B12-vitamiinista apu muistisairauden ennaltaehkäisyyn
KIRJOITTAJA
Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.
Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi
Ikääntyessämme
B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta kehoon heikentyy. Iän myötä myös
B12-pitoisten ruokien syöminen usein vähenee. Tällä tavoin kehittyy hiljalleen
B12-vitamiinin vajaus, jonka aiheuttamat muistiongelmat saatetaan helposti tulkita korkeasta iästä
tai alzheimerin taudista johtuviksi.
B12-vitamiinia tarvitaan:
- Terveen hermojärjestelmän kehittymiseen ja ylläpitoon
- DNA:n
muodostumiseen
- Punaisten verisolujen tuotantoon
Vakava
B12-vitamiinin puutos johtaa anemiaan, jota voidaan tutkia helposti tavallisella
verikokeella. Vähemmän dramaattisia puutosoireita ovat lihasheikkous, alhainen
verenpaine, uupumus ja masennus sekä muut mielialaoireet ja muistiongelmat.
Kuten
muutkin B-vitamiinit, B12-vitamiini on vesiliukoinen. Keho kuitenkin varastoi
sitä jonkin verran maksaan, minkä vuoksi liian vähäistä vitamiininsaantia
ravinnosta tai varsinaista imetytymishäiriötä ei välttämättä huomata vuosiin. Joidenkin
arvioiden mukaan jo 250 pmol/l alhaisempaa veren seerumin B12-vitamiinin tasoa
pidetään merkkinä vitamiinin puutoksesta.
B12-vitamiinin
vuorokausittainen saantisuositus on aikuisilla 2,4 mikrogrammaa. Tavallisesta
sekaruokavaliosta saantisuositus on helppo saavuttaa. Vitamiinia on runsaasti
lihassa ja kalassa ja erityisesti
maksaruoissa. Riskiryhmänä ovat kasvissyöjät ja etenkin vegaanit, joiden on
käytettävä säännöllisesti vitamiinilisää. Välillä väitetään, että merilevät,
hapatetut tuotteet tai oraat sisältäisivät B12:ta. Missään kasvikunnan
tuotteessa ei kuitenkaan ole B12-vitamiinia, jota ihmisen elimistö voisi hyödyntää.
Eläinperäisissä
tuotteissa oleva B12-vitamiini on sitoutunut proteiiniin ja tarvitsee
imeytyäkseen vatsahappoja. Vatsahapon neutralisoijia käyttävillä
henkilöillä onkin riski vitamiinin vajaukseen. Samoin ikääntyvillä ihmisillä,
joilla vatsahapon tuotanto on yleisesti henkentynyt. Perniöösistä anemiasta
kärsivillä B12:n imeytyminen on puolestaan estynyt, koska heiltä puuttuu
sisäinen tekijä, joka mahdollistaa vitamiinin imeytymisen suolistosta.
Ravintovalmentajan vinkit:
Synteettinen
B12-vitamiini ei tarvitse vatsahapon apua imeytyäkseen, mutta kannattaa pitää
mielessä, että kaikki nautittu B12 ei imeydy. Tämän vuoksi
B12-vitamiinivalmisteissa on yleensä varsin suuri määrä vitamiinia. Parhaiten puutosoireita ehkäistään käyttämällä kielen alle laitettavia tabletteja tai suusuihkeita, joista vitamiini imeytyy parhaiten. Pistoksia
ei välttämättä tarvita ellei B12-vitamiinin puutosta ole jo todettu.
Erään
iäkkäitä naisia, joilla oli yksipuolinen ruokavalio, koskevan tutkimuksen mukaan B12-vitamiinilisä
hidasti huomattavasti kognitiivisten
kykyjen heikkenemistä tutkituilla henkilöillä. Tästä johtuen B12-vitamiini on ristisanojen ja älyllisesti aktiivisen elämän ohella hyvä osa muistin säilyttämisarsenaalia.
Lisätietoa:
http://www.nytimes.com/2011/11/29/health/vitamin-b12-deficiency-can-cause-symptoms-that-mimic-aging.html?_r=0
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23221971
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23592803
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20927562
03.05.2013
Lukijoiden kommentteja
|