Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
Vielä ennen joulua käsitellään yksi tiedeartikkeli J. Tämän blogin julkaisu käsittelee kylmäpuristetun neitsytoliiviöljyn terveyshyötyjä. Muutamia kuukausia sitten julkaistun tutkimuksen mukaan eniten kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä syöneiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin väheni 30-40 %. Lisäksi sydänkuolleisuuden riski putosi lähes puoleen verrokkiarvosta. Tulokset ovat loistavia ottaen huomioon, että tutkimukseen osallistuneet henkilöt kuuluivat sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään (lähes 7500 hklöä iältään 55-80 v ja tutkimus kesti lähes 5 v). Heillä oli esim. ylipainoa, aikuistyypin diabetes, kohonnut verenpaine, epäedulliset veren kolesteroliarvot, he tupakoivat tai heidän suvussaan oli paljon sydän- ja verisuonitauteja. Jokaista päivittäistä oliiviöljyruokalusikallista (noin 10 g) kohti sydän- ja verisuonitautien ja sydänkuolleisuuden riski putosi peräti 10 %.
Nautithan kylmäpuristettua (ja mielellään aina luomulaatuista J) öljyä päivittäin. Ja vältä teollisesti prosessoitujen öljyjen sekä rasvojen (esim. margariinit) sekä niitä sisältävien tuotteiden käyttöä. Jo näin pienellä muutoksella voi olla uskomattoman suuri hyöty terveydellesi.
----------
Välimeren maisemalle
tunnusomainen oliivipuu on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista
hyötykasveista. Oliivipuita on viljelty jo noin viidentuhannen vuoden
ajan, ja oliivien ja oliiviöljyn kauppa nivoutuikin
vuosisatojen saatossa kiinteästi Välimeren maiden historiaan. Noin
viidennes oliivin painosta on öljyä, jota pidetään erityisen
sydänystävällisenä. Toukokuussa 2014 julkaistu suuri kliininen tutkimus
tukee käsitystä oliiviöljyn terveellisyydestä.
Tutkimuksen
tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako oliivien ja oliiviöljyn käyttö
sydän- ja verisuonitautien riskiin ja sydänkuolleisuuteen. Tutkimus oli
osa suurempaa, Välimeren alueella toteutettua monikansallista
PREDIMED -tutkimushanketta, jossa selvitettiin ruokavalion yhteyttä
alueen ihmisten sydänterveyteen.
Tutkimukseen osallistui
peräti 7447 henkilöä, sekä miehiä että naisia, joiden terveydentilaa
seurattiin keskimäärin 4.8 vuoden ajan. Tutkimuksen alkaessa henkilöt
olivat iältään 55-80 vuotta. He eivät vielä sairastaneet
sydän- ja verisuonitauteja mutta kuuluivat riskiryhmään, koska heillä
oli esimerkiksi aikuistyypin diabetes, kohonnut verenpaine, ylipainoa,
epäedulliset veren kolesteroliarvot, he tupakoivat tai heidän suvussaan
oli paljon sydän- ja verisuonitauteja.
Tutkimushenkilöt
jaettiin satunnaisesti kolmeen ruokavalioryhmään. Ryhmä 1 ohjeistettiin
syömään vähärasvaista ravintoa, jota yleensä suositellaan sydän- ja
verisuonitautien ehkäisemiseen. Kaksi muuta ryhmää opastettiin
syömään niin kutsuttua Välimeren ruokavaliota, joka perustuu runsaaseen
kasvisten, täysjyväviljan, kalan ja oliiviöljyn käyttöön. Välimeren
ruokavaliota syövien tuli vielä täydentää aterioitaan joko pähkinöillä
(Ryhmä 2) tai kylmäpuristetulla neitsytoliiviöljyllä
(Ryhmä 3). Koehenkilöiden ruokavaliota seurattiin kyselykaavakkeilla.
Kokeen loputtua kukin ryhmä jaettiin vielä kolmeen alaryhmään sen mukaan
kuinka paljon oliiveja ja oliiviöljyä he olivat tutkimusaikana
syöneet.
Tutkimuksen tulokset
olivat hätkähdyttävät. Eniten kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
syöneiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin väheni 30-40%, ja
sydänkuolleisuuden riski putosi heillä lähes puoleen
verrokkiarvosta. Jokaista päivittäistä oliiviöljyruokalusikallista
(noin 10 g) kohti sydän- ja verisuonitautien ja sydänkuolleisuuden riski
putosi peräti 10%. Muista syistä johtuvan kuolleisuuden ja syövän
riskiin oliiviöljyn käyttö ei sen sijaan vaikuttanut.
Myös oliivien syönti paransi sydänterveyttä, mutta ei ihan yhtä paljon
kuin kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy. On huomioitava, että kaikki
tutkimushenkilöt olivat Välimeren alueelta ja tottuneet käyttämään
oliiviöljyä ruoanvalmistuksessa. Koe siis osoitti,
että jopa heillä oliiviöljyn käytön lisääminen paransi sydänterveyttä.
Tutkimusryhmä totesi
johtopäätöksissään, että erityisesti kylmäpuristetun neitsytoliiviöljyn
käyttö ruokavaliossa vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja
sydänperäisten kuolemien määrää henkilöillä, jotka
kuuluvat näiden tautien osalta riskiryhmään.
Oliivipuun oksa on yksi
tunnetuimmista rauhansymboleista. Annetaan oliivipuun ja hyvänlaatuisen,
kylmäpuristetun oliiviöljyn tuoda rauhaa ja terveyttä tähänkin
aikakauteen!
Guasch-Ferré M, Hu
FB, Martínez-González MA, Fitó M, Bulló M, Estruch R, Ros E, Corella D,
Recondo J, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lapetra J, Serra-Majem L, Muñoz MA,
Pintó X, Lamuela-Raventós RM, Basora J, Buil-Cosiales
P, Sorlí JV, Ruiz-Gutiérrez V, Martínez JA, Salas-Salvadó J. 2014. Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study.
BMC Med. 12:78.
15.12.2014