Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa

Hei kaikki Ihanat!  Nyt vauhtia töppöseen eli jokainen liikkumaan kuuman kesän jälkeen. Seuraava blogini tiedeuutinen käsittelee liikunnan vaikutusta elimistön tulehdustiloihin. Muista kuitenkin, että liian rasittavalla liikunnalla on päinvastainen vaikutus, joten kohtuus kaikessa.

---------------------------

Jo vanhastaan on sanottu, että "ihminen on luotu liikkumaan", ja kesäkuussa 2014 arvostetussa Trends In Immunology -lehdessä julkaistu katsausartikkeli vahvistaa tuon sanonnan. Säännöllisen liikunnan puutteessa monet vakavat aineenvaihduntasairaudet, kuten aikuistyypin diabetes, rasvamaksa, verenpainetauti ja eräät syövät yleistyvät. Fyysisen harjoittelun on havaittu tasaavan immuunijärjestelmän toimintaa ja vähentävän elimistön tulehdustiloja. Tällöin myös kroonisten aineenvaihduntatautien riski pienenee.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa on jo miljardi ylipainoista ihmistä. Ylipainoisuuden yleistyessä myös monet elintasosairaudet ovat yleistyneet hälyttävällä tavalla. Näiden sairauksien hoitoon määrätään yhä enemmän lääkkeitä. Nyt julkaistun katsausartikkelin mukaan liikunta voi olla hoitomuotona yhtä tehokas kuin kroonisiin aineenvaihduntatauteihin määrätyt lääkkeet. Energiankulutuksen lisääntyminen ja mahdollisten ylipainokilojen kariseminen eivät riitä selittämään liikunnan parantavaa vaikutusta, vaan kyse on liikunnan aikaansaamista lukuisista solutason muutoksista elimistössä. Itse asiassa laihtuminen ei ole välttämätöntä, jotta liikunnasta saisi terveyshyötyjä.

Kroonista hiljaista tulehdusta pidetään monien aineenvaihduntatautien perimmäisenä syynä. Krooninen hiljainen tulehdus ei ole kuten flunssa, korvatulehdus tai infektoituneen haavan turvotus ja märkiminen, joissa kaikissa tulehdus ilmenee kuumeena tai kipuna. Kroonista hiljaista tulehdusta ei itse havaitse, mutta se aiheuttaa vähitellen soluvaurioita ja siten lisää vakavien kroonisten tautien riskiä. Krooninen hiljainen tulehdus liittyy ylipainoon, koska ylipainoisten ihmisten rasvakudokseen kerääntyy pikkuhiljaa immuunijärjestelmän soluja, jotka alkavat erittää tulehdusvälittäjäaineita. Tästä seuraa vähitellen insuliiniresistenssi, eli rasvakudoksen kyvyttömyys reagoida insuliiniin, ja vähitellen tila saattaa muuttua tyypin 2 diabetekseksi.

Liikunnan on todettu vaikuttavan immuunisoluihin tulehdusta vaimentavasti. Sopivasti rasitetut lihassolut erittävät välittäjäainetta, jonka seurauksena tietyt veren ja kudosten immuunisolut, eli monosyytit ja makrofagit, alkavat erittää tulehdusta vaimentavia interleukiineja. Sen sijaan hyvin rankka treeni esimerkiksi maratonjuoksua tai teräsmieskisaa varten voi lisätä huomattavasti elimistön tulehdustilaa ja aiheuttaa lihaskudosten vaurioitumista. Artikkelin kirjoittajat toteavat lopuksi, että vaikka säännöllinen, sopivasti kuormittava liikunta vaikuttaa jo nyt erittäin lupaavalta kroonisten tautien hoitomuodolta, on tulehduksen ja liikunnan välisen yhteyden solutason mekanismeissa vielä paljon tutkittavaa.

Lancaster GI, Febbraio MA. 2014. The immunomodulating role of exercise in metabolic disease. Trends Immunol. 2014 35:262-269.

19.08.2014

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja