Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle

Rakkaat ystävät. Tiesittekö, että runsas hedelmäsokerilla makeutettujen virvoitusjuomien nauttiminen voi altistaa metaboliselle oireyhtymälle ja sen myötä aikuistyypin diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille, kertoo toukokuussa 2014 Nutrition -lehdessä ilmestynyt kokoomatutkimus. Tutkijat analysoivat viidentoista toisistaan riippumattoman kliinisen tutkimuksen tulokset ja havaitsivat, että kun terveille koehenkilöille annettiin nautittavaksi runsaasti hedelmäsokeria sisältäviä virvoitusjuomia, heidän verenpaineensa nousi ja samalla veren sokeri- ja rasva-arvot heikkenivät. Lue lisää.

----------------------------------------------------

Runsas hedelmäsokerilla makeutettujen virvoitusjuomien nauttiminen voi altistaa metaboliselle oireyhtymälle ja sen myötä aikuistyypin diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille, kertoo toukokuussa 2014 Nutrition -lehdessä ilmestynyt kokoomatutkimus. Tutkijat analysoivat viidentoista toisistaan riippumattoman kliinisen tutkimuksen tulokset ja havaitsivat, että kun terveille koehenkilöille annettiin nautittavaksi runsaasti hedelmäsokeria sisältäviä virvoitusjuomia, heidän verenpaineensa nousi ja samalla veren sokeri- ja rasva-arvot heikkenivät.

Hedelmäsokeri eli fruktoosi on marjoissa, hedelmissä ja hunajassa luonnostaan esiintyvä sokerimolekyyli. Veressä kiertävä sokeri eli verensokeri on puolestaan glukoosia eli rypälesokeria. Tavallisessa pöytäsokerissa eli ruokosokerissa on yhtä paljon glukoosia ja fruktoosia. Elimistöön imeytyessään glukoosi on suoraan kaikkien solujen käytettävissä, mutta ainoastaan maksa kykenee käsittelemään fruktoosia ja muokkaamaan sitä muiden solujen käytettävissä olevaan muotoon, joko glukoosiksi tai rasvaksi. Hedelmäsokeri nostaa veren sokeripitoisuutta hitaammin kuin pöytäsokeri, joten sitä on pidetty terveellisenä makeuttajana. Nykyisin kuitenkin tiedetään, että hedelmäsokeri nostaa veren rasva-arvoja ja häiritsee maksan rasva-aineenvaihduntaa.

Toisin kuin marjojen ja hedelmien luontainen hedelmäsokeri, virvoitusjuomien sisältämä sokeri on peräisin keinotekoisesti muunnellusta maissi- tai vehnätärkkelyksestä, jota kutsutaan tärkkelyssiirapiksi tai glukoosi-fruktoosisiirapiksi. Englanniksi tämän elintarviketeollisuuden suosiman makeuttajan nimi on high fructose corn syrup, HFCS. Virvoitusjuomateollisuus suosii tuotteissaan tätä myös nimellä devil’s candy eli paholaisen karamelli tunnettua makeutusainetta, koska se on tavallista pöytäsokeria halvempaa ja makeampaa. 

Toukokuussa julkaistussa tutkimuksessa lääkäri Roya Kelishadi ryhmineen kävi läpi 3102 tieteellistä artikkelia, jotka käsittelivät hedelmäsokerin ja metabolisen oireyhtymän riskin välistä yhteyttä. Lopulliseen analyysiin he valitsivat 15 kliinistä eli ihmisillä suoritettua kontrolloitua tutkimusta, joissa terveet koehenkilöt nauttivat runsaasti hedelmäsokeria sisältäviä virvoitusjuomia. Tutkimusryhmä analysoi näiden viidentoista kokeen tulokset tilastollisin menetelmin ja havaitsi, että hedelmäsokeripitoiset virvoitusjuomat nostivat koehenkilöiden verenpainetta ja paastoverensokeria. Veressä kulkevien rasvojen eli triglyseridien pitoisuus nousi myös, kun taas hyvän HDL-kolesterolin pitoisuus laski. Nämä havainnot yhdessä ennustavat kohonnutta metabolisen oireyhtymän ja siten myös aikuistyypin diabeteksen puhkeamisen riskiä hedelmäsokerilla makeutettuja virvoitusjuomia nautittaessa.

Artikkelin kirjoittajat totesivat johtopäätöksissään, että teollisten elintarvikkeiden sisältämä hedelmäsokeri todennäköisesti osaltaan aiheuttaa metabolista oireyhtymää, ja että hedelmäsokerilla makeutettujen virvoitusjuomien kulutusta olisi hyvä rajoittaa He kuitenkin korostivat, että hedelmäsokerin käytön pitkäaikaisvaikutuksista tarvitaan vielä lisää tutkittua tietoa. 

Kelishadi R, Mansourian M, Heidari-Beni M. 2014. Association of fructose consumption and components of metabolic syndrome in human studies: a systematic review and meta-analysis. Nutrition 30:503-510.

24.07.2014

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja