Veriryhmäruokavalio – mitä rasvaa paistamiseen – onko kolesteroli rasvaa – mitä pähkinöitä tulisi syödä?
Kysymys:
Hei Paula ! Olen autossa vaimoni kanssa kuunnellut hupaisaa ohjelmaasi. Olemme 67-vuotiaita. Minua on jäänyt askarruttamaan muutama kysymys, mutta ensiksi haluaisin kertoa syömistottumuksiamme. Aamulla rasvaton maustamaton jugurtti, neljä kukkurallista ruokalusikallista pakastemarjoja, mustikoita, mansikoita ja puolukoita sekaisin, mysliä, talkkunajauhoa, jauhettuja kuivattuja mustaherukanmarjoja, viimeiseksi luraus luomu-rypsiöljyä. Kahvin kanssa rukiista arinarievää, päällä 60%:n Benecolia ja kalkkunaviipaleita. Päivällä syömme edellisen päivän ruokaa tai vain hedelmiä, tummaa leipää, porkkana-ananas-gefilus-juomaa. Viiden maissa syömme kalaa, yleensä lohta keitossa tai paistettuna, broilerin tai kalkkunan jauhelihaa, kanaa, broileripihvejä. Yleensä emme syö naudan- tai sianlihaa. Ateriaan kuuluu porkkanaa, punajuurta, sipulia, valkosipulia, täysrukiista leipää. Juomme yleensä kotikaljaa, joskus puna- tai valkoviintä tai keskiolutta. Harvemmin syömme hirvipaistia, poronpaistia tai -käristystä, lampaanpaistia, karitsanlihaa. Näiden kanssa juomme punaviintä.
Meillä molemmilla on kolesteroli yli viiden ja lääkärit toivovat minun syövän lääkkeitä. Olen välillä syönyt ja välillä en, joka lienee pahin vaihtoehto. Minä kuulun ns, riskiryhmään, koska minulla on verenpainetta (lääkitys on) ja minulta on kymmenen vuotta sitten leikattu hyvänlaatuinen kasvain päästä läheltä aivoja. Me syömme useita ravintolisiä ja vitamiineja mm. B ja D(25).
Vaimollani on MS-tauti ja käymme pari kertaa vuodessa luontaisterapeutilla, joka hieroo meitä. Terapeuttimme sanoo, että monet vaivat ja sairaudet johtuvat ruuansulatuskanavan kunnosta, eli siitä mitä syömme. Terapeutin mukaan sisäelimillä on vastinpari muualla kehossa. Kun sisäelin ei voi hyvin, kipeytyy vastinpari.
1. Uskotko, että veriryhmä määrittelee paljolti mitkä elintarvikkeet ovat soveliaita, eli olemmeko viljan tai lihan syöjiä? Terapeuttimme uskoo tähän.
2. Mitä rasvaa pitää käyttää paistamisessa? Olemme käyttäneet aikaisemmin suomalaista luomu-rypsiöljyä, mutta muistelen Sinun sanoneen radiossa jonkin muun öljyn kestävän paremmin kuumentamista. Olemme vähän lisänneet voita paistamiseen.
3. Onko kolesteroli rasvaa? Vuosi sitten olimme terveyskeskuksessa saamassa ohjeita syömiseen kolesterolin takia. Ollessamme poistumassa totesi ravintoterapeutti "vaikka siinä poronlihassa on KOLESTEROLIA, niin ette te varmaan sitä niin useasti syö". Tämä minua ihmetytti, koska olin kuvitellut poron olevan meille hyvä rasvaton vaihtoehto Siinä tilanteessa en älynnyt kysyä lisäselvitystä. Stockmannin kanta-asiakasvihossa tarjotaan poronfilettä, jossa on rasvaa vain 2 % ja sekin pääasiassa tyydyttämättömiä rasvahappoja. Jos ei ole pahoja rasvoja, niin voiko silti olla kolesterolia?
4. Mitä pähkinöitä pitäisi syödä? Ovatko maapähkinät liian yksinkertaisia? Taitavat sisältää vähän homettakin.
Terveisin, Jaakko
Paulan vastaus:
Jaakko
kultainen, koska vastauksieni pituus on rajoitettu menen suoraan kysymyksiisi.
