Ruokavaliolla ja Alzheimerin taudilla yhteys
Ravinnon merkitys ihmiselle on erittäin suuri eikä se rajoitu pelkästään painonhallintaan ja stressiin. Uusien tutkimusten mukaan sokeriset ja prosessoidut ruoat voivat aiheuttaa Alzheimerin tautia.
Osa tutkijoista puhuukin Alzheimerin taudista nimellä kolmostyypin diabetes. Sokeriset ruoat voivat aiheuttaa insuliiniresistanssia aivoissa, mikä taas voi aiheuttaa Alzheimeriin viittaavia oireita, kuten neorologisten kykyjen heikkenemistä.
Mitä aivoissa tapahtuu?
Solut tarvitsevat sokeria ja insuliini auttaa elimistöä erottamaan sokerin verenkierrosta. Jos veressä on liikaa sokeria, haima tuottaa ylimääräistä insuliinia. Soluille voi kuitenkin kehittyä liiasta verensokerin vaihtelusta insuliiniresistanssi, minkä takia insuliini ei enää toimi soluissa oikein. Jos aivosolut ovat insuliinisiresistansseja, ne eivät saa tarpeeksi energiaa, mikä taas johtaa niiden heikkenemiseen. Nälkiintyneet aivosolut taas johtavat muistihäiriöihin ja sekavaisuuteen.
Vaikket siis kärsisikään liikalihavuudesta tai muistihäiriöistä, kannattaa silti ehdottomasti tarkkailla ruokavaliota. Syö vähemmän lihaa, panosta kasviksiin ja vähennä sokerin käyttöä. Karkit, pullat ja valkoiset leivät ovat monellakin tapaa epäterveellisiä ja niiden syöntiä kannattaa tarkkailla. Jos opettelet kokkaamaan itse, ravintosi lisäaineet vähentyvät ja pystyt tarkkailemaan esimerkiksi sokerin, huonojen rasvojen ja suolan määrää paremmin.
Tutkimusten mukaan myös nitraattien ja Alzheimerin taudin välillä on olemassa yhteys. Ruokakaupassa kannattaa tarkistaa, onko ostamissasi elintarvikkeissa natriumnitraattia. Natriumnitraattia löytyy mm. juustoista, nakeista, jauhelihasta ja savustetusta lihasta.
Lähde Womanshealthmag asiasta uutisoi terve.fi 23.10.2012
Lukijoiden kommentteja
|