Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 
ARTIKKELIT
KYSYMYKSET JA PAULAN VASTAUKSET
YLEISIÄ TERVEYSOHJEITA


 

Terveyden avaimet » Kysymykset ja Paulan vastaukset »

Vatsa jatkuvasti kuralla – stressivatsa

Kysymys:

Jos vatsa on jatkuvasti ihan kuralla, niin mitä pitäisi syödä, että saisi normaalimman vatsan toiminnan. Mieheni syö aamiaiseksi ruispala-leipää ja juo kotona teetä, mutta sitten työpaikalla kahvia monta kuppia. Ajattelin antaa hänelle pellavarouhetta, mutta sehän vauhdittaa vatsan toimintaa samoin kuin ruisleipäkin. Mikä olisi hyvä aamiainen stressivatsaiselle? Terveisin Vaimo

Paulan vastaus:

Kiitos parahin vaimo kysymyksestäsi. Miehen suolisto on jatkuvasti ’kuralla’ ja haluat tietää mitä stressivatsaisen miehen pitäisi syödä aamiaiseksi.

Ensimmäiseksi hänen on välttämätöntä mennä tutkimuksiin, joissa varmuuden vuoksi pois suljetaan keliakia, gluteenisensitiivisyys, laktoosi-intoleranssi ja muut suolistovaivat ja -ongelmat. Jos vaiva aiheutuukin esimerkiksi gluteenipitoisista viljoista, ei auta vaikka kuinka hoitaisimme stressivatsaa. Tällöin vaiva paranee vain jättämällä pois kaikki gluteenipitoiset viljat ja korjaamalla luonnollisesti myös muut tämän sairauden myötä syntyneet ongelmat esimerkiksi rasvahappojen epätasapaino, suoliston mikrobikannan häiriintyminen tai vaikkapa luuston heikkeneminen sekä jo syntyneet puutokset. Yleisimpiä puutoksia ovat D-vitamiinin, raudan, kalsiumin ja B-vitamiinien puutokset.

Kerroit hänen juovan työpaikalla monta kuppia kahvia. Kahvista ja sen sisältämästä kofeiinista on varsin vähän hyvää sanottaa puhuttaessa suolisto-ongelmista. Kahvin kofeiini lisää virtsan eritystä ja edesauttaa näin elimistön solujen "kuivumista". Suuret määrät kahvia voivat kiihdyttää suoliston toimintaa ja johtaa ripuliin - juuri kuten miehelläsi tapahtuu - eli pelkkä päivittäinen valtava kahvimäärä voi olla ongelman takana. Lisäksi on hyvä muistaa, että kahvin kofeiini edistää myös mahalaukun suolahapon eritystä.

Närästääkö miestäsi? Kahvi voi aiheuttaa myös närästystä, varsinkin jos se nautitaan tyhjään mahaan. Kahvi vähentää ruokatorven alasulkijalihaksen eli ruokatorven ja mahalaukun välissä olevan lihaksen sulkeutumista. Tämä voi johtaa ruokavellin nousemiseen ylös ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästykselle tyypillisen polttavan tunteen ja ruoansulatusvaivoja. Tosin suuret määrät kahvia voivat myös aiheuttaa vatsavaivojen lisäksi päänsärkyä, vapinaa, hermostuneisuutta ja nukkumisongelmia. Kärsiikö hän tällaisista ongelmista? Miehesi kannattaisi kokeilla ensin kahvin vähentämistä ja sitten jopa siitä luopumista hetkellisesti ja katsoa loppuvatko vaivat kuin seinään. Kofeiiniriippuvuudesta selviää muutamissa päivissä, jos tahtoa vaan löytyy riittävästi.

Kysyit stressivatsaisen aamiaisesta, mutta tiedätkö mitä suolistossa tapahtuu ihmisen ollessa jatkuvasti stressaantunut? Ongelmat alkavat jo suussa: syljen eritys loppuu ja suu kuivuu. Mahalaukun toiminnot pysähtyvät, entsyymejä ja ruoansulatusnesteitä ei enää erity, ohutsuolen peristalttinen liike eli niin kutsuttu matamisliike ja ravintoaineiden imeytyminen häiriintyvät. Tämä saattaa olla alku toistuville mahavaivoille.

