Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 
ARTIKKELIT
KYSYMYKSET JA PAULAN VASTAUKSET
YLEISIÄ TERVEYSOHJEITA


 

Terveyden avaimet » Kysymykset ja Paulan vastaukset »

Mahahappo ja hapottomuuden mittaaminen sekä B12-vitamiinin merkitys ja laboratorioanalyysi

Kysymys:

Moi, haluaisin kysyä vatsahapoista. Voiko kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivä (ja Thyroxin lääkityksellä oleva) tehdä vatsahappotestin turvallisesti ja kuinka se tehdään? Jos vatsahappotestin tulos osoittaa, että vatsahappojen tuotossa on ongelmia, niin milloin (aamulla/päivällä/illalla) vatsahappolisä tai ruuansulatusentsyymi tulisi ottaa ja kumpi on parempi huomioiden Thyroxin? Lisäksi kysyisin mikä on normaali B12-vitamiinin verikoetulos/arvo? Viitearvot ovat mitä ovat, mutta mikä arvo katsotaan olevan ns. hyvä ja riittävä ja mihin tulisi pyrkiä? Onko ikäsidonnainen?

Paulan vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. Mitä vatsahappotestiä sinä tarkoitat? Todennäköisesti suolahappotablettien nielemistä isoina määrinä ruoan yhteydessä, ja lämmön tunteen syntymistä. Ja sitten tablettien määrää vähennetään asteittain seuraavilla aterioilla.

En suosittele tällaista testaamista lainkaan. Sen sijaan jos epäilee onko suolahapon tuotanto riittävää mahalaukussa, on suositeltavaa mennä verikokeeseen. Tässä laboratorianalyysissa selviää onko kyseessä hapoton maha vai lisääntynyt mahahapon eritys, atrofinen gastriitti, limakalvojen huono kunto, mahdollinen helikobakteeri-infektio vai onko mahalaukun limakalvo sittenkin terve. Kokeella pystytään erottamaan terveet ja sairaat mahat toisistaan luotettavasti sekä pohtimaan tarvitaanko jatkotutkimuksia. Testillä pystytään myös arvioimaan mahasyövän, maha- ja pohjukaissuolisyövän ja refluksitaudin riskiä. Kun olet saanut tuloksen, sinulle on mahdollista tehdä tuloksen mukainen hoito-ohjelma. Betaiinihydrokloridi- (=suolahappolisä) ja entsyymivalmisteet otetaan aina ruoan yhteydessä ja alkuun niitä usein joudutaan käyttämään kaikilla aterioilla.

Kysyit myös: mikä on normaali B12 vitamiinin verikoetulos/arvo? Viitearvot ovat mitä ovat, mutta mikä arvo katsotaan olevan ns. hyvä ja riittävä ja mihin tulisi pyrkiä? Onko ikäsidonnainen?

Ensinnäkin B12-vitamiini on elintärkeä. Se on nimeltään kobalamiini. Nimi tulee B12-vitamiinin sisältämästä koboltti-hivenaineesta. Koboltti on tämän vitamiinin keskeinen rakenneosa vastaavalla tavalla kuin hemoglobiinissa on rauta tai lehtivihreässä magnesium.

Biologisesti aktiivista B12-vitamiiinia on vain eläinkunnan tuotteissa kuten esimerkiksi kala, liha ja maitotaloustuotteet. Jotta B12-vitamiini ylipäätään imeytyy, tarvitaan mahan limakalvolta erittyvää kuljetusproteiinia eli sisäistä tekijää. B12-vitamiiini sitoutuu tähän sisäiseen tekijään ja tämä kompleksi kulkeutuu ohutsuolen loppuosaan, jossa sisäinen tekijä luovuttaa B12-vitamiinin soluille ja sitä myöden verenkiertoon ja elimistön hyväksikäytettäväksi.

B12-vitamiinia tarvitaan proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa. Sitä tarvitaan myös aivojen välittäjäaineen asetyylikoliinin tuotantoon. Asetyylikoliinilla on tärkeä merkitys muistille ja sen säilymiselle sekä vireystilan säätelylle varsinkin iän karttuessa. B12-vitamiini on hermosoluille välttämätöntä ja sen puute voi vahingoittaa soluja ja johtaa muun muassa aivojen surkastumiseen. Yleisesti voisi sanoa, että pitkäaikainen B12-vitamiinin puute heikentää myeliinin (hermosolujen pääosin rasvasta koostuva myeliinituppi eli solukalvon erikoisrakenne) muodostusta, mikä aiheuttaa neurologisia oireita kuten harhatuntemuksia, käsien ja jalkojen puutumista, motorisen kyvyn ja muistin heikkenemistä ja masentuneisuutta.

