Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Oliiviöljyä sydämen terveydeksi

Vielä ennen joulua käsitellään yksi tiedeartikkeli J. Tämän blogin julkaisu käsittelee kylmäpuristetun neitsytoliiviöljyn terveyshyötyjä. Muutamia kuukausia sitten julkaistun tutkimuksen mukaan eniten kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä syöneiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin väheni 30-40 %. Lisäksi sydänkuolleisuuden riski putosi lähes puoleen verrokkiarvosta. Tulokset ovat loistavia ottaen huomioon, että tutkimukseen osallistuneet henkilöt kuuluivat sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään (lähes 7500 hklöä iältään 55-80 v ja tutkimus kesti lähes 5 v). Heillä oli esim. ylipainoa, aikuistyypin diabetes, kohonnut verenpaine, epäedulliset veren kolesteroliarvot, he tupakoivat tai heidän suvussaan oli paljon sydän- ja verisuonitauteja. Jokaista päivittäistä oliiviöljyruokalusikallista (noin 10 g) kohti sydän- ja verisuonitautien ja sydänkuolleisuuden riski putosi peräti 10 %.

Nautithan kylmäpuristettua (ja mielellään aina luomulaatuista J) öljyä päivittäin. Ja vältä teollisesti prosessoitujen öljyjen sekä rasvojen (esim. margariinit) sekä niitä sisältävien tuotteiden käyttöä. Jo näin pienellä muutoksella voi olla uskomattoman suuri hyöty terveydellesi.

----------

Välimeren maisemalle tunnusomainen oliivipuu on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista hyötykasveista. Oliivipuita on viljelty jo noin viidentuhannen vuoden ajan, ja oliivien ja oliiviöljyn kauppa nivoutuikin vuosisatojen saatossa kiinteästi Välimeren maiden historiaan. Noin viidennes oliivin painosta on öljyä, jota pidetään erityisen sydänystävällisenä. Toukokuussa 2014 julkaistu suuri kliininen tutkimus tukee käsitystä oliiviöljyn terveellisyydestä.  

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako oliivien ja oliiviöljyn käyttö sydän- ja verisuonitautien riskiin ja sydänkuolleisuuteen. Tutkimus oli osa suurempaa, Välimeren alueella toteutettua monikansallista PREDIMED -tutkimushanketta, jossa selvitettiin ruokavalion yhteyttä alueen ihmisten sydänterveyteen.

Tutkimukseen osallistui peräti 7447 henkilöä, sekä miehiä että naisia, joiden terveydentilaa seurattiin keskimäärin 4.8 vuoden ajan. Tutkimuksen alkaessa henkilöt olivat iältään 55-80 vuotta. He eivät vielä sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja mutta kuuluivat riskiryhmään, koska heillä oli esimerkiksi aikuistyypin diabetes, kohonnut verenpaine, ylipainoa, epäedulliset veren kolesteroliarvot, he tupakoivat tai heidän suvussaan oli paljon sydän- ja verisuonitauteja.

Tutkimushenkilöt jaettiin satunnaisesti kolmeen ruokavalioryhmään. Ryhmä 1 ohjeistettiin syömään vähärasvaista ravintoa, jota yleensä suositellaan sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseen. Kaksi muuta ryhmää opastettiin syömään niin kutsuttua Välimeren ruokavaliota, joka perustuu runsaaseen kasvisten, täysjyväviljan, kalan ja oliiviöljyn käyttöön. Välimeren ruokavaliota syövien tuli vielä täydentää aterioitaan joko pähkinöillä (Ryhmä 2) tai kylmäpuristetulla neitsytoliiviöljyllä (Ryhmä 3). Koehenkilöiden ruokavaliota seurattiin kyselykaavakkeilla. Kokeen loputtua kukin ryhmä jaettiin vielä kolmeen alaryhmään sen mukaan kuinka paljon oliiveja ja oliiviöljyä he olivat tutkimusaikana syöneet.  

