Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 

Linkki vinkki

Löysitkö mielenkiintoisen terveysaiheisen uutisen? Lähetä linkki meille niin lisäämme uutisen sivuille!



 

Uutiset »

Mitä tapahtui suomalaisten miesten priimaspermalle?

 

Hanna Markuksela
KIRJOITTAJA

Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.

Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi

Helsingin Sanomat on julkaissut tänään artikkelin, joka on täynnä mielenkiintoista ja huolestuttavaa tietoa suomalaisten miesten sperman laadusta. Mihin suuntaan suomalaisten nuorten sperman laatu ja testosteronihormonin tasot ovat menossa? Olivatko miehet ennen rautaa ja nyt...ftalaattia? Mitä on tehtävissä? Lue uusimpia näkemyksiä aiheesta ja ravintovalmentajan vinkit sperman laadunvarmistukseen. 

Nykyään yhä useam­pi suo­ma­lai­spariskunta jou­tuu tur­vau­tu­maan hedelmöityshoitoihin. Ei tiedetä vaikuttaako tilanteeseen juurikaan se, että lapsettomuusongelmat olisivat yleistyneet. Arvioiden mukaan syynä on ennemmin lapsettomuushoitojen kehittyminen ja helpompi saatavuus. Ensisynnyttäjien keski-iän noustessa miehen spermaan kohdistuvat vaatimukset kuitenkin kasvavat. Jo noin puolessa hedelmättömyystapauksista syy löytyykin miehen sperman laadusta. Asiantuntijat ovat eri linjoilla sen osalta, kuinka paljon sperman laatuun voidaan aikuisiällä vaikuttaa. Onneksi toivoa lapsettomuusongelmien korjaamiseen myös ilman kalliita ja naisen terveydelle raskaita hedelmöityshoitoja kuitenkin löytyy.

Suomalaisen sperman nousu ja tuho

Vie­lä kym­me­nen vuot­ta sit­ten suo­ma­lai­smiesten spermaa pidettiin kansainvälisesti vertailuna priimalaatuisena. Nykyisin sperman laatu on kuitenkin laskenut samalle ta­sol­le, kuin muual­la­kin Län­si-Eu­roo­pas­sa. Siittiöiden kunnossa ei ole hurraamista muuallakaan länsimaissa. Esimerkiksi Joulukuussa julkaistun seurantatutkimuksen perusteella ranskalaisten siittiötiheys oli pudonnut 16 vuoden aikana kolmanneksella. 

Huolestuttava piirre kehityksessä on siemennesteen aina vain huonompi laatu sitä mukaa mitä nuoremman ikäryhmän spermaa tarkastellaan. Siinä missä suomalaismiehillä oli vielä vuonna 2001 julkaistun tutkimuksen perusteella spermassaan 80 miljoonaa siittiötä millilitrassa, löytyi tuoreimman tutkimuksen perusteella vuonna -87 syntyneiltä miehiltä enää 48 miljoonaa siittiötä millilitrasta spermaa. 

Ovatko syyt miehen elämäntavoissa vai ympäristössä?

Tutkijoiden mielestä sperman laadun näin selkeä heikkeneminen on vakava kansanterveyttä koskeva varoitus ja muutosten yhteydet ympäristöön on selvitettävä. Toistaiseksi yksimielisyyttä syistä ei ole kuitenkaan saavutettu. 

Selitykseksi on haettu milloin läppärin kuumentamia kiveksiä, makkaran syömistä, alkoholin liikakäyttöä tai ylipainoa. Jokaisella miehellä on mahdollisuus vaikuttaa näiden tekijöiden kautta suvunjatkamiskykyynsä. 

Kuitenkin laajemmalla tasolla sperman laatuun näyttävät vaikuttavan enemmän sikiövaiheen ja lapsuuden ympäristöolosuhteet. Esimerkiksi miehillä, joiden äiti on tupakoinut raskauden aikana, on neljänneksen alhaisempi siittiötiheys kuin muilla. Mitä enemmän äidinmaidossa taas on muovien pehmentämiseen käytettävää ftalaattia sitä vähemmän poikalapsen kivekset tuottava siittiöiden synnylle tärkeää testosteronia. 

Ftalaatit ovat mieshormoni androgeeniin vaikuttavia myrkkyjä ja voivat heikentää sperman laatua tällä mekanismilla. Samalla tapaa toimivat torjunta-aineet, joista esimerkiksi DDT:n käyttö on kielletty, mutta vaikutukset ulottuvat kuudenteen sukupolveen asti. Ftalaatit on nyttemmin kielletty EU:n alueella, mutta niitä löytyy edelleen muovipulloista ja -astioista. Myös perfluorattujen yhdisteillä, joita löytyy teflonpannuista, Goretexistä ja tekstiilien päälle suihkutettavista sumutteista, arvioidaan olevan haittavaikutuksensa androgeenin tuotantoon. On tärkeää huomata, että yksittäisillä pienillä määrillä haitallista aineita ei välttämättä ole mitään vaikutuksia, mutta kukaan ei tunne kemikaalikuorman yhteisvaikutusta. 

Ravintovalmentajan kommentti:

Knoppitietona alkuun lainaus Hesarin jutusta:

"Kan­sain­vä­li­sen tut­ki­mus­kir­jal­li­suu­den suu­rim­pia tun­net­tu­ja siit­tiö­mää­riä on mi­tat­tu kuo­pio­lai­sil­ta mie­hil­tä vuo­si­na 1984–86, häm­mäs­tyt­tä­vät 134 mil­joo­naa sii­ma­hän­tää mil­li­lit­ras­sa." 

Hyvä Kuopio! 

Kalakukko rasvahappoineen, hyvä painonhallinta, rento elämänasenne ja puhdas luonnonympäristö siis kunniaan. Mutta mitä muuta mies voisi tehdä oman ja siittiöidensä terveyden eteen?

Miehen testosteronitasoihin ja sperman laatuun voidaan vaikuttaa monella tapaa. Näistä tärkeimmät ja yksinkertaisimmat keinot ovat kolme seuraavaa:

1. Painonhallinta

Ylipainoiset miehet eivät ole niin hedelmällisiä, kuin normaalipainoiset. Tämä johtuu siitä, että ylipaino laskee helposti miehen testosteronihormonin tasoja ja sotkee erityisesti testosteronin ja estrogeenin määrien suhteet toisiinsa. Tästä johtuen myös miehen on hyvä syödä runsaasti kasviksia, hyvälaatuista proteiinia sekä panostaa hiilihydraattien laatuun ruokavaliossaan.

2. Sinkki

Sinkki on miehen hormonitoiminnalle erityisen tärkeä ravinne. Sinkillä on vaikutusta sekä testosteronitasoihin että siemennesteen määrään. Liha, cashewpähkinät ja kurpitsansiemenet ovat hyviä lähteitä. Sinkkiä kannattaa ottaa myös lisänä.

3. Alkoholin ja tupakan käytön rajoittaminen

Alkoholin säännöllinen käyttö on haitaksi, joten jo kuukausia ennen hedelmöitystä on hyvä vähentää alkoholin käyttömääriä. Alkoholi heikentää miehen testosteronitasoa ja sperman laatua. Myös tupakoinnin lopettaminen kannattaa.

 

Lue Hesarin artikkeli täältä:

http://www.hs.fi/paivanlehti/sunnuntai/B-luokan+spermaa/a1359177337956

27.01.2013



Lukijoiden kommentteja