärjestelmän toimintaan), valeriaana (uni, rauhoittuminen). Myös kalaöljy, pygnogenoli ja D-vitamiini voivat ovat varsin hyödyllisiä.

Funktionaalisessa lääketieteessä vaihdevuosissa käytetään tarpeen vaatiessa hormonikorvaushoitoa luonnollisen kaltaisilla hormonivalmisteilla. Bioidenttisten hormonien korvaushoidossa tarvitset luonnollisesti funktionaalisen lääketieteen lääkärin apua.

Ja lopuksi. Vaihdevuodet ovat täysin normaali naisen elämään kuuluva vaihe. Itse asiassa vaihdevuosiaika voi olla elämän paras ajanjakso! On aika elää tässä ja nyt. Asennoidutaan positiivisesti: raskautta ei tarvitse enää pelätä, seksiä voi ja kannattaa harrastaa, aikaa voi hitaasti mutta varmasti varastaa itselleen, parisuhteelle ja harrastuksille. Terveellisiä ja aktiivisia vaihdevuosia sinulle!


Paula Heinonen

 

18.10.2012



Lukijoiden kommentteja