1.
Ensimmäinen kysymyksesi koskee veriryhmäruokavaliota, jota
virallinen lääketiede kuin myös ravitsemustiede ovat Suomessa pitäneet täytenä
humpuukina. Amerikkalaisen naturopaatti Peter D’Adamon kehittämän teorian
mukaan veriryhmillä (A, B, O ja AB) on huomattava vaikutus siihen, millaista
ruokaa ihmisen pitäisi syödä. Hänen mukaansa veriryhmä on selvä geneettinen sormenjälki
ja kun ihminen syö (ja elää) veriryhmänsä erityispiirteiden mukaisesti, hän
pysynee terveenä ja vanhenemisprosessikin hidastunee. Aika paljon luvattu.
Peter D’Adamon teki koeputkitutkimuksia lektiinien ja veriryhmien välisistä
vuorovaikutuksista ja teoria nojaakin vahvasti näihin koeputkitutkimustuloksiin
ja kliinisiin havaintoihin. Mitä ihmettä nämä lektiinit sitten ovat? Niitä on
luonnossa kaikkialla - eläimissä, kasveissa, bakteereissa ja viruksissa.
Erilaisia lektiinejä on varsin paljon muun muassa ruoka-aineissa. Myös
esimerkiksi bakteerien pinnalla on lektiinejä, jotka toimivat eräänlaisina
’kiinnikkeinä’ tai imukuppeina - näin bakteeri kykenee kiinnittymään
liukkaaseen limakalvoon. Ovelaa eikö vain. Lektiinit ovat valkuaisaineita,
jotka sitovat hiilihydraatteja. Veriryhmäruokavalion idea on se, että
veriryhmän mukaan ruuan lektiineillä on taipumus sitoutua punasolujen pinnalla
oleviin sokerirakenteisiin ja valitettavasti myös muihin kehon osiin (kuten
suolistoon, munuaisiin ja hermostoon) ja aiheuttaa terveydellisiä ongelmia.
Peter D’Adamon teorian mukaan henkilön veriryhmä määrittää mitä ruoka-aineita
kannattaa syödä, jotta ruoka-aineiden sisältämät lektiinit eivät aiheuttaisi
terveydellisiä ongelmia. Esimerkiksi vehnän lektiini voi kiinnittyä ohutsuolen
limakalvolle ja aiheuttaa tulehduksen etenkin O-veriryhmään kuuluvilla.
Eläinkokeiden mukaan runsaasti lektiinejä sisältävät ruuat voivatkin aiheuttaa
suoliston limakalvon solujen suojarakenteiden tuhoutumista, mikä puolestaan voi
altistaa muun muassa haitallisten bakteerien kasvulle. Monet lektiinit voivat
olla myös erittäin voimakkaita allergiaa aiheuttavia aineita. Eli vastaukseni
kysymykseesi: Ihmiset ympäri maailman noudattavat lukemattomia erilaisia
dieettejä. Dieetin nimi ei paljasta mitään, vain kyselemällä selviää onko
ruokavalio monipuolinen, terveellinen ja tasapainoinen. Tosin joskus tarvitaan
lisäksi laboratoriotutkimuksia ja jopa perimän tuntemusta, jotta ihmiselle
voidaan laatia hänen tarpeitaan vastaava hoito-ohjelma. Toisen terveysruoka voi
olla toiselle sairauksia aiheuttavaa. Olemme ihanan erilaisia yksilöitä. Ja
vielä: lektiinit voivat todellakin aiheuttaa terveydellisiä ongelmia.
2. Toinen
kysymyksesi koskee paistamista: mitä rasvaa olisi hyvä käyttää ja olette
aikaisemmin käyttäneet suomalaista luomu-rypsiöljyä. Rypsiöljy sisältää
alfalinoleenihappoa ja se ei sovellu paistamiseen. Alfalinoleenihappo on
omega-3-rasvahappo ja se härskiintyy helposti. Paistamiseen soveltuvat voi,
kylmäpuristettu luomu kookosöljy, kylmäpuristettu oliiviöljy ja - avokadoöljy.