B12-vitamiinianalyysiä koskevaan kysymykseen en pysty vastaamaan, sillä en tiedä mistä laboratoriotutkimuksesta on kyse. Toisessa laboratoriokokeessa mitataan vitamiinin kokonaispitoisuus ja toisessa transkobalamiini II:een sitoutunut B12-vitamiini (holotranskobalamiini), joka on B12-vitamiinin aktiivisin muoto. Transkobalamiini II:een sitoutuneen aktiivisen B12-vitamiinin mittaus seerumista on vitamiinin kokonaispitoisuuden määritystä luotettavampi B12-vitamiinipuutoksen osoittaja.

Kysyit myös ikäsidonnaisuudesta. Ensinnäkin puutos voi johtua B12-vitamiinin imeytymishäiriöstä, joista useat seniori-ikäiset saattavat kärsiä. Mistä imeytymishäiriö sitten johtuu? Se voi johtua esimerkiksi atrofisesta gastriitista, jossa mahalaukun limakalvot ovat surkastuneet eivätkä kykene tuottamaan B12-vitamiinin imeytymisessä tarvittavaa sisäistä tekijää. Taustalla voi tietenkin olla myös helikobakteeri-infektio. Se tuhoaa mahan limakalvolta parietaalisoluja, jotka tuottavat sisäistä tekijää.

B12-vitamiinia ja sen pitoisuutta on tutkittu hyvinkin paljon. Ja aika monien tutkimusten mukaan B12-vitamiinin piilevä puute on erittäin yleinen ikäihmisillä. Neurology -ammattilehdessä vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että B12-vitamiinin puute nopeuttaa ikäihmisen aivojen surkastumista ja muistin heikkenemistä. Tutkimuksessa oli 120 yli 65-vuotiasta ihmistä ja heitä seurattiin yli neljä vuotta. Tutkimuksen mukaan B12-vitamiinin piilevä puute liittyi aivojen surkastumiseen ja heikentyneisiin kognitiivisiin taitoihin.

Myös Oxfordin yliopiston vuonna 2008 julkaiseman tutkimuksen mukaan ikääntyvillä ihmisillä on usein piilevää puutetta B12-vitamiinista ja tähän liittyy usein aivojen surkastumista. Erään toisen tutkimuksen mukaan B12-vitamiinin vähyys veressä voi johtua geenivirheestä.

Nyt olisi hyvä taas muistaa, että me tuudittaudumme yleensä päivittäiseen saantisuositukseen, joka on riittävä terveelle, urheilevalle aikuiselle. Mutta mikä on riittävä määrä "ei-niin-terveelle" tai jopa sairaalle, jo vuosia suolisto-ongelmista kärsineelle kanssasisarelle? Tämä on juuri funktionaalisen lääketieteen lähtökohta eli YKSILÖLLLISYYS. On selvitettävä taustalla olevat terveysongelmat ja puutokset ja tehtävä hoito-ohjelma sen mukaisesti.

Joka tapauksessa ainakin 10 % suomalaisista yli 65-vuotiaista on B12-vitamiinin puute ja sen haitallinen vaikutus seniori-ikäisten terveyteen voi olla käsittämättömän suuri.

Kaikkea hyvää sinulle.

 

20.02.2013Lukijoiden kommentteja

Viesti ilmoitettu asiattomaksi, ylläpito tarkistaa ja tarvittaessa muokkaa, poistaa tai julkaisee viestin.

Ella 22.02.2013 12:11Kommentoi
Sinun täytyy olla rekisteröitynyt käyttäjä kommentoidaksesi, rekisteröidy tästä. Jos olet jo rekisteröitynyt kirjaudu sisään sivun oikeasta ylälaidasta.

Lisää kysymyksiä:
20.02.2013Vatsa jatkuvasti kuralla – stressivatsa
19.10.2012Helikobakteeri, hapoton maha ja mahalaukun surkastuneet limakalvot
19.10.2012Flunssakierre, antibiootit, refluksitauti…
19.10.2012Mikä vikana kynsissä?
19.10.2012Veriryhmäruokavalio – mitä rasvaa paistamiseen – onko kolesteroli rasvaa – mitä pähkinöitä tulisi syödä?
11.07.2012Suoliston ”huono kunto” ja lukemattomat lääkekuurit
11.07.2012Halvin mahdollinen dieetti terveyden ylläpitämiseksi
11.07.2012Omenan siemenet


 
Design by Studio Obra, Platform by NettiSite