Mikropopcorneista paljastui vakavia sivuvaikutuksia
Voinmakuisissa mikropopcorneissa käytettävä yhdiste voi aiheuttaa vakavia keuhko-ongelmia ja jopa Alzheimerin tautia
Tutkijoiden mukaan mikropopcorneissa käytettävä, keinotekoisesti voin makua tuova diasetyyli voi vahingoittaa pahasti erityisesti niiden ihmisten keuhkoja, jotka työskentelevät popcorntehtaissa. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu mikropopcorntehtaiden työntekijöillä olevan lähes kolme kertaa tavallista enemmän kroonista yskää ja hengenahdistusta, sekä tuplasti astmaa ja kroonista keuhkoputkentulehdusta.
Diasetyyliä käytetään popcornien lisäksi muun muassa joissakin margariineissa, leivonnaisissa ja makeisissa. Tämän lisäksi sitä esiintyy luonnollisesti muun muassa tietyissä oluissa ja viineissä.
Hengitystieongelmien lisäksi diasetyyli näyttäisi aiheuttavan muutoksia myös aivoissa. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan diasetyyli saattaa pahentaa Alzheimerin tautiin yhdistetyn aivoproteiinin vaikutuksia.
Joissakin tehtaissa voin maku aikaansaadaan keinotekoisesti dieasetyylin sijaan pentaanidioni-nimisellä aromilla. Tämä ei kuitenkaan tutkijoiden mukaan ole yhtään sen parempi vaihtoehto, sillä myös pentaanidiodilla on myrkyllisiä vaikutuksia aivoille.
Lähde MTV3
22.08.2012
Lukijoiden kommentteja
|