Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 

Linkki vinkki

Löysitkö mielenkiintoisen terveysaiheisen uutisen? Lähetä linkki meille niin lisäämme uutisen sivuille!



 

Uutiset »

"Gluttaus" näkyy gluteenittomien tuotteiden myynnissä ja keliakiaepäilyjen määrässä

 

Hanna Markuksela
KIRJOITTAJA

Hanna Markuksela on psykologi ja FLT Ravintovalmentaja®. Hanna työskentelee monipuolisesti hyvinvoinnin parissa.

Hannan yhteystiedot:
www.avalonia.fi
info(at)avalonia.fi

Gluteenittomilla tuotteilla riittää kysyntää

S-ryhmältä saatujen tietojen perusteella gluteenittomien tuotteiden myynti kasvoi viime vuoden aikana jopa 17 prosenttia. Gluteenittomien leipien kohdalla myynnin kasvu oli erityisen suurta. Lisäksi tuotevalikoima kasvoi jonkin verran vastaamaan lisääntynyttä kysyntää.

Syynä gluteenittomien tuotteiden menekkiin ei ole keliakiadiagnoosien lisääntyminen, vaan keliakiaa sairastamattomien kiinnostus tuotteita kohtaan - monista erilaisista syistä. Ärtyvän suolen oireilusta kärsivä saattaa kokea gluteenittomat tuotteet vatsalle ystävällisempinä ja diagnosoida itse itselleen gluteeniyliherkkyyden. Gluteenin välttäminen voi auttaa myös erilaisista autoimmuunisairauksista, kuten reumasta kärsiviä. Lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminnan tukihoitamiseen tähtäävissä ruokavalioissa vältellään joskus gluteeniviljoja. 

Gluttaus laihdutusruokavaliona kiehtoo ja ärsyttää

Viime aikoina gluteenitonta ruokavaliota on markkinoitu myös laihdutusruokavaliona, mikä on saanut täystyrmäyksen teveydenhuollon ammattilaisilta. Lisäksi ilmiö on aiheuttanut harmitusta niiden keliaakikoiden kohdalla, joille ei ole jäänyt gluteenitonta leipää kaupan hyllylle äkillisesti kasvaneen kysynnän takia. Minkäänlaista tieteellistä näyttöä gluteenin lihottavista vaikutuksista ei ole, mutta esimerkiksi julkisuuden henkilöt ovat ottaneet "gluttaus"-trendin avosylin vastaan. Viime vuoden puolella mm. upeista muodoistaan tunnettu seurapiirikaunotar Kim Kardashian julisti Twitter-yhteisöpalveluun lisäämänsä kuvan tekstissä "Gluten free is the way to be..." 

Keliakiadiagnoosin saaminen on tärkeää

Keliakiaa sairastaa vain 2 prosenttia suomalaisista ja heistäkin on löydetty vasta 30 000. Vielä noin 75 000 keliaakikkoa on löytämättä, mistä johtuen on hyvä, että keliakian mahdollisuutta on alettu entistä tarkemmin kartoittaa.

Oma-aloitteisesti keliakiaa ei kuitenkaan kannata itselleen luokitella ja keliakiaruokavaliota käynnistää. Sairauden diagnosointi on hyvin vaikeaa enää siinä vaiheessa, kun gluteenitonta dieettiä on noudatettu sen verran, että suoliston nukkapeite on korjaantunut ja vasta-ainearvot laskeneet. Lisäksi diagnosoimaton keliaakikko jää ilman 23,60 euron suuruista keliakiakorvausta. Kelakorvaus olisi edes jonkinlainen apu vähentämään keskimäärin 65 euron menoerää, jonka gluteenittoman ruokavalion noudattamisen arvioidaan aiheuttavan kuukaudessa.

Ravintovalmentajan näkökulma:

Gluteeniton ruokavalio voi auttaa rauhoittamaan ruoansulatuskanavaa ärtyvän suolen ollessa pahassa vaiheessa. Osa ärtyvästä suolesta kärsiviä oireilee gluteenista - ei kuitenkaan keliakian, vaan gluteenisensitiivisyyden tai viljan muiden osasten takia. Tällöin gluteeniviljat voidaan poistaa ruokavaliosta joksikin aikaa, kunnes suolisto rauhoittuu. Jatkossa välttely tapahtuu osittain tai kokonaan - aina yksilöllisesti ja oireiden kokonaiskuvassa tapahtuvien muutosten perusteella.

Moni sekoittaa kuitenkin esimerkiksi rukiin suolistossa fermentoituvien hiilihydraattien ja liukenemattomien kuitujen aiheuttamat suolisto-oireet keliakiaan. Silloinkin, kun kyseessä on vain kurja, mutta terveydelle vaaraton reaktio. Tällöin keliakian itsediagnosoinnin sijaan olisi tärkeää kartoittaa voidaanko ruisleipää syödä edes pari palaa päivässä. Mielellään paahdettuna, jolloin se aiheuttaa vähemmän ilmavaivoja. Mikään pakko ruisleipää ei tietenkään terveyssyistä ole sisällyttää ruokavalioon. Sen voi korvata vatsaystävällisemmällä kauralla ja ottaa rukiin sijaan terveelliset kasvislignaanit pellavasta. 

Nivelvaivoista ja reumasta kärsiviä gluteeniton ruokavalio voi auttaa, mutta tällöinkin on joissain tapauksissa mahdollista tehdä ajoittaisia poikkeuksia ruokavalioon, koska reumaatikolle oireet aiheuttaa jatkuvan gluteenin syömisen aiheuttama kokonaiskuormitus - enemmin kuin satunnainen altistus. Keliakiatapauksen kohdalla taas pienikin satunnainen alistus tuhoaa suolinukkaa pitkäksi aikaa. 

Jos keliakin mahdollisuus huolestuttaa, on hyvä pyrkiä otattamaan vasta-aineet tai mahalaukun ja ohutsuolen tähystys mahdollisimman pian ja ryhtyä vasta sen jälkeen gluteenittomalle ruokavaliolle kokeilumielessä. Mielellään terveydenhuoltoalan ammattilaisen ohjauksessa. 

Lisäksi on hyvä huomioida, että mikäli gluteeniton ruokavalio tuo apua oireisiin, ei tämä välttämättä merkitse sitä, että oireiden aiheuttajana on ollut keliakia, vaan syynä voivat olla lukuisat erilaiset tekijät, joita kannattaa selvitellä kokeneen asiantuntijan kanssa. Näin syömiseen ei tule arvuuttelun takia turhia rajoituksia ja ruokavalio voidaan koostaa mahdollisimman monipuoliseksi rauhallisin mielin.

 

Lue lisää:

http://yle.fi/uutiset/gluteenittomien_tuotteiden_myynti_kasvoi_huimasti/6524922

http://yle.fi/uutiset/gluteenittomalla_dieetilla_haetaan_hoikkaa_uumaa_ja_toimivaa_vatsaa/6474878

http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/totta_vai_tarua/

 

 

10.03.2013



Lukijoiden kommentteja