Maksa-arvot paremmiksi marjoilla
KIRJOITTAJA
Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.
Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi
Marjojen ripotteleminen aamupuuron, välipalajogurtin tai vaikka jälkiruokien joukkoon voi parantaa maksa-arvoja ja pudottaa tätäkin kautta sydän- ja verisuonitautiriskiä. Hyvä syy sisällyttää kotimaisia metsän aarteita ruokavalioon vuoden ympäri.
Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on metabolisen oireyhtymän yksi ilmenemismuoto. Se liittyy yleensä ylipainoon, rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin sekä aikuistyypin diabetekseen.
Turun yliopiston suorittamassa tutkimuksessa tarkasteltiin noin 163 gramman päivittäisen marja-annoksen vaikutuksia seuraamalla lievästi ylipainoisten naisten metabolisten riskitekijöiden muutoksia.
Seurannassa havaittiin tilastollisesti merkitsevä muutos ALAT- eli alaniiniaminotransferaasiarvoissa niillä naisilla, jotka söivät päivittäin marjoja ohjeistetun määrän. ALAT on maksan tulehdusprosessien mittari ja maksan toiminnan paraneminen näkyy kyseisen entsyymin verenkierrossa esiintyvien määrien putoamisena.
Marjoja nauttineila ALAT arvo pieneni 23 prosenttia tutkimuksen aikana. Tulosta voidaan pitää merkittävänä maksan toimintakyvyn paranemisena. Tämä saattaa vähentää matala-asteista tulehdusta kehossa ja sitä kautta pudottaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Ravintovalmentajan kommentti:
Jokaisen terveydestään kiinnostuneen kulinaristin kannattaa sisällyttää ruokavalioonsa kotimaisia marjoja, sillä niiden syömisestä on lukemattoman erilaisia hyötyjä, joista arviolta vasta murto-osa on löydetty. Karpalo ja puolukka voivat torjua virtsatieinfektioita, mustikka edistää ruoansulatuskanavan hyvinvointia ja silmien terveyttä. Puhumattakaan marjojen antioksidanttien ikääntymistä hidastavista vaikutuksista.
Jos marjat tuntuvat liian happamilta tai muuten vaikeilta syödä, voi niitä sekoittaa banaanin kanssa pirtelöksi sekä aamumurojen tai myslin joukkoon. Pakastemarjat ovat myös kätevä tapa pitää eväsruoka kylmänä. Maustamattoman jogurtin joukkoon voi sekoittaa marjoja suoraan pakkasesta, kauraleseitä, siemeniä ja näin valmiina on eväsruoka, joka säilyy hyvänä ilman jääkaappiakin.
Lähde: Lehtonen HM, Suomela JP, Tahvonen R, Vaarno J, Venojärvi M, Viikari J, Kallio H. Berry meals and risk factors associated with metabolic syndrome. Eur J Clin Nutr. 2010 Jun;64(6):614-21.
20.01.2013
Lukijoiden kommentteja
|