Tutkimuksen tulokset olivat hätkähdyttävät. Eniten kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä syöneiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin väheni 30-40%, ja sydänkuolleisuuden riski putosi heillä lähes puoleen verrokkiarvosta. Jokaista päivittäistä oliiviöljyruokalusikallista (noin 10 g) kohti sydän- ja verisuonitautien ja sydänkuolleisuuden riski putosi peräti 10%. Muista syistä johtuvan kuolleisuuden ja syövän riskiin oliiviöljyn käyttö ei sen sijaan vaikuttanut. Myös oliivien syönti paransi sydänterveyttä, mutta ei ihan yhtä paljon kuin kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy. On huomioitava, että kaikki tutkimushenkilöt olivat Välimeren alueelta ja tottuneet käyttämään oliiviöljyä ruoanvalmistuksessa. Koe siis osoitti, että jopa heillä oliiviöljyn käytön lisääminen paransi sydänterveyttä. 

Tutkimusryhmä totesi johtopäätöksissään, että erityisesti kylmäpuristetun neitsytoliiviöljyn käyttö ruokavaliossa vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja sydänperäisten kuolemien määrää henkilöillä, jotka kuuluvat näiden tautien osalta riskiryhmään.

Oliivipuun oksa on yksi tunnetuimmista rauhansymboleista. Annetaan oliivipuun ja hyvänlaatuisen, kylmäpuristetun oliiviöljyn tuoda rauhaa ja terveyttä tähänkin aikakauteen!

Guasch-Ferré M, Hu FB, Martínez-González MA, Fitó M, Bulló M, Estruch R, Ros E, Corella D, Recondo J, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lapetra J, Serra-Majem L, Muñoz MA, Pintó X, Lamuela-Raventós RM, Basora J, Buil-Cosiales P, Sorlí JV, Ruiz-Gutiérrez V, Martínez JA, Salas-Salvadó J. 2014. Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study. BMC Med. 12:78.

 

15.12.2014

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja

Tarkoittaako tämä sitä, ettei kukaan lääkäri uskalla enää kirjoittaa eläinperäisiä lääkkeitä "rangaistuksen" pelossa?
Mitä tarkoittaa lääkärin valinnan rajoittaminen?

Pampula 25.06.2013 11:39

Koodi 94036 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään

Hyvä kommentti Paulalta.

saneka 04.07.2013 16:35

Koodi 27121 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään

Toi tärkeää, että sisältöä tuntevana otat aivan hyvin esille! Kiitos.

Sanat "raahautua" lääkäriin ja "saada elämänsä akaisin" osuvat liioittelematta nappiin.

Olen näitä retrotapauksia, ja olen alkanut vasta tajuta, miten vakava ja kuolettavan tila tämä on..

Lääketieteestä on tullut uskonto Suomessa, papit tappelee vallasta, keskustelu kielletty. Muutos tulee...

Suvi-Margareta 12.07.2013 23:08

Koodi 69587 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään

<3

fitnina 06.09.2013 20:28

Koodi 54374 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään

Myrkkysumutus" eli biosidikäsittelylle on olemassa luonnollinen vaihtoehto...otsonivesi...lisää tietoa löytyy sivustolta otsonivesi.fi

Immi14 06.04.2014 19:09

Koodi 19489 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään

Niin totta! Kumpa kaikki oivaltaisivat suoliston hyvinvoinnin tärkeyden. Terveellistä,lisäaineetonta ruokaa ja lisäravinteita tukemaan hyvinvointia =)

miuku 05.11.2014 06:37

Koodi 41182 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään

Asiaa ja kiinnostaa.

05.11.2014 12:57

Koodi 83244 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään

taas hyvä kirjoitus!

TUPU 05.11.2014 14:40

Koodi 20150 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään

:-)

H&M 25.06.2015 15:19

Koodi 24119 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään

Hei! Tuhoutuuko tomaatin lektiinit kokonaan paistattaessa tai keitettäessä?

tuulikki -57 22.03.2017 14:27

Koodi 14352 Syötä oheinen turvakoodi tähän kenttään


Sulje


Kommentoi
Sinun täytyy olla rekisteröitynyt käyttäjä kommentoidaksesi, rekisteröidy tästä. Jos olet jo rekisteröitynyt kirjaudu sisään sivun oikeasta ylälaidasta.

 
Design by Studio Obra, Platform by NettiSite