Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 

Linkki vinkki

Löysitkö mielenkiintoisen terveysaiheisen uutisen? Lähetä linkki meille niin lisäämme uutisen sivuille!



 

Uutiset »

Umpilisäkkeellä on tärkeä tehtävä elimistössä

Umpisuolta ja siihen kuuluvaa umpilisäkettä on pidetty evoluution jäänteenä, jolla ei ole enää käyttöä elimistössä. Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä asettaa kuitenkin tämän luulon kyseenalaiseksi, sillä umpilisäkkeelle löytyi hyvinkin tärkeä tehtävä. Asiasta uutisoi yle

Tutkijat ovat jo kauan tienneet, että umpilisäke koostuu imusolmukkeiden kaltaisesta kudoksesta, jossa on paljon valkoisia verisoluja. Nämä taas ehkäisevät infektioiden syntymistä.

Uuden havainnon mukaan umpilisäke voi toimia suoliston "hyvän" bakteerikannan turvapaikkana, kun patogeeniset bakteerit pääsevät lisääntymään. Haitallisten mikrobien päästessä elimistöön voivat ne tappaa kaikki suoliston hyödylliset bakteerit. Tuolloin on tärkeää, että hyödyllistä bakteerikantaa on jossakin suojassa, mistä ne pääsevät jälleen levittäytymään, kun infektiohyökkäys on ohi. Haitallisia suoliston hyville bakteereille ovat myös esimerkiksi antibiootit.

Umpisuoli ja -lisäke eivät ole vain ihmisten ja suurten apinoiden erikoispiirre. Uusien löytöjen mukaan ne ovat yllättävän yleisiä nisäkkäillä.

Tutkijaryhmä teki tarkan tutkimuksen kaikkiaan 361 nisäkäslajille, joilta peräti noin 50:ltä löytyi umpisuoli.

Monet näistä lajeista ovat kehittyneet evoluutiohistorian aikana erillään toisistaan, joten umpisuoli on kehittynyt ainakin 35 kertaa itsenäisesti eri lajeille.

Science-lehdessä julkaistu uusi tutkimus herättää kuitenkin kysymyksiä. Yksi niistä on se, että jos umpisuolella ja -lisäkkeellä on tärkeä tehtävä, miksi sellaista ei ole kehittynyt kaikille lajeille.

Lisää aiheesta Sciencemagin sivuilla.

 

19.02.2013



Lukijoiden kommentteja