Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
Rakkaat ystävät.
Tiesittekö, että runsas hedelmäsokerilla makeutettujen virvoitusjuomien
nauttiminen voi altistaa metaboliselle oireyhtymälle ja sen myötä aikuistyypin
diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille, kertoo toukokuussa 2014 Nutrition -lehdessä ilmestynyt kokoomatutkimus. Tutkijat
analysoivat viidentoista toisistaan riippumattoman kliinisen tutkimuksen
tulokset ja havaitsivat, että kun terveille koehenkilöille annettiin
nautittavaksi runsaasti hedelmäsokeria sisältäviä virvoitusjuomia, heidän verenpaineensa
nousi ja samalla veren sokeri- ja rasva-arvot heikkenivät. Lue lisää.
----------------------------------------------------
Runsas hedelmäsokerilla makeutettujen virvoitusjuomien nauttiminen voi altistaa metaboliselle
oireyhtymälle ja sen myötä aikuistyypin
diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille, kertoo toukokuussa 2014
Nutrition -lehdessä ilmestynyt kokoomatutkimus. Tutkijat analysoivat
viidentoista toisistaan riippumattoman kliinisen
tutkimuksen tulokset ja havaitsivat, että kun terveille koehenkilöille
annettiin nautittavaksi runsaasti hedelmäsokeria sisältäviä
virvoitusjuomia, heidän verenpaineensa nousi ja samalla veren sokeri- ja
rasva-arvot heikkenivät.
Hedelmäsokeri eli fruktoosi on marjoissa,
hedelmissä ja hunajassa luonnostaan esiintyvä sokerimolekyyli. Veressä
kiertävä sokeri eli verensokeri on puolestaan glukoosia eli
rypälesokeria. Tavallisessa pöytäsokerissa eli ruokosokerissa
on yhtä paljon glukoosia ja fruktoosia. Elimistöön imeytyessään
glukoosi on suoraan kaikkien solujen käytettävissä, mutta ainoastaan
maksa kykenee käsittelemään fruktoosia ja muokkaamaan sitä muiden
solujen käytettävissä olevaan muotoon, joko glukoosiksi tai
rasvaksi. Hedelmäsokeri nostaa veren sokeripitoisuutta hitaammin kuin
pöytäsokeri, joten sitä on pidetty terveellisenä makeuttajana. Nykyisin
kuitenkin tiedetään, että hedelmäsokeri nostaa veren rasva-arvoja ja
häiritsee maksan rasva-aineenvaihduntaa.
Toisin kuin marjojen ja hedelmien luontainen
hedelmäsokeri, virvoitusjuomien sisältämä sokeri on peräisin
keinotekoisesti muunnellusta maissi- tai vehnätärkkelyksestä, jota
kutsutaan tärkkelyssiirapiksi tai glukoosi-fruktoosisiirapiksi.
Englanniksi tämän elintarviketeollisuuden suosiman makeuttajan nimi on
high fructose corn syrup, HFCS. Virvoitusjuomateollisuus suosii
tuotteissaan tätä myös nimellä devil’s candy eli paholaisen karamelli
tunnettua makeutusainetta, koska se on tavallista pöytäsokeria
halvempaa ja makeampaa.
Toukokuussa julkaistussa tutkimuksessa lääkäri Roya Kelishadi ryhmineen
kävi läpi 3102 tieteellistä artikkelia, jotka käsittelivät
hedelmäsokerin ja metabolisen oireyhtymän riskin välistä yhteyttä.
Lopulliseen analyysiin he valitsivat 15 kliinistä eli ihmisillä
suoritettua kontrolloitua tutkimusta, joissa terveet koehenkilöt
nauttivat runsaasti hedelmäsokeria sisältäviä virvoitusjuomia.
Tutkimusryhmä analysoi näiden viidentoista kokeen tulokset tilastollisin
menetelmin ja havaitsi, että hedelmäsokeripitoiset virvoitusjuomat
nostivat koehenkilöiden verenpainetta ja paastoverensokeria. Veressä
kulkevien rasvojen eli triglyseridien pitoisuus nousi myös, kun taas
hyvän HDL-kolesterolin pitoisuus laski. Nämä havainnot yhdessä
ennustavat kohonnutta metabolisen oireyhtymän ja siten
myös aikuistyypin diabeteksen puhkeamisen riskiä hedelmäsokerilla
makeutettuja virvoitusjuomia nautittaessa.
Artikkelin kirjoittajat totesivat johtopäätöksissään, että teollisten
elintarvikkeiden sisältämä hedelmäsokeri todennäköisesti osaltaan
aiheuttaa metabolista oireyhtymää, ja että hedelmäsokerilla
makeutettujen virvoitusjuomien kulutusta olisi hyvä rajoittaa
He kuitenkin korostivat, että hedelmäsokerin käytön
pitkäaikaisvaikutuksista tarvitaan vielä lisää tutkittua tietoa.
Kelishadi R, Mansourian M, Heidari-Beni M. 2014. Association
of fructose consumption and components of metabolic syndrome in human
studies: a systematic review and meta-analysis.
Nutrition 30:503-510.
24.07.2014