Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
Mahtavaa syksyä
kaikille, aurinkoa ja välillä myös sateen ropinaa. Blogini uusimman tiedeuutisen mukaan
luomu on todistetusti terveellisempää! Innostu ja perehdy - enää ei tästäkään
asiasta tarvitse olla epävarma.
Rutistus ja valoa, Paula
---------------------------------
Nyt se on osoitettu - luomuruoka on terveellisempää ja turvallisempaa! Heinäkuussa 2014 arvostetussa
British Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa alansa
laajimmassa tutkimuksessa analysoitiin 343 aiemman tutkimuksen tulokset
luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun ruoan koostumuseroista.
Luomuruoan antioksidanttipitoisuudet (polyfenolit)
olivat 18-69 prosenttia korkeampia verrattuna tavanomaisesti
tuotettuun. Monien näistä kasvien tuottamista antioksidanttiyhdisteistä
on osoitettu tutkimuksissa vähentävän kroonisten sairauksien kuten
esimerkiksi sydän ja verisuoni- ja neurodegeneratiivisten
tautien kuin myös tiettyjen syöpien riskiä.
Newcastlen yliopiston
johtama kansainvälinen tutkimus on kattavin koskaan tehty analyysi
luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun ruoan ravintosisällöistä.
Tutkimusta johtaneen Newcastlen yliopiston ekologisen
maatalouden professori Carlo Leifertin mukaan luomustandardin
mukaisesti tuotettua ruokaa valitsemalla saa enemmän
ravitsemuksellisesti edullisia antioksidantteja ja altistuu pienemmälle
määrälle myrkyllisiä raskasmetalleja. Hänen mielestään tutkimuksen tulos
on tärkeä kuluttajille, sillä tähän saakka saatu tieto on ollut
hämmentävää ja jopa ristiriitaista. Noin 70 % meta-analyysiin
kuuluneista tutkimuksista tehtiin Euroopassa kuten Italiassa,
Espanjassa, Puolassa, Ruotsissa, Tsekeissä, Sveitsissä, Turkissa,
Tanskassa,
Suomessa ja Saksassa. Lopuista tutkimuksista suurin osa tehtiin USAssa,
Brasiliassa, Kanadassa ja Japanissa.
Korkeimpien
antioksidanttipitoisuuksien lisäksi myös myrkyllisten raskasmetallien
määrät olivat huomattavasti alhaisemmat luomutuotteissa. Esimerkiksi
raskasmetalli kadmiumin pitoisuudet olivat keskimäärin lähes
50 prosenttia matalampia kuin tavanomaisissa tuotteissa.
Luomutuotteiden typpipitoisuudet olivat myös merkitsevästi matalampia.
Esimerkiksi nitraattipitoisuus oli 30 prosenttia ja nitriittipitoisuus
87 prosenttia alempi kuin tavanomaisissa tuotteissa. Lisäksi
tavanomaisista tuotteista löytyi neljä kertaa todennäköisemmin
torjunta-aineita kuin luomutuotteista.
Professori Leifertin
mukaan he ovat kiistatta osoittaneet, että tavanomaisten ja
luomutuotteiden välillä on koostumuseroja. Seuraavaksi pitäisi tehdä
hyvin kontrolloituja kliinisiä ravitsemusinterventioita ja
kohorttitutkimuksia, joissa voidaan tunnistaa ja määrittää
luomuruokavalion terveysedut ja -vaikutukset.
Barański
M, Srednicka-Tober
D, Volakakis
N, Seal C, Sanderson
R, Stewart GB, Benbrook C, Biavati B, Markellou
E, Giotis C, Gromadzka-Ostrowska
J, Rembiałkowska
E, Skwarło-Sońta
K, Tahvonen R1, Janovská
D, Niggli U, Nicot P, Leifert C.
2014. Higher
antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of
pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature
review and meta-analyses. Br J Nutr. 112(5):794-811.
03.09.2014