Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 

Linkki vinkki

Löysitkö mielenkiintoisen terveysaiheisen uutisen? Lähetä linkki meille niin lisäämme uutisen sivuille!



 

Uutiset »

Kävely vai juoksu? Energiankulutus ratkaisee terveysedut

 

Hanna Markuksela
KIRJOITTAJA

Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.

Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi

Suuri yhdysvaltalainen pitkäaikaistutkimus selvitti reippaan kävelyn ja juoksun vaikutuksia sydänterveyteen. Tuloksena oli, että kulutettaessa sama määrä energiaa kävellen tai juosten, saavutetaan pitkälti samanlaiset terveysvaikutukset.

Seuraavien sairauksien riski pieneni:

* korkea verenpaine

* korkea kolesterolipitoisuus

* diabetes

* mahdollisesti myös sepelvaltimotauti

Kaiken kaikkiaan tutkimuksen mukaan myös kohtuullisesti rasittava liikunta kuten reipas kävely on selkeästi terveydelle hyödyllistä. Täytyy kuitenkin huomioida, että juokseminen on hyvin intensiivistä liikuntaa, joka kuluttaa paljon enemmän energiaa (kcal) samassa ajassa kuin käveleminen. Kävellen, vaikka reippaastikin, joudutaan suoritukseen käyttämään näin ollen huomattavasti pidempi aika, jotta saadaan kulumaan vastaava määrä energiaa.

Tutkimus käsitti 33 000 juoksijan ja lähes 16 000 kävelijän tiedot terveydestä ja liikuntamääristä. Seurantatutkimus kesti yli kuusi vuotta, jonka aikana tutkittavien terveyttä tarkkailtiin.

Tulokset

Selville saatiin, että mitä enemmän energiaa liikuntaan oli käytetty, sitä pienempi oli riski sairastua yllä mainittuihin sairauksiin. Etenkin diabetesriski laski liikunnan avulla. Tulokset olivat melko samanlaiset niin juoksun kuin kävelynkin kohdalla, jopa niin päin, että kävelemällä sairastumisriski laski aavistuksen verran enemmän. Mutta tästä ei kuitenkaan voida vetää sitä johtopäätöstä, että käveleminen olisi juoksemista terveellisempää, ero oli sen verran pieni.

Yli minimiliikuntasuositusten (esim. vähintään 30 minuuttia päivässä) liikkuminen laski sairastumisriskiä entisestään.

Mikä on reipasta kävelyä?

Ollakseen kohtuullisesti kuormittavaa liikuntaa, tulee kävelyn nostaa sykettä ja saada kevyt hiki pintaan. Tutkimukstulos on hyvä uutinen niille, jotka vierastavat juoksemista ja hölkkää tai eivät voi niitä nivel- yms. vaivojen vuoksi harrastaa. Juoksemalla terveyshyödyt saa nopeammassa ajassa, mutta kävelyäkään ei kannata väheksyä terveyshyötyjä puntaroitaessa.

Heikkoutena tutkimuksessa voidaan pitää sitä, että siinä luotettiin ihmisten omiin raportointeihin liikkumisestaan ja diagnooseistaan. Tätä on kuitenkin vaikea välttää kohorttitutkimuksissa.

 

Tutkimus: http://atvb.ahajournals.org/content/early/2013/04/04/ATVBAHA.112.300878.abstract?sid=a430fef0-a496-4982-a85d-a0c9868ae59c

 

 

15.05.2013



Lukijoiden kommentteja