Reseptit » Salaatteja » Saksanpähkinöillä ryyditetty coleslaw
Pähkinäinen
Coleslaw-salaatti
Yksinkertainen
”amerikanherkku” coleslaw-salaatti on todellinen klassikko ja sopii kaikkiin
vuodenaikoihin. Usassa se liitetään erityisesti heinäkuiseen kansallispäivään
ja grillijuhliin, mutta meillä Suomessa tämä vitamiinipitoinen juuressalaatti
pelastaa nihkeän talvisalaattikauden.
Salaatti
koostuu muutamasta perusraaka-aineesta, valkokaalista ja porkkanasta, jotka on
perinteisesti maustettu etikalla ryyditetyllä majoneesipohjaisella
kastikkeella. Tämä versio salaatista on hieman kevyempi, mutta varmasti yhtä
maittava.
Salaatin
yksi parhaita puolia on sen muunneltavuus ja mukautuvaisuus: se toimii
sellaisenaan tai lähes kaikenlaisten lisukkeiden kanssa. Sen rinnalle sopii
niin kala kuin liha tai pähkinät kuten tässä.
Tee
tätä salaattia paljon kerrallaan, sillä se säilyy useita päiviä jääkaapissa ja
on itse asiassa maittavampaa vasta tekemistä seuraavana päivänä kun kaikki
ainesosat ovat imeytyneet toisiinsa. Itse varioin salaattia päivittäin :
perussalaatti säilyy jääkaapissa samanlaisena ja sekoitan vain päivittäisen
annoksen joukkoon uusia aineksia. Joskus heitän joukkoon kourallisen
paahdettuja pähkinöitä ja joskus nautin sen vihersalaatin ohessa. Kesällä olen
kokeillut salaattia osana marja-hedelmäsalaattia: toimii hyvin!
SALAATTIPOHJA
Pieni kerä (noin 800 gr) valkokaalia 6 multaporkkanaa
KASTIKE
1 dl majoneesia 1 dl kermaviiliä 2 rkl sitruunamehua 1 rkl valkoista balsamiko etikkaa 1 tl sokeria 1 tl mustaa pippuria
Käytä
mieluummin multaporkkanoita, sillä ne ovat mehukkaampia ja makeampia.
Raasta
kaali ja porkkanat mahdollisimman ohuella terällä silpuksi ja sekoita
keskenään.
Tee
kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Maistele kastiketta, sen täytyy
tuntua suussa säpäkkänä, sillä kaali ja porkkana loiventavat etikan
tujakkuutta.
Lisää
kastike vähitellen raasteiden sekaan. Salaatin ei ole tarkoitus uida
kastikkeessa, vaan se maustuu ja mehustuu jääkaapissa levätessään. Kastiketta
voi lisätä salaattiin tarjoiltaessa.
Lisää
murennettuja saksanpähkinöitä salaatin sekaan vasta tarjoiluvaiheessa.
TIESITKÖ?
Kaali
sisältää indoleja, ditioltioneja ja
isotiosyanaatteja. Tutkimusten mukaan näillä voi olla myrkytyksiä ja syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Ne myös
aktivoivat entsyymejä, jotka käynnistävät elimistön
myrkkyjenpoistojärjestelmän.
Porkkana sisältää mineraaleja kuten
kalsiumia, rautaa , kaliumia ja fosforia. Se puhdistaa verta, auttaa
väsymykseen, anemiaan, alentaa veren kolesterolia ja parantaa ihottumia ja ihon
laatua. Siinä on beetakaroteenia kymmenen kertaa enemmän kuin paprika. (lähde
Vinkkilän luomutuote)
Saksanpähkinä (aivopähkinä) on sukua
pekaanipähkinälle. Se sisältää hyviä rasvahappoja 56 g/100g, rasvaa 85 %,
proteiineja 9 % sekä B-vitamiinia. 01.03.2013
Lukijoiden kommentteja
Sinun täytyy olla rekisteröitynyt käyttäjä kommentoidaksesi, rekisteröidy tästä. Jos olet jo rekisteröitynyt kirjaudu sisään sivun oikeasta ylälaidasta. |