Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt

Syksy meni vauhdilla. Olen kiertänyt puhumassa muutaman viime kuukauden aikana 26 eri kaupungissa. Lämmin kiitos vielä kaikille yleisötilaisuuksiin osallistuneille ja pahoitteluni, että muutamilla paikkakunnilla kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet mukaan. Syksyllä aloitimme myös uuden koulutusmoduulien (TT1-TT7) sarjan nimeltään Terveyden Tukipilarit. Ja funktionaalisen lääketieteen koulutus terveydenhuollon ammattilaisille on luonnollisesti jatkunut pitkin syksyä. Tämä on syy ja samalla anteeksipyyntöni, miksi blogia ei ole syntynyt.

Näin ennen joulua kosteusvauriot eivät ole järin hyvä aihe, mutta olen luvannut lyhyesti käsitellä Funktionaalisen Lääketieteen Yhdistys ry:n 2.11.12 järjestämää miniseminaaria, jonka aiheena oli "Kosteusvauriomikrobit ja monikemikaaliyliherkkyys". Tilaisuudessa luennoivat professori (emer.) Mirja Salkinoja-Salonen aiheesta "Kosteusvaurioiden mikrobiologiaa ja toksikologiaa".

Professori (emer.) Ville Valtonen käsitteli "Kosteusvaurioiden immunologiaa" ja Funktionaalisen Lääketieteen Yhdistyksemme puheenjohtaja, FT, lääkäri Erkki Antila "Teoriaa ja kokemuksia altistuneiden ja sairastuneiden auttamisesta".

Kosteusvaurioituneet kodit, -koulut, -tarhat, -sairaalat, -virastot ja -työpaikat ovat arkipäivää, mutta edelleen sairastuneisiin suhtaudutaan lähinnä kummeksuen tai vähätellen. Myös yhä useammin monista erilaisista oireista kärsiviä ihmisiä pidetään lähinnä luulosairaina jopa teeskentelijöinä. Ja monien sairastuneiden oireita päädytäänkin lopulta hoitamaan mielen sairauksina. Käsittämätöntä.  

Professori Salkinoja-Salonen totesi esitelmänsä alussa, että Suomessa on Euroopan puhtain ulkoilma, mutta ehkä likaisin sisäilma. Tämä on varsin ongelmallista, sillä vietämme suurimman osan ajasta sisätiloissa. Suomalaisista sisätiloista eristettyjä myrkkyjä tuottavia mikrobeja ovat esimerkiksi homeet Trichoderma longibrachiatum (yleisin haittamikrobi), Aspergillus versicolor, Aspergillus westerdijkiae ja Stachybotrys chartarum sekä bakteereja esimerkiksi Streptomyces griseus, Bacillius cereus ja B. subtilis. Näiden mikrobien sisätiloissa tuottamat toksiinit eli myrkylliset yhdisteet vaikuttavat hyvin haitallisesti ihmiseen aiheuttaen lukemattomia eri oireita ympäri kehoa. Ne muun muassa lamaavat immuunijärjestelmän toimintaa, vaikuttavat haitallisesti hermosoluihin ja ovat erittäin vaarallisia solun energiantuotantokeskuksille, niin kutsutuille mitokondrioille. Aluksi altistuneella on usein hengitysteiden ja silmien ärsytysoireita, päänsärkyä ja hengitystieinfektioita. Altistumisen jatkuessa oireet voivat näkyä keskittymisvaikeuksina, muistiongelmina, ruoansulatusvaivoina, ihottumina, alentuneena vastustuskykynä, lihas- ja nivelsärkyinä, masentuneisuutena, ahdistuneisuutena, uupumuksena, pahoinvointina, päänsärkynä (migreenikin voi pahentua), heikotuksena ja huimauksena jne. Oireiden kirjo on valtava. Koska KELA ja vakuutusyhtiöt eivät halua hyväksyä "sairasrakennussyndrooma"- tai "monikemikaaliyliherkkyys"-käsitettä, on useita satoja potilaita kaiken sosiaaliturvan ulkopuolella. Tämä on mielestäni täysin uskomatonta hyvinvointiyhteiskunnassamme. Tieteellisistä julkaisuista ei ole pulaa - PubMed:ssä on tuhansia tieteellisiä tutkimuksia aiheista.

