Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 

Linkki vinkki

Löysitkö mielenkiintoisen terveysaiheisen uutisen? Lähetä linkki meille niin lisäämme uutisen sivuille!



 

Uutiset »

D-vitamiinikohu saa erikoisia piirteitä

Kohu Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinivalmistetutkimuksen ympärillä jatkuu. Tutkimuksessa tutkittiin 23 tabletti- ja 3 suihkevalmistetta, joista vain 8 mahtui Eviran asettamiin rajoihin. Tutkimuksessa ei ollut mukana öljypohjaisia valmisteita. Terveyden Tukipilarit -sivustolta löytyviä tuotteita ei ollut tutkimuksessa mukana.

Tutkimuksen tekijät ja tutkittujen tuotteiden valmistajat ovat olleet eri linjoilla tulosten oikeellisuudesta. Myös Evira on kertonut tutkivansa asiaa. Useat valmistajat julkistivat hiljattain puolueettomien akkreditoitujen laboratorioiden analyysejä omista valmisteistaan, jotka osoittavat niiden sisältävän hyväksyttävän määrän D-vitamiinia. Nämä tulokset on saatu samoista tuote-eristä, kuin Itä-Suomen yliopiston tutkimustulokset. Viimeisimmässä käänteessä yliopisto on kertonut analysoivansa valmisteet uudelleen sekä alkuperäisellä menetelmällä, että akkreditoidussa laboratoriossa käytettävällä menetelmällä.

- "Ensimmäinen ongelma tulee vastaan siinä, että tutkimusta ei tehty Eviran hyväksymässä elintarvikelaboratoriossa, eikä Itä-Suomen yliopiston laboratorio Kuopiossa ole akkreditioitu. Lisäksi Eviran asettamat rajat on uutisoitu usein väärin. Ne ovat -20% ja +50%. Joka tarkoittaa sitä, että valmisteen D-vitamiini pitoisuus saa alittua 20% ja ylittyä 50% etiketin ilmoittamasta määrästä. Tämän lisäksi tutkimusmenetelmän epätarkkuus voidaan ottaa huomioon", kertoo Biokemian tohtori Timo Lehto.

- "Akkreditoidussa laboratoriossa tehdyt D-vitamiinimittaukset on tehty virallisesti hyväksytyllä menetelmällä ja laitteistolla, kun taas Kuopion yliopiston käyttämä menetelmä oli heidän itsensä kehittämä. Myöskään tutkimuslaitteisto ei ole yhtä laadukas kuin akkreditoiduissa laboratorioissa", Lehto jatkaa.

Tutkittujen D-vitamiinien valmistajien mielestä olisi ollut myös eettisesti suotavaa, että Itä-Suomen yliopisto olisi lähettänyt tutkimustulokset ensin Eviralle selvitettäväksi eikä suoraan medialle, joka on tuottanut aiheesta lööppejä.

Tarja Nurmi myöntääkin jo osittain Yle uutisten haastattelussa, että heidän tutkimustuloksensa saattavat olla virheellisiä.

- "Valmistajien ja markkinoijien teettämät analyysit akkreditoiduissa laboratorioissa ja niiden esittämät todisteet ovat ilman muuta validia tavaraa ja takaavat heidän tuotteidensa laadun yksiselitteisesti", Nurmi kertoo. Yliopiston ja akkreditoitujen laboratorioiden välisiä tutkimus tuloksia ei ole tällä hetkellä Nurmen mielestä kuitenkaan mielekästä vertailla. Tutkimuksen kiinnostavin vaihe on hänen mukaansa vielä edessä, kun tutkitaan mistä erilaiset tutkimustulokset johtuvat.

EVIRA:n omat tutkimustulokset kyseisistä valmisteista ja tuote-eristä valmistuvat akkreditoidussa laboratoriossa lähiviikkoina. Eri tahojen odotellessa varmuutta Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen virheellisyydestä on selvää, että kohusta on seurannut usealle yritykselle vahinkoa.

D-vitamiini tietoisku: D-vitamiini säilyy parhaiten öljypohjaisissa valmisteissa. Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, se myös imeytyy erittäin hyvin öljypohjaisista tuotteista.

Terveyden Tukipilarit

01.11.2012



Lukijoiden kommentteja

Jostakin luin/kuulin että öljypohjaiset valmisteet olisivat seuraavana tutkimusvuorossa Itä-Suomen yliopistossa. Mitenkähän minun käyttämäni Aurinko D tulee pärjäämään.

Nattirlit 02.11.2012 17:37

Koodi 30591 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään



Kommentoi
Sinun täytyy olla rekisteröitynyt käyttäjä kommentoidaksesi, rekisteröidy tästä. Jos olet jo rekisteröitynyt kirjaudu sisään sivun oikeasta ylälaidasta.

