Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä

Blogini uusimmassa tiedeartikkelissa osoitetaan sokeroitujen virvoitusjuomien lyhentävän telomeerien pituutta. Jos olet TT- tai FLT-kurssilainen, muistanet, että telomeeri on kromosomien päässä oleva toistuva DNA-ketju, joka suojaa kromosomin vapaata päätä.

Kuulostaa tylsältä, mutta on kaikkea muuta! Telomeeriä voi verrata esim. kengänpohjiin - suojaavat jalkoja, mutta puhki kuluessaan suojaa ei enää ole. Tosin telomeerien merkitys ihmisen hyvinvoinnille on huomattavasti suurempi kuin kengänpohjien suoja jaloille. Telomeerien lyhentyessä katoaa niiden soluille antama suoja vanhenemista, rappeutumista ja niihin liittyviä tauteja vastaan. Uuden julkaistun tutkimuksen mukaan sokeroidut virvoitusjuomat heikentävät kudosten uusiutumiskykyä ja lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä lyhentämällä valkosolujen telomeerien pituutta. Tiedoksesi, että sokerilimujen lisäksi mm. hapetusstressi, tupakointi, lihavuus, liiallinen insuliini ja krooninen stressi lyhentävät myös telomeerejä. Jätä siis limujen litkiminen minimiin ja perehdy tiedeblogiin.

Halauksin, Paula

---------------------------------------------------

Ryhmä kalifornialaisia tutkijoita käytti uutta tutkimustekniikkaa osoittaakseen, että sokeroidut, hiilihapotetut virvoitusjuomat heikentävät kudosten uusiutumiskykyä ja lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan nimenomaan hiilihappoa sisältävien sokeroitujen virvoitusjuomien runsas nauttiminen lyhensi veren valkosolujen telomeerejä, kun taas tuoremehuilla oli päinvastainen, terveyttä tukeva vaikutus. Telomeerit ovat solujen jakautumisessa välttämättömiä kromosomien rakenteita. Solujen jakautuessa telomeerit aina hieman lyhenevät, ja lopulta niiden lyhyys heikentää kudosten uusiutumiskykyä ja terveyttä. Telomeerien lyhenemistä voi kuitenkin hidastaa ja siten omaa terveyttään parantaa terveellisillä juoma—ja ruokavalinnoilla.  

Tutkimukseen valitut 5309 aikuista henkilöä kertoivat tutkijoille mitä olivat syöneet ja juoneet tutkimuspäivää edeltävän vuorokauden aikana. Valkosolujen telomeerien pituus mitattiin tutkittavien antamista verinäytteistä. Sokeroituja, hiilihapotettuja virvoitusjuomia runsaasti nauttineilla henkilöillä valkosolujen telomeerit olivat lyhyempiä kuin muilla koehenkilöillä. Hedelmätuoremehujen nauttiminen sen sijaan pidensi valkosolujen telomeerejä. Tutkimuksen tulokset on hiljattain julkaistu tieteellisessä American Journal of Public Health –julkaisusarjassa.

Johtopäätöksissään tutkimusryhmä totesi, että sokeroitujen, hiilihapotettujen virvoitusjuomien runsas nauttiminen nopeuttaa solujen ja kudosten ikääntymistä ja siten vauhdittaa aineenvaihduntasairauksien kehittymistä. Tyypillisiä ikääntymiseen liittyviä aineenvaihduntasairauksia ovat esimerkiksi metabolinen oireyhtymä, tyypin 2 diabetes, ja verenpainetauti. Hedelmätuoremehujen nauttimisella sen sijaan oli tässä tutkimuksessa solujen jakautumiskykyä ylläpitävä ja siten terveyttä edistävä vaikutus. Suosi siis myös juomia valitessasi niitä vaihtoehtoja, joissa maku ja makeus tulevat hedelmistä itsestään!

Leung CW, Laraia BA, Needham BL, Rehkopf DH, Adler NE, Lin J, Blackburn EH, Epel ES. 2014. Soda and Cell Aging: Associations Between Sugar-Sweetened Beverage Consumption and Leukocyte Telomere Length in Healthy Adults From the National Health and Nutrition Examination Surveys. Am J Public Health 16:e1-e7.

29.10.2014

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja