Halvin mahdollinen dieetti terveyden ylläpitämiseksi
Kysymys:
Hyvä rouva Heinonen, Olen kokeillut erilaisia dieettejä. Olin mm. kasvissyöjä kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt sovellan "tulehdusvapaata dieettiä" (Inflamation Free Diet Plan). Tämä dieetti tuntuu mielestäni melko hyvältä. Lisäksi sovellan 4 x 400 kcal ohjelmaa. BMI:ni on stabiloitunut normaalin keskivaiheille. Tukkanikin on alkanut saada väriä takaisin. Nettiä seuraamalla olen havainnut, että todisteet ovat lisääntyneet siitä, että matalakaloridieetti olisi hyvä myös ihmisille. Intiassa mies väittää selvinneensä 70 vuotta ilman ruokaa ja juomaa. Ehkei ihan uskottavaa. Nyt toivoisin teidän kuvailevan, millainen voisi olla halvin mahdollinen dieetti millä voi ylläpitää hyvää terveyttä? Terveisin Mauno
Paulan vastaus:
Hei Mauno! Dieettisi näyttää toimivan hienosti, kun hiustesi värikin on palaamassa. Kysymyksesi sen sijaan kuulostaa haastavalta "halvin mahdollinen dieetti millä voi ylläpitää hyvää terveyttä". Kotimaiset kasvikset ja juurekset ovat edullisia ja äärettömän terveellisiä. Hinta on vielä edullisempi, jos ne ostetaan suoraan lähitilalta. Marjat esimerkiksi mustikat ja puolukat, jotka ovat mahtavia antioksidantti- ja vitamiinipommeja, poimitaan itse metsästä ja pakastetaan talven varalle. Mansikat kerätään mansikkatilalta ja niin ikään pakastetaan. Syksyn sarastaessa painutaan ämpärin kanssa sienimetsään. Sienet säilötään esimerkiksi kuivaamalla tai pakastamalla. Kotimaiset omenat ovat loistavia flavonoidilähteitä. ’Omena päivässä pitää lääkärin loitolla’ -sanonta näyttääkin olevan täysin totta. Omenat voi myös säilöä kuivaamalla tai esimerkiksi pakastamalla soseena. Luumutkin saadaan omasta tai ystävällisen naapurin puusta. Minulla on pienellä pihallani syntymäpäivälahjaksi saatu luumupuu, joka tuottaa hyvin paljon luumuja. Niistä voi tehdä hilloa tai nauttia sellaisenaan. Monet voimaruoat kuten pinaatti, lehtikaali ja persilja kannattaa ostaa myös lähitiloilta ja pakastaa talven varoiksi. Yrttejä voi kuivattaa tai pakastaa ja käyttää niin ruoanlaitossa kuin teenäkin. Useat maanviljelijät myyvät myös täysjyväviljoja suoraan kuluttajalle. Tosin kun ostaa viljan kokonaisina jyvinä, on hankittava viljamylly. Täysjyväviljasta esimerkiksi rukiista saa kuitujen lisäksi esimerkiksi B-vitamiinia, magnesiumia, sinkkiä, seleeniä ja bioaktiivisia yhdisteitä, joista suoliston terve mikrobikanta valmistaa muun muassa hormoniperäisiltä syöviltä suojaavia komponentteja.
Hyviä ja edullisiakin valkuaislähteitä ovat linssit ja pavut. Mung-papuja ja linssejä voi myös idättää. Samoin herneestä ja auringonkukansiemenistä saa kasvattamalla kauniita ja maukkaita versoja. Siemenet ovat myös hyvä valkuaisen lähde ja niiden nauttiminen lisää samalla monien kivennäisaineiden kuten kalsiumin ja hyvien rasvahappojen saantia. Myös kananmunien valkuaisosa sisältää korkealaatuista proteiinia ja keltuaisesta löytyy vitamiineja varsinkin B12-vitamiinia sekä kivennäisaineita. Kala on usein kallista, mutta terveyden kannalta se on hyvin merkittävä hyvien rasvojen ja muun muassa rasvaliukoisten vitamiinien sekä tietysti proteiinin lähde. Vaihtele eri kalalajeja esimerkiksi muikku, lohi, siika, kuha ja ahven. Hyvät rasvat ovat elintärkeitä, joten kylmäpuristettuihin öljyihin on rahaa käytettävä.
Edellä luetelluista ruoka-aineista saa kaiken välttämättömän - ainoastaan D-vitamiinista on puutetta ja mahdollisesti kalsiumista, jonka määrää voi lisätä nauttimalla kohtuullisesti hapanmaitotuotteita tai lisäämällä esimerkiksi kaalin, vihreiden vihannesten ja siemenien sekä pähkinöiden (usein kalliita) käyttöä. D-vitamiini on otettava purkista aina toukokuun lopulle asti. Myös vegaaniruokavalio tai elävänravinnon ruokavalio tai pelkkä kasvisruokavalio voi tulla hyvin edulliseksi. Tosin vegaanielämäntapaa samoin kuin kuumentamatonta elävää ravintoa on hyvä täydentää D-vitamiinin lisäksi ainakin B12-vitamiinilla.
11.07.2012