Lisää uutisia:
03.08.2013Suoliston bakteerikanta kuntoon näillä marjoilla
14.07.2013Tärvelevätkö läppäri ja kännykkä yöunesi?
20.06.2013Syitä autismin taustalla: Ilmansaasteet
17.06.2013Nälkä saa tekemään huonoja valintoja ruokakaupassa
12.06.2013Ruotsissa rajoitetaan tiukemmin raskasmetallipitoisten kalojen syömistä
31.05.2013Pihkaa haavoihin
15.05.2013Kävely vai juoksu? Energiankulutus ratkaisee terveysedut
03.05.2013B12-vitamiinista apu muistisairauden ennaltaehkäisyyn
17.04.2013Pitkäikäisyyden salaisuus
17.03.2013Parempi aineenvaihdunta ja pidempi elämä – istumista vähentämällä
17.03.2013Liika kalkki saattaa vaarantaa terveyden
10.03.2013"Gluttaus" näkyy gluteenittomien tuotteiden myynnissä ja keliakiaepäilyjen määrässä
02.03.2013Aamupala ja lihavuus
24.02.2013Särkylääkkeiden terveyshaittojen ehkäiseminen tärkeää
19.02.2013Umpilisäkkeellä on tärkeä tehtävä elimistössä
10.02.2013Ylipaino ja alhainen D-vitamiinitaso
27.01.2013Mitä tapahtui suomalaisten miesten priimaspermalle?
20.01.2013Maksa-arvot paremmiksi marjoilla
19.01.2013Ennenaikaisen synnytyksen taustalla voi olla kohdun bakteeritulehdus
02.01.2013Korvaa tipaton tammikuu kolmella pienellä askeleella
29.12.2012Antibiootit usein turhia alahengitystietulehdusten hoidossa
21.12.2012Joulurauhaa juhlapöytään
10.12.2012Endometrioosin ja ruokavalion yhteys
20.11.2012Ruoka säätää geenejäsi
11.11.2012Alkoholi heikentää miesten kykyä tuntea empatiaa ja ymmärtää ironiaa
05.11.2012Tärkeä uutinen naisille, jotka meikkaavat
03.11.2012Turun yliopiston tutkimus: Äidin saamat probiootit alentavat atooppisen ihottuman riskiä lapsella
24.10.2012Uima-allas saattaa tehdä aurinkovoiteesta syöpäpommin
23.10.2012Ruokavaliolla ja Alzheimerin taudilla yhteys
10.10.2012Tällaisia ovat eineslihapyörykät - lihaa 19%
09.10.2012Heikko muisti huolettaa, mutta ei johda tekoihin
04.10.2012Astman, reuman ja suolisto-ongelmien takana voi olla ruokavalio
25.09.2012Tutkimus: Geenimuunnellun maissin ja syövän välillä yhteys
24.09.2012Liikkua kannattaa viisikymppisenäkin - vähentää monia sairauksia
23.09.2012Kookosöljyä hammastahnaan? - Tutkijat uskovat kookosöljyn voimaan
21.09.2012Korkea verensokeri kutistaa aivoja?
19.09.2012Tutkimus: Ryyppääminen muuttaa yhteyksiä aivoissa
11.09.2012B3-vitamiinista apua superpöpöjä vastaan
10.09.2012Tutkimus: Suoliston bakteereilla osansa lihomisessa
08.09.2012Tässä olisi helppo 4,5 mrd. €:n säästö työpaikoilla
07.09.2012Arkipäivän tavaroista löytyvät nanokuidut yhtä vaarallisia kuin asbesti?
28.08.2012Kannabis nakertaa älykkyysosamäärää
24.08.2012Kosmetiikkateollisuus vähättelee huulipunasta löytynyttä terveyshaittaa
22.08.2012Mikropopcorneista paljastui vakavia sivuvaikutuksia
17.08.2012Kananmunat lähes yhtä suuri terveysriski kuin tupakka
15.08.2012Yhä useampi nuori jää työkyvyttömyyseläkkeelle
07.08.2012Mullistava keksintö: Tässäkö loppu eläinkokeille?
30.07.2012Tämä yleinen ruoka-aine tyhmentää - muutos aivoissa jo 6 viikossa
24.07.2012Hyytävä tieto e-pillereistä: ”Uhka ihmiskunnan tulevaisuudelle”
18.07.2012Liikkumattomuus tappaa vuosittain 5 miljoonaa ihmistä
08.07.2012400 000 suomalaista juo kossu- tai viinipullollisen alkoholia päivässä
03.07.2012Psykiatri: Masennuslääkkeillä voi olla vaarallisia sivuvaikutuksia
20.04.2012Passiivinen tupakointi luultua suurempi astmariski lapsille
19.04.2012Aktiiviset vanhukset välttyvät dementialta
19.04.2012Kova liikunta ehkäisee metabolista oireyhtymää
12.04.2012Liika lihansyönti lyhentää elämää
02.04.2012Huonot hiilihydraatit mahdollisesti haitaksi lasten verisuonille

 
Design by Studio Obra, Platform by NettiSite