Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 
ARTIKKELIT
KYSYMYKSET JA PAULAN VASTAUKSET
YLEISIÄ TERVEYSOHJEITA


 

Terveyden avaimet » Kysymykset ja Paulan vastaukset »

Flunssakierre, antibiootit, refluksitauti…

Kysymys:

Hei, olen 62-vuotias flunssakierteestä kärsivä nainen. Joka vuosi kärsin useamman kerran hengitystieongelmista (keuhkoputkentulehdus/kuumeeton keuhkokuume), saan siihen antibioottikuurin ja usein kuurin jälkeen seuraa virtsatietulehdus, johon pahimmillaan saan uuden kuurin tai sitten yritän sinnitellä karpalo-/puolukkamehulla. Tuntuu kuin kurkussani olisi jotain ylimääräistä, joudun nieleskelemään, en osaa määritellä tarkemmin. En kestä lainkaan kuumaa tai kylmää juomaa tai ruokaa, ääneni on ikään kuin painuksissa. Sairastan refluksitautia ja minulla on palleatyrä. Lääkityksenä on Nexium, jota kuitenkaan en tarvitse kuin muutamana päivänä vuodessa. Muu lääkitys on Emconcor 2,5 mg, sitten otan 1-2 x D-vitam. 20 mg, 1 x Emgesan 250 mg ja 1 x Bodyflex MSM. Liikun (silloin kun en sairasta), 2-4 kertaa 1 - 1,5 tuntia sauvakävely/hiihto ja kerran 2 tuntia ohjattua jumppaa viikossa. Olen jonkin verran ylipainoinen, painoindeksi n. 28 ja pidän ehkä liikakin viinistä. Nmimerkki "Auta, auta, pyydän sua"

Paulan vastaus:

Kärsit infektiokierteestä ja syöt useita antibioottikuureja vuodessa. Nyt tärkeintä on kyetä nostamaan vastustuskykyä. Tiedätkö, että vahvan vastustuskyvyn juuret ovat suolistossasi. Tosin lukemattomien antibiottikuurien seurauksena vastustuskykysi on heikentynyt oleellisesti ja suolistosi mikrobikanta on tuhoutunut. Ihmistä voidaan pitää mikrobikantansa kävelevänä kasvatusalustana! Kaikista ihmisen soluista noin 90 % on mikrobeja ja suurimman osan koti sijaitsee suolistossa. Mikrobikanta säätelee immunologisen puolustusjärjestelmän eli vastustuskykymme kehittymistä ja toimintaa.  Itse asiassa hyvät bakteerit estävät haitallisten kilpakumppaniensa kiinnittymisen suolen pinnalle. Ne myös tuottavat erilaisia aineita kuten antibiootin kaltaisia yhdisteitä, jotka pystyvät ehkäisemään uusien bakteerien asettumisen suolistoon. Suolisto on elimistön suurin vastustuskykyyn vaikuttava immunologinen elin.

Nyt meidän on palautettava terveyttä ylläpitävä mikrobikanta suolistoosi, korjattava vuosien aikana syntyneet ravintoaineiden puutokset tai jopa mahdolliset suoliston limakalvovauriot. Ruokavalio ja elämäntavat kuten turhien lääkekuurien välttäminen ovat äärettömän tärkeitä. Sinä hyödyt auvoisesta yhteiselosta mikrobiesi kanssa vain, jos ruokit niitä oikein ja pidät elämäntapasi suhteellisen terveellisinä. Itse asiassa osa syömästämme ruoasta päätyy myös bakteeriemme pureskeltavaksi. Bakteeriston on käytettävä sitä ruokaa, mitä sille tarjotaan - oli lopputulos ihmiselle itselleen vahingollinen tai ei! Nauttimamme ruoka vaikuttaa siihen millainen mikrobikanta suolistossamme on ja millaisia aineita mikrobit tuottavat. Suolistossa on aina myös haitallisia bakteereja ja hiivoja. "Hyvien" mikrobien ylimäärä pitää haitalliset aisoissa - tosin vain mikäli ihminen ei itse omilla teoillaan pilaa tätä upeaa symbioosia. Et kertonut ruokavaliostasi mitään. Huono ruokavalio (esimerkiksi paljon punaista lihaa, sokeria ja valkoista leipää eli niin kutsuttu länsimainen dieetti) yhdistettynä lukuisiin antibioottikuureihin puhumattakaan alkoholin liikakäytöstä (mainitsit pitäväsi liikaakin viinistä) johtaa vääjäämättä kehon kuormittumiseen, haitallisten mikrobien lisääntymiseen ja immuniteetin laskuun. Nämä terveydelle epäedulliset mikrobit voivat tuottaa monia myrkyllisiä yhdisteitä, jotka eivät vaikuta haitallisesti vain suolen limakalvoon, vaan voivat imeytyä suolistosta verenkiertoon ja rasittavat jo seuraavaa puolustusjärjestelmää, maksaa. Entäpä virtsatietulehduksesi? Syömäsi mikrobilääkekuuri tappaa taudinaiheuttajien lisäksi myös hyvät bakteerit niin suolistosta kuin sukupuolielintenkin alueelta. Valitettavasti lääkekuurin vaikutuksen päätyttyä juuri taudinaiheuttajat ovat ensimmäiset henkiin heräävät. Riskisi saada virtsatieinfektio antibioottikuurin jälkeen onkin jopa viisinkertainen!