Tähän terveydelliseen ongelmaan ei myöskään ole konventionaalisen lääketieteen mukaista ratkaisua. Ei ole olemassa lääkettä, jolla oireet poistettaisiin. Funktionaalisessa lääketieteessä ongelmaa käsitelläänkin varsin laajasti ottaen huomioon useita eri osa-alueita: ruokavalio, detoksifikaation helpottaminen eli maksan myrkynpoistojärjestelmän tukeminen, suoliston kunnostaminen, immuunijärjestelmän toiminnan tasapainottaminen, antioksidanttipuolustuksen kohentaminen, energian tuotannon optimoiminen (mitokondriot), hormonitoiminnan huomioiminen ja mahdollisten neurologisten ongelmien ratkaiseminen.

Ja vielä. Professori Salkinoja-Salonen toi esiin erään erittäin tärkeän asian: nykyään monia julkisia tiloja kuten esimerkiksi päiväkoteja, kouluja, kuntosaleja ja koteja "puhdistetaan" eli desinfioidaan pitkävaikutteisilla biosidivalmisteilla. Näistä käytetään nimitystä guanidiinibiosidit ja pesuainepurkkeihin ja -purnukoihin niiden nimet on lyhennetty PHMG:ksi (polyheksametyleeni guanidiini hydrokloridi) ja PHMB:ksi (polyheksametyleeni biuguanidiini). Käsittelyä kutsutaan "nihkeä pyyhinnäksi", "savusumuksi", "kylmäsavuksi" ja "kuivasumutukseksi".  Kummallakaan aineella käsittely ei poista homemyrkkyjä eikä vähennä niiden myrkyllisyyttä. Ja mikä pahinta - kummatkin guanidiinibiosidit ovat erittäin myrkyllisiä! Ne eivät häviä milloinkaan ja pysyvät sisätiloissa reaktiivisina vuosikausia. Miksi niitä sitten käytetään? Biosidikäsittelyllä pystytään harhauttamaan asunnon ostajaa tai koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten tilojen korjauksista vastaavaa tahoa esimerkiksi viranomaisia.  Biosidikäsittely siis "antaa näytön", ettei kosteus- tai homevauriota ole. Pahimmassa tapauksessa kosteusvauriot jäävät korjaamatta ja tila on käsitelty hajoamattomilla erittäin vaarallisilla myrkyillä, joille perheet, opettajat, oppilaat, urheilijat jne altistuvat vuosikausia. Biosideillä käsitellyitä pinnoilta irtoaa jatkuvasti biosidia...

Moni teistä miettii, että tämä ei voi olla totta. Miten on mahdollista, että noin vaarallisten aineiden käyttöä ei säädellä tai valvota? Kyllä säädellään, mutta...EU:ssa on säädetty biosididirektiivi, jonka mukaan jokaisen hyväksytyn biosidin käyttö on mahdollista vain tietyissä kohteissa. Kaikki muu käyttö on kielletty. Sallituissakin käyttökohteissa aikuiset voivat käyttää suojavaatetusta ja tätä usein edellytetäänkin. Direktiivin mukaan biosideja ei missään tapauksessa saisi käyttää sisätiloissa, joissa altistujina voivat olla lapset (kodit, tarhat, koulut). Suomessa viranomainen on professori Salkinoja-Salosen mukaan toistaiseksi tulkinnut varsin väljästi biosidien käytön valvontaa - valvonta on hyvin puutteellista. "Myrkkysumutuksia" eli biosidikäsittelyjä tehdään ympäri Suomen.

