Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 

Linkki vinkki

Löysitkö mielenkiintoisen terveysaiheisen uutisen? Lähetä linkki meille niin lisäämme uutisen sivuille!



 

Uutiset »

Korkea verensokeri kutistaa aivoja?

Korkeat verensokeriarvot saattavat tehdä tuhoja aivoille, kertoo tuore australialaistutkimus. Tutkimukseen osallistui 250 miestä ja naista, joilla ei ole diabetesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että niillä miehillä ja naisilla, joilla oli korkeammat verensokeriarvot, tietyt osa-alueet aivoista osoittivat kutistumisen merkkejä. Vaikutukset aivoissa näkyivät esimerkiksi niillä alueilla, joissa prosessoidaan muistia ja tunnekokemuksia. Tulokset pysyivät samoina, vaikka tutkittavien elämäntapoja kontrolloitiin muun muassa painon ja tupakoinnin osalta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä ABC News.

Tutkija Nicolas Cherbuin Canberrassa sijaitsevasta yliopistosta kertoo, että jos tulokset toistuvat samanlaisina, diabeteksen määritelmää ja verensokeritasojen raja-arvoja saatettaisiin joutua arvioimaan uudelleen. Aiemmissa tutkimuksissa diabetes on yhdistetty ikääntymisestä johtuvaan luonnolliseen rappeutumiseen. Uudet tutkimustulokset osoittavat kuitenkin, että verensokeriarvojen kontrollointi parantaisi myös ei-diabeetikkojen kognitiivisia kykyjä.

Joidenkin tutkimusten mukaan verensokeriarvojen kontrollointi auttaisi kehoa säännöstelemään tulehdusherkkyyttä, joka on yhdistetty aivojen kutistumiseen. Joidenkin muiden teorioiden mukaan korkea verensokeri paksuntaisi verta, mikä taas lisää verihyytymien riskiä myös aivoissa.

Joka tapauksessa tuore tutkimus vahvistaa ennestään neuvoja vahtia ruokavaliotaan siten, että verensokeri pysyisi mahdollisimman tasaisena. Korkeasta verensokerista kärsivien ei-diabeetikoiden kannattaa tutkijoiden mukaan noudattaa diabeetikoille suositeltua ruokavaliota, joka sisältää paljon vihanneksia, mutta vähemmän proteiinia, tärkkelystä ja hiilihydraatteja.

Lähde terve.fi

 

21.09.2012



Lukijoiden kommentteja