Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 

Linkki vinkki

Löysitkö mielenkiintoisen terveysaiheisen uutisen? Lähetä linkki meille niin lisäämme uutisen sivuille!



 

Uutiset »

Mikropopcorneista paljastui vakavia sivuvaikutuksia

Voinmakuisissa mikropopcorneissa käytettävä yhdiste voi aiheuttaa vakavia keuhko-ongelmia ja jopa Alzheimerin tautia

Tutkijoiden mukaan mikropopcorneissa käytettävä, keinotekoisesti voin makua tuova diasetyyli voi vahingoittaa pahasti erityisesti niiden ihmisten keuhkoja, jotka työskentelevät popcorntehtaissa. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu mikropopcorntehtaiden työntekijöillä olevan lähes kolme kertaa tavallista enemmän kroonista yskää ja hengenahdistusta, sekä tuplasti astmaa ja kroonista keuhkoputkentulehdusta.

Diasetyyliä käytetään popcornien lisäksi muun muassa joissakin margariineissa, leivonnaisissa ja makeisissa. Tämän lisäksi sitä esiintyy luonnollisesti muun muassa tietyissä oluissa ja viineissä.

Hengitystieongelmien lisäksi diasetyyli näyttäisi aiheuttavan muutoksia myös aivoissa. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan diasetyyli saattaa pahentaa Alzheimerin tautiin yhdistetyn aivoproteiinin vaikutuksia.

Joissakin tehtaissa voin maku aikaansaadaan keinotekoisesti dieasetyylin sijaan pentaanidioni-nimisellä aromilla. Tämä ei kuitenkaan tutkijoiden mukaan ole yhtään sen parempi vaihtoehto, sillä myös pentaanidiodilla on myrkyllisiä vaikutuksia aivoille.

Lähde MTV3

 

22.08.2012



Lukijoiden kommentteja