Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan

Blogini uusin tiedeartikkeli käsittelee kasvien bioaktiivisia yhdisteitä - esim. ihanan kotimaisen omenamme kversetiiniä  - ja nanoteknologiaa. Olisivatko nämä superaineet yksi mullistava osaratkaisu syöpien hoitoon? 

Lue lisää, ota kantaa ja kommentoi! Lämmin halaus, Paula

----------------------------

Syöpäsolut ovat erilaistumattomia, nopeasti jakautuvia soluja, jotka pahimmillaan pystyvät kiertämään elimistössä ja vaihtamaan kasvupaikkaansa. Niilläkin on kuitenkin heikot kohtansa. Syöpäsolujen tiedetään olevan herkkiä tiettyjä kasveissa esiintyviä bioaktiivisia aineita kohtaan. Tutkimusmalleissa on saatu lupaavia tuloksia muun muassa kurkuman kurkumiinilla, viinirypäleiden resveratrolilla, teen epigallokatekiinigallaatilla ja omenan kversetiinillä. Ne kaikki hillitsevät syöpäsolujen jakaantumista tai suorastaan tappavat niitä. Näiden bioaktiivisten yhdisteiden saaminen ihmisen elimistöön riittävän suurina pitoisuuksina on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi. Tutkijat ovat nyt havainneet, että nanopartikkeleita voi käyttää apuna bioaktiivisten aineiden kuljettamisessa elimistöön, jolloin niiden teho syöpäsoluja vastaan paranee.

Julkaisusarjassa nimeltä Asian Pacific Journal of Cancer Prevention ilmestyi hiljattain katsausartikkeli nanopartikkeleiden käytöstä syöpätutkimuksessa. Nanopartikkelit ovat hyvin pieniä hiukkasia, joista hienoimmat ovat halkaisijaltaan vain 1-100 nanometriä. Niitä voi valmistaa monista materiaaleista, esimerkiksi piidioksidista, erilaisista polymeereistä, metalleista ja mineraaleista. Pienuutensa takia nanopartikkeleilla on aivan erityisiä fysikaalisia, kemiallisia ja biologisia ominaisuuksia, joiden puolesta ne eroavat samoista lähtöaineista valmistetuista suuremmista hiukkasista. Syöpätutkimuksen kannalta on erityisen merkittävää, että nanopartikkelit voivat toimia kasvien bioaktiivisten aineiden kuljettajina elimistöön. Nanopartikkelit vapauttavat kuljettamansa molekyylit tasaisesti, jolloin niiden teho paranee. 

Syöpäkasvainten kasvua ehkäisevistä aineista yksi tunnetuimmista on tuttu maustehyllystä. Currylle ja kurkumalle keltaisen värin antava kurkumiini rauhoittaa immuunijärjestelmää ja vähentää tulehdusta ja siitä aiheutuvaa kipua esimerkiksi nivelrikossa. Tutkijat ovat lastanneet eri materiaaleista valmistettuja nanopartikkeleita kurkumiinilla ja todenneet, että näin kuljetettuna kurkumiinista tulee entistä tehokkaampi apu erilaisia syöpäsoluja vastaan. Kversetiini on toinen syöpäsoluja vastaan taisteleva kasviperäinen molekyyli. Kversetiiniä saa esimerkiksi tillistä, teestä, omenasta ja kapriksesta, mutta nanopartikkeleihin kiinnitettynä siitä tulee entistäkin tehokkaampi ase esimerkiksi rintasyöpäsoluja vastaan. Punaisista viinirypäleistä, punaviinistä, tummasta suklaasta ja maapähkinöistä löytyvä resveratroli kykeni koosteartikkelin mukaan vähentämään ruokatorven, munasarjojen, keuhkojen ja eturauhasen syöpäsolujen jakaantumista. Vihreässä teessä esiintyvää katekiini nimeltään epigallokatekiinigallaatti puolestaan on erittäin tehokas antioksidantti ja myös syöpäsolujen kasvua hillitsevä molekyyli. Nanopartikkeleihin kiinnitettynä se pääsee syöpäsolujen kimppuun helpommin ja tehokkaammin kuin ilman tätä kuljetusapua.

Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalion on jo kauan tiedetty tukevan terveyttä ja hyvinvointia. Nyt uudet tutkimukset auttavat ymmärtämään millaisilla mekanismeilla kasvikset pitävät meitä terveinä. Huippuunsa hiottuja teknologisia sovelluksia luonnollisiin molekyyleihin yhdistämällä voidaan kenties tulevaisuudessa hoitaa syöpien kaltaisia vakavia tauteja. 

Aras A, Khokhar AR, Qureshi MZ, Silva MF, Sobczak-Kupiec A, Pineda EA, Hechenleitner AA, Farooqi AA. 2014. Targeting Cancer with Nano-Bullets: Curcumin, EGCG, Resveratrol and Quercetin on Flying Carpets. Asian Pac J Cancer Prev. 15:3865-3871.

30.09.2014

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja