Pitkäikäisyyden salaisuus
KIRJOITTAJA
Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.
Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi
Usean yhdysvaltalaisen yliopiston yhteishankkeena syntynyt tutkimus tarkasteli seitsemän sydämelle terveellisen elämäntapavalinnan vaikutusta myös syövän ehkäisyyn.
Seitsemän sydänterveydelle tärkeää tekijää:
- tupakoimattomuus
- fyysinen aktiivisuus (vähintään 75 min/vko raskasta liikuntaa ja vähintään 120 min/vko kohtuullisesti rasittavaa liikuntaa)
- normaali painoindeksi (alle 25)
- terveellinen ruokavalio
- alhaisen kolesteritason ylläpitäminen (alle 200mg/dl)
- normaali verenpaine (alle 120/80)
- verenpainetaso (paastoverensokeri alle 100 mg/dl)
Tutkimuksessa seurattiin 17-19 vuoden ajan yli 13 000 45-64 -vuotiaan koehenkilön terveyttä ja elämäntapavalintoja. Tutkijat huomasivat, että nämä sydänterveyteen yhdistetyt tekijät olivat tärkeitä myös syövän ennaltaehkäisemisessä. Henkilöillä, jotka täyttivät 6-7 terveyskriteeriä, oli puolet pienempi riski sairastua syöpään. Samat tekijät siis ennaltaehkäisevät niin sydänsairauksia kuin syöpääkin. Tärkein yksittäinen sydän- ja syöpäsairausriskiä laskeva tekijä tutkimuksen mukaan on tupakoimattomuus.
Vain 0,1% tutkimukseen osallistuneista täytti kaikki seitsemän terveyskriteeriä. Sama on huomattu monissa muissakin tutkimuksissa. Huomionarvoista on sekin, että vain 5,3% koehenkilöistä noudatti terveellistä ruokavaliota.
-----------
Lisää ikävuosia oikeilla rasvahapoilla
Harvardin yliopisto yhdessä New Mexicon ja Washingtonin yliopistojen kanssa tutki veren omega-3-rasvahappopitoisuuksien vaikutusta pitkäikäisyyteen. Koehenkilöt olivat 65 vuotta täyttäneitä eivätkä he käyttäneet kalaöljylisää.
Tutkimuksessa tarkasteltiin kolmen omega-3-rasvahapon pitoisuuksia ikääntyneiden koehenkilöiden verestä:
• DHA (docosahexaenoic acid)
• EPA (eicosapentaenoic acid)
• DPA (docosapentaenoic acid)
Tutkijat havaitsivat, että näillä kolmella rasvahapolla todella on merkitystä. Muut tuloksiin vaikuttavat tekijät huomioon ottaen, omega-3-rasvahapot selkeästi laskivat kuolleisuutta. Jo yhden rasvahapon korkeampi pitoisuus laski kuolleisuutta, samoin kuin jos kaikkien kolmen omega-3-rasvahapon pitoisuus oli veressä korkeampi.
Henkilöt, jotka kuuluivat siihen 20%:iin, joilla oli korkeimmat veren omega-3-pitoisuudet, elivät yli kaksi vuotta pidempään 65 vuotta täytettyään kuin muut tutkimukseen osallistuneet. Veren korkeat omega-3-pitoisuudet laskivat yleisesti kuolleisuutta 27%:lla ja kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin 35%:lla.
Ravintovalmentajan kommentti:
Miten nostaa veren omega-3-rasvahappopitoisuutta ja edistää sitä kautta mahdollisuuksia elää pidepään? Kalalla on erinomaisia terveyshyötyjä jo siksi, että mitä enemmän kalaa syödään sitä vähemmän kuluu punaista lihaa. Liha-aterioiden vaihtaminen kala-aterioihin laskee syöpäriskiä ja korjaa veren rasvahappojen suhteita parempaan suuntaan. Hyvien rasvojen lähteen ohella kala on kevyttä ja sisältää hyvälaatuista proteiinia.
Kasvikunnan omega-3-rasvahappoja saa helposti saksanpähkinöistä, hamppuöljystä tai hampunsiemenistä, pellavansiemenistä ja chiansiemenistä sekä kylmäpuristetusta rypsiöljystä. Näitä voi laittaa vaikka pirtelöön. Siemenet ja pähkinät sisältävät tärkeitä kivennäisiä ja hyviä kuituja hyvän rasvan ohella.
17.04.2013
Lukijoiden kommentteja
|