Korvaa tipaton tammikuu kolmella pienellä askeleella
KIRJOITTAJA
Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.
Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi
Asiantuntijoiden mukaan tipaton tammikuu on tehoton, jos tavoitellaan terveysvaikutuksia. Lyhyt tauko voi auttaa pohtimaan omaa alkoholinkäyttöä ja kannustaa muutoksiin, mutta pyrittäessä ennaltaehkäisemään alkoholin terveyshaittoja, on suositeltavaa lepuuttaa maksaa säännöllisemmin. Sen voi tehdä esimerkiksi pienellä "kolmen askeleen ohjelmalla". Lue asiantuntijoiden neuvot tämän toteuttamiseen.
Tipaton, tehoton tammikuu
Tipatonta tammikuuta viettää vuosittain vähintään 14 prosenttia suomalaisista ja teemakuukauden vaikutus näkyy laskevana trendinä Alkon sekä anniskeluravintoloiden myyntitilastoissa. Tipattoman kuukauden päätarkoituksena on kannustaa alkoholimyönteisen kulttuurin keskellä eläviä yksilöitä vähentämään alkoholin liikakäyttöä. Tammikuun jälkeen moni palaa kuitenkin vanhoihin tottumuksiinsa, jolloin maksa jatkaa kuormittumistaan siitä mihin se tammikuun alussa jäi. Yksi kuukausi on siis liian lyhyt aika torjumaan, saati korjaamaan maksavaurioita, joita aiheuttavat alkoholin ohella myös raskas ruokavalio, liikunnan vähäisyys ja erityisesti keskivartalolihavuus.
Maksasairaudet ovat yleistyneet
Viimeisten vuosien aikana maksasairaudet ovat lisääntyneet ja niihin sairastutaan yhä nuoremmalla iällä. Tähän ovat vaikuttaneet alkoholin kulutuksen ohella monet länsimaiseen elämäntyyliin liittyvät tekijät. On tärkeää huomata, että esimerkiksi maksakirroosiin ja maksasyöpään voi sairastua myös ilman alkoholinkäyttöä. Nykyään jopa lapsilla havaitaan ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa epätasapainoisen ruokavalion ja ylipainon seurauksena.
Suomessa maksakirroosin aiheuttamat kuolemat ovat yleistyneet nopeammin kuin muissa Euroopan maissa. Merkittävä syy tähän on suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus, joka on kolminkertaistunut 60-luvun lopulta lähtien. Humalajuomisen tärkeys suomalaisille on samalla pysynyt entisellään, joten alkoholin kulutuksen ennustetaan jatkossakin kasvavan vapaa-ajan lisääntyessä ja taloudellisen laman taittuessa.
Maksasairaudelle altistavat tekijät
Selkein maksasairaudelle altistava yhdistelmä on jokailtainen alkoholipitoinen drinkki, rasvainen, paljon puhdistettuja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio sekä liian vähäinen liikunta.
Maksakirroosi on monien maksasairauksien loppuvaihe, jossa maksasoluja on tuhoutunut ja tilalle on kasvanut sidekudosta. Tilaa ei voida enää korjata, vaan sairauden eteneminen pyritään pysäyttämään. Pahimmissa tapauksissa tarvitaan maksansiirtoa. Maksakirroosin aiheuttaa tyypillisesti pitkäaikainen alkoholin liikakäyttö, mutta myös vyötärölihavuuden aiheuttama rasvamaksa on yleistyvä tekijä.
Rasvamaksa on tällä hetkellä maksasairauksista kaikkein yleisin ja normaalipainoisilla sitä todetaan 1–2:lla kymmenestä, kun taas ylipainoisista etenkin vyötärölihavilla rasvamaksaa esiintyy 7–8:lla kymmenestä. Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasoluihin, minkä seurauksena maksa suurentuu. Osalla rasvamaksaan liittyy myös maksasolujen vaurioitumista ja tulehdusreaktioita.
Maksasairaudet voivat kehittyä oireettomina niin pitkälle, että maksavaurioita ei saada enää korjattua. Tästä johtuen ennaltaehkäiseminen on tärkeää ja maksan terveyttä kannattaa hoitaa muilla, kuin tehottomilla pikakonsteilla ja kuureilla.
Kolmen askeleen huolto-ohje
Maksasairauksien torjumiseen erikoistuneiden asiantuntijoiden mukaan maksan korjaamiseksi ja suojelemiseksi kannattaa unohtaa tipaton tammikuu ja toteuttaa seuraavaa kolmen askeleen ohjelmaa vuoden ympäri.
1) Pidä 2-3 kokonaan alkoholista vapaata päivää joka viikko.
2) Harrasta urheilua säännöllisesti.
3) Vähennä sokerin ja rasvan kulutusta.
Ravintovalmentaja-psykologin kommentit:
Alkoholin käytön osalta jokaisen on tärkeää etsiä itselleen sopivat määrät ja huomioida omat rajansa. Vaikka esimerkiksi viinejä mainostetaan terveellisinä, voi jopa yksi lasillinen päivässä olla liikaa yksilölle, jolla on jokin perussairaus ja jonka maksa on ollut pitkään kuormituksen alaisena. Jokailtaiselle viinin tissuttelulle ei siis ole terveysperusteita ja hyödylliset antioksidantit löytyvät paremmassa paketissa marjoista ja hedelmistä.
Mielenterveyden hoitamiseksi ja kohtuuden säilyttämiseksi kannattaa välillä kuitenkin rentoutua ja unohtaa totaalikiellot, mikäli taustalla ei ole absolutismia vaativaa alkoholiongelmaa. Ehdottomat, loppuelämää koskevat tiukat säännöt kun eivät yleensä toimi, vaan aiheuttavat lähinnä pakkomielteitä "kiellettyä hedelmää" kohtaan. Juhlissa voi siis tehdä poikkeuksia ja on tärkeää erottaa arki ja erikoistilaisuudet toisistaan.
Maksan hoitamisessa on hyvä huomioida myös muut elämäntapatekijät, joista länsimaisessa yhteiskunnassa tärkeimpiin kuuluu monipuolinen, rentoa painonhallintaa edustava ruokavalio. Mikäli olet ylipainoinen ja rasvakudoksesi sijaitsee pääosin keskivartalolla, on hyödyllistä pyrkiä lisäämään kasvisten kulutusta, vaihtaa voita, kermaa ja rasvaisia lihoja kylmäpuristettuihin kasviöljyihin, kalaan ja kasvikunnantuotteisiin.
Lue lisää:
http://yle.fi/uutiset/maksakirroosi_tappaa_helpommin_suomalaisia/5247775
http://www.thl.fi/fi_FI/web/neuvoa-antavat-fi/mita-tilastot-kertovat-suomalaisten-alkoholinkaytosta
http://www.cancer.fi/syovanehkaisy/alkoholi/
http://www.tipaton.fi/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19155426
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2255530/A-quarter-liver-damage--dry-January-isnt-undo-damage-warn-experts.html
02.01.2013
Lukijoiden kommentteja
|