Mitä me voimme tehdä? Paljon. Todella paljon. Ennaltaehkäisy olisi tärkeintä eli tarhoissa ja kouluissa asia olisi hyvä ottaa käsittelyyn ennen vahingon tapahtumista. Ja jos käsittely on jo tehty, ei auta, jos yhden sairastuneen lapsen äiti käy valittamassa rehtorille tai päiväkodin johtajalle koulun tai tarhan "kuivasumutuksesta" ja lapsensa erilaisista oireista. Kaikkien vanhempien on oltava mukana. Oma lapsi ei ehkä sairastu heti, mutta entäpä jatkuva altistuminen tulevien koulu - ja tarhavuosien aikana? Mihin se johtaa nuoruudessa tai aikuisena?  Kun teet asuntokauppoja, vaadi isännöitsijältä kirjallisena tieto mahdollisesta biosidikäsittelystä. Ja jos käsittely on tehty, pura kauppa heti. Kuntosalien omistajia on varoitettava. He tuskin ovat tietoisia mitä aineita "puhdistuksessa" käytetään tai on käytetty. Sitä paitsi käsittelyn markkinoiminen "puhdistamisena" on totaalisen harhaanjohtavaa. Käsittely ei poista likaa eikä homemyrkkyjä eikä myöskään vähennä niiden myrkyllisyyttä. On aika herätä ja vaatia! Kysykää, levittäkää tietoa, tutkikaa purkit ja purnukat. Koska viranomainen ei tee työtään, on joukkovoima ainoa oikea keino vaikuttaa.

Olen aikoinaan menettänyt terveyteni "parhaille työkavereilleni": homeille. Kasvatin niitä pienestä mittakaavasta aina teolliseen tuotantoon, joten ymmärrän niiden sielunelämää suhteellisen hyvin. Tämän jälkeen olen asunut kolmessa kosteusvaurioituneessa kodissa. Tiedän mihin homeille ja kosteusmikrobeille altistuminen johtaa. Täydelliseen sairaushelvettiin. Alun infektiokierteiden jälkeen keho sairastuu yhä vakavammin, jos ihminen ei pääse pois sairaasta rakennuksesta - oli se sitten työpaikka, koti, koulu tai sairaala. Altistumisen myötä myös herkistyminen lukemattomille hajuille ja kemikaaleille kasvaa. Hajuvedet, deodorantit, hiuslakat, hajusteiset pesuaineet, painomuste, tupakansavu, hiljan maalattu pinta, liimat, rakennusmateriaalit (esim. muovimatot), katupöly tai muu kemikaali pahentavat oireita ja saattavat laukaista jopa astmakohtauksen. Immuunipuolustus heikkenee ja joka ikinen flunssa johtaa keuhkoputken- ja poskiontelontulehdukseen. Päätä ja niveliä särkee, uupumus on järkyttävä ja uni kaukana palauttavasta.  Ja näitä ihmisiä kutsutaan teeskentelijöiksi?

Sitten iloisimpiin aiheisiin. Terveysinfo-osuuden uutisankkurina on aloittanut psykologi ja FLT Ravintovalmentaja - Pro Health® Hanna Markuksela. Tutustukaa Hannan kirjoittamiin uutisiin! Toisena uutuutena Terveysinfopuolella on reseptiemäntä Jutta Rissanen. Jutta tulee pitämään myös reseptiaiheista blogiaan. Jutan ruoat tehdään aidoista ruoka-aineista ja hän kuvaa kaikki annokset. Käykää katsomassa. Nam! Lämpöisesti tervetuloa Terveyden tukipilarit -tiimiin Hanna  ja Jutta.

Vuosi on loppumassa ja on aika rauhoittua sekä kerätä voimia tammikuun hulinoille. Tärkeintä on olla läheisten kanssa, hiljentyä, nauttia hitaudesta ja kynttilöiden kajastuksesta. Pyjama, villasukat ja ulkoilu olkoon vuoden lopun tärkeimmät asiat. Energisintä tulevaa vuotta ikinä! Pidetään huolta toisistamme.

Paula Heinonen

17.12.2012

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja