Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 

Linkki vinkki

Löysitkö mielenkiintoisen terveysaiheisen uutisen? Lähetä linkki meille niin lisäämme uutisen sivuille! 

Uutiset »

Suoliston bakteerikanta kuntoon näillä marjoilla

 

Hanna Markuksela
KIRJOITTAJA

Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.

Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi

Kotimaisista marjoista saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa. Erityisen tärkeitä tuloksia ovat marjojen hyvät vaikutukset suoliston bakteerikantaan. Esimerkiksi lakan on havaittu tuhoavan suoliston haitallisia bakteereita, mutta säästävän hyviä. Luonnontuotealan asiantuntija Satu Flyktman kertoo, kuinka jokainen voi hyödyntää lakan ja muiden marjojen vaikutuksia mahdollisimman tehokkaasti. 

Lakka on nouseva tähti

Satu: Lakka on todella luontomme arvokkaimpia marjoja monipuolisen ravintoainekoostumuksensa vuoksi. Lakka sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä kuitua, mutta lisäksi ellagitanniineja, jotka tutkitusti tepsivät haitallisiin suolistobakteereihin, häiritsemättä hyödyllisten bakteerien toimintaa. 

Lakalla on todettu olevan vahvin haitallisia suolistomikrobeja taltuttava vaikutus, mutta myös muilla marjoilla on antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi erinomaisia terveyshyötyjä. 

Suosittelenkin syömään eri marjoja joka ikinen päivä vähintään 2 dl/200g. Synergistisen yhteisvaikutuksen vuoksi mieluiten useita marjalajeja samalla kertaa.

Lakka suoliston tehokuurina

Satu: Täsmällisiä annoskokoja on vaikea sanoa, mutta toki on loistavaa jos voit syödä lakkaa muutamia kertoja viikossa vaikka sen 1-2 dl päivässä, mutta harvalla on siihen mahdollisuutta/varaa.

Lakan lehteä voi myös käyttää samassa tarkoituksessa. Tällöin lehti kannattaa poimia ennen kukintaa, hellävaroen, ettet häirise lakan arvokkaan marjan muodostusta. Lakan lehden voi myös jauhaa viherjauheeksi, joka sopii vaikkapa smoothieihin.

Lakan marjajauhetta puolestaan saa esimerkiksi ekokaupoista. Sanotaan, että 1-3 teelusikallista päivässä vastaa 1 dl tuoretta lakkaa. Lakkajauhe muiden marjajauheiden ohella voi olla hyvä lisä tehokuuriin ja yleensäkin perusravitsemuksen piristykseksi. 

Marjoja yhdistelemällä parhaat tulokset 

Satu: Myös muut marjat sisältävät runsaasti biologisesti aktiivisia fenolisia yhdisteitä, jotka tukevat suoliston hyvinvointia. Fenolisilla yhdisteillä on antimikrobisia vaikutuksia ihmisen suolistopatogeenien (haitallisten mikrobien) toimintaan, mutta ne eivät häiritse hyödyllisiä suolistobakteereja. Suolistossa olevien haitallisten bakteerien/suolistopatogeenien kasvua estää mm. marjojen sisältämä ellagitanniini, jota löydät erityisesti tehomarjasta lakasta, mutta myös vadelmasta.

Marjoja kannattaa syödä niiden synergistisen vaikutuksen vuoksi päivittäin vähintään 2 dl ja mieluiten useita marjalajeja samalla kertaa. Upeilla marjoillamme on kaikilla omat vahvuutensa, jotka vahvistavat toistensa vaikutusta. 

Lakalla on todettu olevan vahvin haitallisia suolistomikrobeja taltuttava vaikutus, mutta myös muilla marjoilla on erinomaisia terveyshyötyjä. 

Esimerkiksi kahdesta desilitrasta mustikoita saat huomattavan osan vuorokauden C-vitamiiniannoksesta, tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita, kuitua sekä polyfenoleja, mutta sekoitahan annokseen lisäksi vaikkapa tyrniä, lakkaa, puolukkaa- saat todellisen tehoshotin! Nyt parhaan metsämarjasesongin aikaan on hyvä muistaa, että metsiemme aurinkovoimaiset marjat päihittävät mennen tullen tuontihedelmät.

______________

Satu Flyktman on ravitsemuksen, hyvinvoinnin ja luonnontuotealan asiantuntija.

Kuu Yrttitarhassa, http://kuuyrttitarhassa.blogspot.fi/,

Hehkutaan, https://www.facebook.com/Hehkutaan

 

03.08.2013Lukijoiden kommentteja