Tosin kylmäpuristetut oliivi- tai avokadoöljytkään eivät sovi kovalla lämmöllä
paistamiseen kun taas voi ja kylmäpuristettu kookosöljy sopivat. Myös voin ja
esimerkiksi oliiviöljyn yhdistelmä on erinomainen paistamiseen. Paistamisessa
ei tarvitse läträtä rasvoilla - jo pieni määrä riittää.
3. Ensinnäkin
kolesteroli on ihmiselle elintärkeä ja välttämätön aine. Oli-pääte kertoo sen
olevan itse asiassa (steroideihin kuuluva) alkoholi, mutta se on
rasvankaltainen aine. Se onkin rasvaliukoinen ja sitä on kaikissa soluissamme
varsinkin aivoissa, rasvakudoksessa ja maksassa. Tämän lisäksi kolesteroli on
välttämätön monien hormonien, D-vitamiinin ja sappihappojen tuotannolle.
Kolesteroli ei siis todellakaan ole vain ja ainoastaan haitallista. Suurimman
osan kolesterolista elimistö tuottaa itse. Maksa toimii
kolesteroliaineenvaihdunnan keskuksena. Maksa valmistaa kolesterolia elimistön
tarpeisiin ja poistaa liiallisen määrän sappinesteiden mukana
(ruuansulatuskanavaan). Monet eri tekijät vaikuttavat kolesteroliarvoihimme
kuten esimerkiksi ruokavalio, perimä, liikunta, liikapaino, tupakointi.
Kolesteroliarvot pysyvät kurissa, kun lopettaa teollisesti raffinoidun viljan
ja sokerin popsimisen. Samoin ruokavaliosta on poistettava osittain kovetetut
kasvirasvat eli niin kutsutut
transrasvat. Transrasvoja on muun muassa pikaruoassa, leipomotuotteissa ja
eineksissä. Ne nostavat ’huonoa’ LDL-kolesterolia ja laskevat ’hyvää’
HDL-kolesterolia. Tyydyttynyt rasva on varsinainen kiistakapula. Tähän mennessä
on aina sanottu, että tyydyttynyt rasva on kaikista pahinta, se nostaa enemmän
kolesterolia kuin esim. ruoan sisältämä kolesteroli. Vuonna 2010 julkaistun
yhteenvetotutkimuksen mukaan tyydytetyn rasvan syönti ei korreloinut
valtimotauteihin. Tämä ei ole ihan näin yksinkertaista. Osalla meistä
tyydyttynyt rasva näyttää kohottavan veren kolesteroliarvoja enemmän kuin ruoan
kolesteroli ja lisäksi osa ihmisistä on "herkkiä" ruoan kolesterolille. Tämä on
nähtävissä perimässä. Olemme yksilöitä! Voitte syödä hyvillä mielin
poronfilettä, mutta suosikaa lisäksi kalaa, pähkinöitä (alentaa LDL, pitää HDL
korkealla), kylmäpuristettuja öljyjä, liukoista kuitua (omena, kaura, porkkana)
sekä liikkukaa säännöllisesti. Muistathan, että kolesteroliarvo on vain
osatotuus - lisäksi on huomioita muun muassa krooninen hiljainen tulehdus
(esim. herkkä-CRP), homokysteiini, mahdollinen insuliiniresistenssi
(sokeriaineenvaihdunta), verenpaine, LDL-partikkeleiden määrä,
HDL-partikkeleiden määrä ja LDL-partikkeleiden koko sekä hapettunut LDL. Niin
ja APOE4-alleeli.
4.
Maapähkinä ei itse asiassa ole pähkinä vaan papu eli se kuuluu
palkokasveihin. Palot kehittyvät maanpinnan alla. Hyviä ja terveellisiä
pähkinöitä ovat esimerkiksi hasselpähkinä, saksanpähkinä, pekaanipähkinä ja
parapähkinä. Pähkinät sisältävät paljon hyvää rasvaa sekä kalsiumia,
magnesiumia ja kaliumia oikeassa suhteessa unohtamatta arginiini-aminohappoa ja
kasvisteroleita. Myös monet siemenet ja mantelit ovat erinomaisia terveydelle.
Syökää erilaisia pähkinöitä tai tehkää niistä seos, joita napsitte välipalaksi
esimerkiksi omenan kanssa.
19.10.2012