Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 
ARTIKKELIT
KYSYMYKSET JA PAULAN VASTAUKSET
YLEISIÄ TERVEYSOHJEITA


 

Terveyden avaimet » Kysymykset ja Paulan vastaukset »

Helikobakteeri, hapoton maha ja mahalaukun surkastuneet limakalvot

Kysymys:

Hei! Tiedustelen, mitä ruokia pitää välttää, kun helikobakteeri on häädetty kahdesti ja hoito on todettu onnistuneeksi, mahan limakalvot ovat surkastuneet ja minulla on hapoton maha. En tupakoi enkä käytä alkoholia. Terveisin Anneli 

Paulan vastaus:

Terve Anneli ja kiitos viestistäsi. Loistavaa että Helicobacter pylori -bakteerin häätö on onnistunut. Helikobakteeri on itse asiassa aika outo otus. Mahalaukun tuottama suolahappohan tappaa suurimman osan mahalaukkuun kulkeutuneista mikrobeista, mutta helikobakteeri on poikkeus. Se viihtyy erinomaisesti happamessa ympäristössä. Miksi se ei sitten kuole hapon vaikutuksesta? Se pystyy tuottamaan happoa neutraloivaa entsyymiä, mikä taas johtaa hapon tuotannon lisääntymiseen. Ja helikobakteeri lisää entisestään happoa neutraloivaa entsyymiä... Bakteeri tarrautuu tiukasti mahalaukun kudokseen ja tuottaa monia haitallisia aineita. Näiden vaikutuksesta mahalaukun pintasolukko vaurioituu ja seurauksena on tulehdusreaktio. Helikobakteeri aiheuttaakin mahatulehduksia sekä maha- ja pohjukaissuolihaavoja.

Mahalaukun erittämä suolahappo muuttaa mahanesteen hyvin happamaksi. Suolahappoa voisikin kutsua elimistön ensimmäiseksi suojamekanismiksi. Tämä happamuus tuhoaa melkein kaikki ruoan ja hengitystieliman mukana kulkeutuneet mikrobit. Suolahappo edistää valkuaisaineiden kuten esimerkiksi lihan, kalan tai maitotaloustuotteiden pilkkoutumista mahalaukussa. Se tekee myös monet mineraalit paremmin imeytyviksi. Valitettavasti nykyään suolahaposta kuulee puhuttavan lähes poikkeuksetta negatiivisena asiana. Närästyslääkemainokset ovatkin tehneet tästä ihmisen hyvinvoinnille tärkeästä aineesta arkkivihollisen. Mainosten mukaan ylävatsakivut, liika kahvin nauttiminen, happamat röyhtäisyt, mahan korventaminen ja poltto hoidetaan tehokkaasti ja helposti niin kutsutuilla happosalpaajilla tai hapon neutraloijilla. "Vain yksi tabletti ja oireesi helpottavat 24 tunniksi". Näitä lääkkeitä tarvitaan esim. helikobakteerin hoidossa tai maha- ja pohjukkais-suolivaivoissa muutamia viikkoja tai jopa kuukausi, mutta niiden pitkäaikainen käyttö johtaa aina ongelmiin. Ihmiset ovat täysin tietämättömiä mitä niiden kroonistunut käyttö saa aikaiseksi. Ja mainokset eivät tätä kerro!

Sinulla on hapoton maha ja mahalaukun limakalvot ovat surkastuneet. Tällöin mahalaukkusi aseptinen tehtävä on häiriintynyt eli mahalaukkuun kulkeutuneet mikrobit pysyvät elinkykyisinä. Tämä voi johtaa myös bakteerien liikakasvutiloihin ohutsuolessa häiriten muun muassa ravintoaineiden pilkkoutumista ja imeytymistä. Ohutsuolen bakteerien liikakasvutilat liittyvät usein myös häiriintyneeseen bakteerikantaan paksusuolessa. Samoin proteiinien sulatus heikkenee ja monien mineraalien ja B-ryhmän vitamiinien vapautuminen valkuaisaineista ja imeytyminen ohutsuolessa huononevat. Pitkään jatkunut mahan hapottomuus voikin johtaa muun muassa B12-vitamiinin puutokseen. Joten sinun on todellakin kiinnitettävä huomiota siihen mitä syöt.

Karsi ruokavaliosta kaikki limakalvoa ärsyttävät aineet kuten paistetut ja käristetyt ruoat, liiallinen suola ja sokeri. Suosi pehmeitä puuroja, sosekeittoja, marjapirtelöitä ja höyrytettyjä vihanneksia. Varo raskaita rasvaisia aterioita ja varsinkin punaista lihaa, joka tarvitsee runsaasti mahahappoa sulaakseen kunnolla. Suosi valkuaislähteinä helposti sulavia linssejä, auringonkukansiemeniä, liotettuja pähkinöitä (ei maapähkinöitä), avokadoa ja kalaa sekä maustamattomia hapanmaitotuotteita. Hyvät rasvat ovat elintärkeitä. Kalan ja pähkinöiden rasvan lisäksi nauti päivittäin kylmäpuristettuja öljyjä kuten oliivi-, avokado- tai rypsiöljyä. Ota kaksi - kolme ruokalusikallista päivittäin esim. ruokaan tai puuroon sekoitettuna tai salaatin/vihannesten kera. Juomista yrttiteet ovat erinomaisia. Limakalvoa hoitava juoma on esimerkiksi lakritsinjuuritee. Syö pieniä aterioita ja muista pureskella hyvin. Älä juo aterian yhteydessä (pieni määrä vettä on sallittua), vaan juo aterioiden välillä.

Voit lisätä tarvittaessa mahalaukun happamuutta esimerkiksi Molkosanilla tai betaiinihydrokloriditableteilla. Et tietenkään saa käyttää näitä, jos mahalaukun tai ruokatorven limakalvo on tulehtunut ja ärtynyt. Voit myös kokeilla entsyymivalmisteita helpottamaan ruoansulatusta. Jos olet kärsinyt kauan mahan hapottomuudesta, sinulla on todennäköisesti puutetta vitamiineista muun muassa B-vitamiineista ja mineraaleista esimerkiksi sinkistä, raudasta magnesiumista ja kuparista. Ota tällöin päivittäin vahva monivitamiinihivenainekapseli, B- ja B12-vitamiineja, sinkkiä ja magnesiumia ravintolisinä. Nauti lisäksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa 2-3 probioottikapselia tasapainottaaksesi paksusuolen mikrobikantaa.

19.10.2012Lukijoiden kommentteja


Kommentoi
Sinun täytyy olla rekisteröitynyt käyttäjä kommentoidaksesi, rekisteröidy tästä. Jos olet jo rekisteröitynyt kirjaudu sisään sivun oikeasta ylälaidasta.

Lisää kysymyksiä:
20.02.2013Mahahappo ja hapottomuuden mittaaminen sekä B12-vitamiinin merkitys ja laboratorioanalyysi
20.02.2013Vatsa jatkuvasti kuralla – stressivatsa
19.10.2012Flunssakierre, antibiootit, refluksitauti…
19.10.2012Mikä vikana kynsissä?
19.10.2012Veriryhmäruokavalio – mitä rasvaa paistamiseen – onko kolesteroli rasvaa – mitä pähkinöitä tulisi syödä?
11.07.2012Suoliston ”huono kunto” ja lukemattomat lääkekuurit
11.07.2012Halvin mahdollinen dieetti terveyden ylläpitämiseksi
11.07.2012Omenan siemenet


 
Design by Studio Obra, Platform by NettiSite