Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan

Mahtavaa syksyä kaikille, aurinkoa ja välillä myös sateen ropinaa. Blogini uusimman tiedeuutisen mukaan luomu on todistetusti terveellisempää! Innostu ja perehdy - enää ei tästäkään asiasta tarvitse olla epävarma.

Rutistus ja valoa, Paula

---------------------------------

Nyt se on osoitettu - luomuruoka on terveellisempää ja turvallisempaa! Heinäkuussa 2014 arvostetussa British Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa alansa laajimmassa tutkimuksessa analysoitiin 343 aiemman tutkimuksen tulokset luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun ruoan koostumuseroista. Luomuruoan antioksidanttipitoisuudet (polyfenolit) olivat 18-69 prosenttia korkeampia verrattuna tavanomaisesti tuotettuun. Monien näistä kasvien tuottamista antioksidanttiyhdisteistä on osoitettu tutkimuksissa vähentävän kroonisten sairauksien kuten esimerkiksi sydän ja verisuoni- ja neurodegeneratiivisten tautien kuin myös tiettyjen syöpien riskiä. 

Newcastlen yliopiston johtama kansainvälinen tutkimus on kattavin koskaan tehty analyysi luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun ruoan ravintosisällöistä. Tutkimusta johtaneen Newcastlen yliopiston ekologisen maatalouden professori Carlo Leifertin mukaan luomustandardin mukaisesti tuotettua ruokaa valitsemalla saa enemmän ravitsemuksellisesti edullisia antioksidantteja ja altistuu pienemmälle määrälle myrkyllisiä raskasmetalleja. Hänen mielestään tutkimuksen tulos on tärkeä kuluttajille, sillä tähän saakka saatu tieto on ollut hämmentävää ja jopa ristiriitaista. Noin 70 % meta-analyysiin kuuluneista tutkimuksista tehtiin Euroopassa kuten Italiassa, Espanjassa, Puolassa, Ruotsissa, Tsekeissä, Sveitsissä, Turkissa, Tanskassa, Suomessa ja Saksassa. Lopuista tutkimuksista suurin osa tehtiin USAssa, Brasiliassa, Kanadassa ja Japanissa.

 Korkeimpien antioksidanttipitoisuuksien lisäksi myös myrkyllisten raskasmetallien määrät olivat huomattavasti alhaisemmat luomutuotteissa. Esimerkiksi raskasmetalli kadmiumin pitoisuudet olivat keskimäärin lähes 50 prosenttia matalampia kuin tavanomaisissa tuotteissa. Luomutuotteiden typpipitoisuudet olivat myös merkitsevästi matalampia. Esimerkiksi nitraattipitoisuus oli 30 prosenttia ja nitriittipitoisuus 87 prosenttia alempi kuin tavanomaisissa tuotteissa. Lisäksi tavanomaisista tuotteista löytyi neljä kertaa todennäköisemmin torjunta-aineita kuin luomutuotteista.

Professori Leifertin mukaan he ovat kiistatta osoittaneet, että tavanomaisten ja luomutuotteiden välillä on koostumuseroja. Seuraavaksi pitäisi tehdä hyvin kontrolloituja kliinisiä ravitsemusinterventioita ja kohorttitutkimuksia, joissa voidaan tunnistaa ja määrittää luomuruokavalion terveysedut ja -vaikutukset.

Barański M, Srednicka-Tober D, Volakakis N, Seal C, Sanderson R, Stewart GB, Benbrook C, Biavati B, Markellou E, Giotis C, Gromadzka-Ostrowska J, Rembiałkowska E, Skwarło-Sońta K, Tahvonen R1, Janovská D, Niggli U, Nicot P, Leifert C. 2014. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 112(5):794-811.

03.09.2014

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja