Suoliston bakteerikanta kuntoon näillä marjoilla
KIRJOITTAJA
Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.
Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi
Kotimaisista marjoista saadaan jatkuvasti uutta
tutkimustietoa. Erityisen tärkeitä tuloksia ovat marjojen hyvät vaikutukset suoliston
bakteerikantaan. Esimerkiksi lakan on havaittu
tuhoavan suoliston haitallisia bakteereita, mutta säästävän hyviä. Luonnontuotealan asiantuntija
Satu Flyktman kertoo, kuinka jokainen voi hyödyntää lakan ja muiden marjojen
vaikutuksia mahdollisimman tehokkaasti.
Lakka on nouseva tähti
Satu: Lakka on todella luontomme arvokkaimpia marjoja
monipuolisen ravintoainekoostumuksensa vuoksi. Lakka sisältää runsaasti C-
ja E-vitamiineja sekä kuitua, mutta
lisäksi ellagitanniineja, jotka
tutkitusti tepsivät haitallisiin
suolistobakteereihin, häiritsemättä
hyödyllisten bakteerien
toimintaa.
Lakalla on todettu olevan vahvin haitallisia
suolistomikrobeja taltuttava vaikutus, mutta myös
muilla marjoilla on antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi erinomaisia terveyshyötyjä.
Suosittelenkin syömään eri marjoja joka ikinen päivä
vähintään 2 dl/200g. Synergistisen yhteisvaikutuksen vuoksi
mieluiten useita marjalajeja samalla kertaa.
Lakka suoliston tehokuurina
Satu: Täsmällisiä annoskokoja on vaikea sanoa, mutta toki on loistavaa
jos voit syödä
lakkaa muutamia kertoja viikossa vaikka sen 1-2 dl päivässä, mutta harvalla on siihen
mahdollisuutta/varaa.
Lakan lehteä voi myös käyttää samassa
tarkoituksessa. Tällöin lehti kannattaa poimia ennen
kukintaa, hellävaroen, ettet häirise lakan arvokkaan marjan
muodostusta. Lakan lehden voi myös
jauhaa viherjauheeksi, joka sopii vaikkapa smoothieihin.
Lakan marjajauhetta puolestaan saa esimerkiksi ekokaupoista.
Sanotaan, että 1-3 teelusikallista päivässä vastaa 1 dl tuoretta lakkaa.
Lakkajauhe muiden marjajauheiden ohella voi olla hyvä lisä tehokuuriin
ja yleensäkin perusravitsemuksen
piristykseksi.
Marjoja yhdistelemällä parhaat tulokset
Satu: Myös muut marjat
sisältävät runsaasti biologisesti
aktiivisia fenolisia yhdisteitä, jotka
tukevat suoliston hyvinvointia. Fenolisilla yhdisteillä on antimikrobisia vaikutuksia ihmisen
suolistopatogeenien (haitallisten mikrobien) toimintaan, mutta ne eivät häiritse hyödyllisiä suolistobakteereja. Suolistossa
olevien haitallisten bakteerien/suolistopatogeenien kasvua estää mm. marjojen sisältämä ellagitanniini, jota löydät
erityisesti tehomarjasta lakasta, mutta myös
vadelmasta.
Marjoja kannattaa syödä niiden synergistisen
vaikutuksen vuoksi päivittäin vähintään 2 dl ja mieluiten
useita marjalajeja samalla kertaa. Upeilla marjoillamme on kaikilla omat
vahvuutensa, jotka vahvistavat toistensa vaikutusta.
Lakalla
on todettu olevan vahvin haitallisia suolistomikrobeja taltuttava vaikutus,
mutta myös muilla marjoilla on
erinomaisia terveyshyötyjä.
Esimerkiksi kahdesta desilitrasta mustikoita saat
huomattavan osan vuorokauden C-vitamiiniannoksesta, tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita, kuitua sekä polyfenoleja, mutta sekoitahan
annokseen lisäksi vaikkapa tyrniä, lakkaa, puolukkaa- saat
todellisen tehoshotin! Nyt parhaan metsämarjasesongin
aikaan on hyvä muistaa, että metsiemme aurinkovoimaiset
marjat päihittävät mennen
tullen tuontihedelmät.
______________
Satu Flyktman on ravitsemuksen, hyvinvoinnin ja
luonnontuotealan asiantuntija.
Kuu Yrttitarhassa, http://kuuyrttitarhassa.blogspot.fi/,
Hehkutaan, https://www.facebook.com/Hehkutaan
03.08.2013
Lukijoiden kommentteja
|