Stressin aikana keho ei kykene erittämään riittävästi ruoansulatukseen tarvittavia entsyymejä eikä suolahappoa - jo pelkästään tämä voi johtaa pahoinvoinnin tunteeseen, kaasun muodostukseen, turpoamiseen ja ripuliin/ummetukseen sekä suoliston mikrobikannan epätasapainotiloihin.

Tämä ruoansulatuksen häiriintyminen ja puolustusmekanismien pettäminen eivät valitettavasti vaikuta haitallisesti ainoastaan mahalaukkuun tai suolistoon, vaan kaikkialle kehoon. Ensinnäkin suolahapon puute häiritsee proteiinien eli valkuaisaineiden esimerkiksi lihan sulamista. Samoin B-ryhmän vitamiinien ja monien kivennäisaineiden kuten magnesiumin ja raudan imeytyminen ohutsuolesta elimistöön heikkenee.

Lisäksi mahalaukun aseptinen tehtävä häiriintyy. Suolahappo on nimensä mukaisesti varsin hapanta. Mahanesteen happamuus tuhoaakin melkein kaikki ravinnon ja hengitysilman mukana niellyt mikrobit. Stressaantuneena suolahapon eritys on hyvin vähäistä ja mikrobit pääsevät elinkykyisinä suolistoon, mikä voi johtaa bakteerien liikakasvutiloihin jo ohutsuolessa.

Stressaantunut ihminen kärsiikin häiriintyneen ruoansulatuksen ja imeytymisen myötä todennäköisesti useista eri ravintoainepuutoksista ja niiden aiheuttamat ongelmat näkyvät ympäri kehoa erilaisina vaivoina.

Myös suoliston elintärkeä terveyttä edistävä mikrobikanta vinoutuu stressin jatkuessa. Ja mikrobikannan epätasapainotilat voivat johtaa moniin erilaisiin vaivoihin ympäri kehoa. Toivottavasti myös miehesi lukee vastaukseni - ja saa siitä miettimisen aihetta.

Ja sitten kysymääsi aamiaiseen: gluteiiniton puuro esimerkiksi quinoasta tai hirssistä mustikoiden ja mustikkakeiton kanssa. Päälle voi ripotella vaikkapa liotettuja kurpitsansiemeniä valkuaislähteeksi. Myös pirtelöt vaihdellen eri marjoista, pähkinöistä, siemenistä tai hyvälaatuisesta heraproteiinijauheesta ovat oikein hyviä aamupaloja. Suosikaa alkuun muutenkin helposti sulavaa ruokaa kuten keittoja ja höyrytettyjä vihanneksia. Päivisin olisi hyvä ottaa myös kuitulisä esim. psylliumia. Tosin pellavanrouhekin käy hyvin. Myös iltaisin otetut maitohappobakteerit tasapainottavat sekaisin olevaa suoliston mikrobikantaa.

Suolisto on elimistön tärkein elin! Se on saatava nopeasti kuntoon tai pian romahtaa seuraava paikka.

 

20.02.2013Lukijoiden kommentteja


Kommentoi
Sinun täytyy olla rekisteröitynyt käyttäjä kommentoidaksesi, rekisteröidy tästä. Jos olet jo rekisteröitynyt kirjaudu sisään sivun oikeasta ylälaidasta.

Lisää kysymyksiä:
20.02.2013Mahahappo ja hapottomuuden mittaaminen sekä B12-vitamiinin merkitys ja laboratorioanalyysi
19.10.2012Helikobakteeri, hapoton maha ja mahalaukun surkastuneet limakalvot
19.10.2012Flunssakierre, antibiootit, refluksitauti…
19.10.2012Mikä vikana kynsissä?
19.10.2012Veriryhmäruokavalio – mitä rasvaa paistamiseen – onko kolesteroli rasvaa – mitä pähkinöitä tulisi syödä?
11.07.2012Suoliston ”huono kunto” ja lukemattomat lääkekuurit
11.07.2012Halvin mahdollinen dieetti terveyden ylläpitämiseksi
11.07.2012Omenan siemenet


 
Design by Studio Obra, Platform by NettiSite