Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 

Linkki vinkki

Löysitkö mielenkiintoisen terveysaiheisen uutisen? Lähetä linkki meille niin lisäämme uutisen sivuille!



 

Uutiset »

B12-vitamiinista apu muistisairauden ennaltaehkäisyyn

 

Hanna Markuksela
KIRJOITTAJA

Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.

Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi

Ikääntyessämme B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta kehoon heikentyy. Iän myötä myös B12-pitoisten ruokien syöminen usein vähenee. Tällä tavoin kehittyy hiljalleen B12-vitamiinin vajaus, jonka aiheuttamat muistiongelmat saatetaan helposti tulkita korkeasta iästä tai alzheimerin taudista johtuviksi. 

B12-vitamiinia tarvitaan

  • Terveen hermojärjestelmän kehittymiseen ja ylläpitoon
  • DNA:n muodostumiseen 
  • Punaisten verisolujen tuotantoon

 

Vakava B12-vitamiinin puutos johtaa anemiaan, jota voidaan tutkia helposti tavallisella verikokeella. Vähemmän dramaattisia puutosoireita ovat lihasheikkous, alhainen verenpaine, uupumus ja masennus sekä muut mielialaoireet ja muistiongelmat.

Kuten muutkin B-vitamiinit, B12-vitamiini on vesiliukoinen. Keho kuitenkin varastoi sitä jonkin verran maksaan, minkä vuoksi liian vähäistä vitamiininsaantia ravinnosta tai varsinaista imetytymishäiriötä ei välttämättä huomata vuosiin. Joidenkin arvioiden mukaan jo 250 pmol/l alhaisempaa veren seerumin B12-vitamiinin tasoa pidetään merkkinä vitamiinin puutoksesta.

B12-vitamiinin vuorokausittainen saantisuositus on aikuisilla 2,4 mikrogrammaa. Tavallisesta sekaruokavaliosta saantisuositus on helppo saavuttaa. Vitamiinia on runsaasti lihassa ja kalassa ja  erityisesti maksaruoissa. Riskiryhmänä ovat kasvissyöjät ja etenkin vegaanit, joiden on käytettävä säännöllisesti vitamiinilisää. Välillä väitetään, että merilevät, hapatetut tuotteet tai oraat sisältäisivät B12:ta. Missään kasvikunnan tuotteessa ei kuitenkaan ole B12-vitamiinia, jota ihmisen elimistö voisi hyödyntää.

Eläinperäisissä tuotteissa oleva B12-vitamiini on sitoutunut proteiiniin ja tarvitsee imeytyäkseen vatsahappoja. Vatsahapon neutralisoijia käyttävillä henkilöillä onkin riski vitamiinin vajaukseen. Samoin ikääntyvillä ihmisillä, joilla vatsahapon tuotanto on yleisesti henkentynyt. Perniöösistä anemiasta kärsivillä B12:n imeytyminen on puolestaan estynyt, koska heiltä puuttuu sisäinen tekijä, joka mahdollistaa vitamiinin imeytymisen suolistosta.

Ravintovalmentajan vinkit:

Synteettinen B12-vitamiini ei tarvitse vatsahapon apua imeytyäkseen, mutta kannattaa pitää mielessä, että kaikki nautittu B12 ei imeydy. Tämän vuoksi B12-vitamiinivalmisteissa on yleensä varsin suuri määrä vitamiinia. Parhaiten puutosoireita ehkäistään käyttämällä kielen alle laitettavia tabletteja tai suusuihkeita, joista vitamiini imeytyy parhaiten. Pistoksia ei välttämättä tarvita ellei B12-vitamiinin puutosta ole jo todettu.

Erään iäkkäitä naisia, joilla oli yksipuolinen ruokavalio, koskevan tutkimuksen mukaan B12-vitamiinilisä hidasti  huomattavasti kognitiivisten kykyjen heikkenemistä tutkituilla henkilöillä. Tästä johtuen B12-vitamiini on ristisanojen ja älyllisesti aktiivisen elämän ohella hyvä osa muistin säilyttämisarsenaalia. 

 

Lisätietoa:

http://www.nytimes.com/2011/11/29/health/vitamin-b12-deficiency-can-cause-symptoms-that-mimic-aging.html?_r=0

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23221971

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23592803

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20927562

 

03.05.2013



Lukijoiden kommentteja