Muuta ruokavaliosi heti - kasvispainotteinen runsaasti vihanneksia ja juureksia tuoreina ja kevyesti höyrytettyinä, marjoja, maustamattomia hapanmaitotuotteita (kohtuudella), täysjyväviljoja varsinkin ruista ja ohraa (vältä vehnää), kalaa ja kylmäpuristettuja öljyjä kuten esimerkiksi rypsi-, oliivi- tai avokadoöljyä sisältävä ruokavalio hellii ja ruokkii mikrobeitasi ja lisäksi sisältää monia vahvalle vastustuskyvylle välttämättömiä ravintoaineita. Muista juoda vettä riittävästi ruoka-aikojen välillä.

Nauti myös probiootteja eli terveyttä edistäviä bakteerikapseleita (2-3) iltaisin ennen nukkumaanmenoa ainakin puolen vuoden ajan tasapainottamaan suoliston mikrobikantaa. Probiooteilla on useita todettuja terveysvaikutuksia. Myös terveysvaikutteisista hapanmaitotuotteista saat terveyttä edistäviä bakteereja. Syö päivittäin vahva monivitamiinihivenainekapseli ruoan yhteydessä varmistaaksesi tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden riittävän saannin. Mittauta ystävällisesti D-vitamiiniarvosi

(D3-vitamiini, S-D-25) laboratoriossa, jotta tiedämme onko ravintolisänä nauttimasi D-vitamiinin annostus riittävä. D-vitamiini vaikuttaa ratkaisevalla tavalla immuunipuolustukseemme. Muita tarpeellisia ravintolisiä voivat olla esimerkiksi sinkki, C-vitamiini (erityisesti tärkeä hengitysteiden ja keuhkojen immuniteetille) ja omega-3-rasvahapot. Vältä turhia lääkekuureja. Viinistä on aika luopua kokonaan kunnes olet terve ja elinvoimainen.

Mainitsit refluksitaudin ja palleatyrän sekä tunteen ’että kurkussasi olisi jotain ylimääräistä ja äänesi on painoksissa’. Sinun on tutkituttava kurkku ja ruokatorvi. Refluksitaudissahan mahalaukun hapan sisältö pääsee takaisin ruokatorveen ja pahimmassa tapauksessa tämä hapan velli aiheuttaa kipua, tulehdusta ja jopa haavautumisen. Monet kuvailevatkin kärsivänsä astman kaltaisista oireista tai turvotuksesta, pahoinvoinnista, pala-kurkussa tunteesta ja äänen käheydestä sekä varsinkin yöllisestä yskästä. Tosin jos refluksitauti ei ole vaivasi syypää, suosittelen lämpimästi kilpirauhaskokeita. Syy oireeseesi on löydettävä. Selvitäthän lisäksi, ettei työpaikallasi tai kotona ole sisäilmaongelmia. Kaikkea hyvää sinulle.

19.10.2012Lukijoiden kommentteja


Kommentoi
Sinun täytyy olla rekisteröitynyt käyttäjä kommentoidaksesi, rekisteröidy tästä. Jos olet jo rekisteröitynyt kirjaudu sisään sivun oikeasta ylälaidasta.

Lisää kysymyksiä:
20.02.2013Mahahappo ja hapottomuuden mittaaminen sekä B12-vitamiinin merkitys ja laboratorioanalyysi
20.02.2013Vatsa jatkuvasti kuralla – stressivatsa
19.10.2012Helikobakteeri, hapoton maha ja mahalaukun surkastuneet limakalvot
19.10.2012Mikä vikana kynsissä?
19.10.2012Veriryhmäruokavalio – mitä rasvaa paistamiseen – onko kolesteroli rasvaa – mitä pähkinöitä tulisi syödä?
11.07.2012Suoliston ”huono kunto” ja lukemattomat lääkekuurit
11.07.2012Halvin mahdollinen dieetti terveyden ylläpitämiseksi
11.07.2012Omenan siemenet


 
Design by Studio Obra, Platform by NettiSite