Aamupala ja lihavuus
KIRJOITTAJA
Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.
Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi
Onko aamupala
välttämätön valinta painonpudottajalle? Vai onko se vain vaihtoehto, jonka
voi halutessaan jättää välistä - silloinkin kun tavoitteena on pysyvä
laihdutustulos? Asiasta on tullut paljon tutkimustietoa, jota jokainen
ihannepainossa pysymisestä kiinnostunut voi soveltaa ja suunnitella elämäntyyliinsä sopivan ruokarytmin.
Aamupalan skippaaminen lisää välipalanapostelua
Aamupalan
merkitys pysyvän painonhallinnan kannalta on osalle ihmisistä
itsestäänselvyys, jota ei kyseenalaisteta. Kun aamulla tankkaa
kiireenkin keskellä vaikkapa kaurapuuron marjojen ja jogurtin kera,
jaksaa keskittyä paremmin ja työt rullaavat. Tämän edun lisäksi muiden
päivän aterioiden annoskoot pysyvät aisoissa.
Helsingin Sanomat kirjoittaa Itä-Suomen
yliopiston uudesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin pohjoissuomalaisten 16-vuotiaiden
ruokailutottumuksia ja todettiin aamupalan olevan tärkeä jo teini-ikäisen
painonhallinnalle. Aamupalan väliin jättäminen voi saada lihavuudelle
altistavat geenit aktivoitumaan ja sotkea ruokarytmin, minkä seurauksena
naposteltavista välipaloista alkaa kerääntyä päivän mittaan liikaa energiaa. Kunnollinen
aamupala pitää nälkää loitolla ja ohjaa päivän muutakin syömistä oikeaan
suuntaan.
Aamupala ja
onnistujat
Yhdysvalloissa
on seurattu henkilöitä, jotka ovat onnistuneet laihduttamisen lisäksi säilyttämään
painonsa alhaisempana yli viiden vuoden ajan. Suurin osa tällaisista
onnistuneista laihduttajista on raportoinut seurannassa syövänsä aamupalan
viikon jokaisena päivänä. Vain pieni vähemmistö jättää aamupalan välistä ja
ilmoittaa liikkuvansa jonkin verran vähemmän, kuin aamupalaa säännöllisesti
syövät tutkittavat.
Voidaan siis
katsoa, että aamupala on luettavissa yhdeksi tärkeäksi erottelevaksi tekijäksi pysyvästi painoaan hallitseville. Muita tällaisia yhteisiä piirteitä
onnistujille ovat suuri määrä liikuntaa, vähärasvaisempi ja vähäkalorisempi
ruokavalio, painonseuranta ja yhtenäisen ruokarytmin ylläpitäminen arkipäivien
ja viikonloppujenkin aikana.
Kun on vertailtu keskenään erilaisia
aamupaloja, voittaa proteiinipitoinen muna-aamiainen selkeästi valkoisesta
viljasta koostuvat leipomotuotteet. Munakkaan tai keitettyjen munien jälkeen
tulee syötyä koko loppupäivän ajan hieman vähemmän energiaa. Moni onkin todennut
kaipaavansa aamupalalla on muutakin, kuin pelkkiä viljatuotteita. Jollekin taas
puuro voi olla tuntua aamulla helpommin syötävältä, joten pääasia on etsiä
itselle keinot saada aamiaisella tarpeeksi energiaa ja hyvä olo lounaaseen asti.
Ravintovalmentajan
kommentit:
Usein kuulee
toteamuksen "Mulla ei vaan ole aamulla nälkä." tai "En saa aamulla mitään alas." perusteluna
aamupalan väliin jättämiselle. Nämä tottumukset luokitellaan usein pysyviksi
ominaisuuksiksi, vaikka niille on olemassa myös selkeitä fysiologisia
selitysmalleja.
Osa ihmisistä
on jatkanut vuosien ajan aamupalan laiminlyömistä, minkä seurauksena syöminen
kasaantuu ilta-aikaan. Jos illalla syödään suurempi osa päivän energiasta, on
selvää, ettei seuraavana aamuna ruoka maistu. Jos taas iltaruoka on syödään
ajoissa ennen nukkumaanmenoa ja iltapala pidetään kevyenä, tulee aamuisin syöminen
vähitellen helpommaksi. Kun vain jaksaa totuttautua uuteen ruokarytmiin.
Jos taas
verensokeri laskee yön aikana alas, voi tästä aiheutua aamuisin jopa kuvotusta.
Tällöin voi kokeilla herätellä kehoa aamiaiselle syömällä aluksi hedelmää tai
juomalla vähän mehua. Iltaan voi kokeilla siirtää vaikkapa täysjyväleivästä, marjoista
ja jogurtista koostuvan iltapalan, joka pitää verensokeria yön aikana tasaisena
ja olon aamuisin parempana. 02.03.2013
Lukijoiden kommentteja
|