Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla

Hei ihanat,

Mahtavaa, rentouttavaa suvea kaikille! Kesä on nautinnollista aikaa - grillataan ja vietetään aikaa yhdessä. Unohdathan silti keinomakeutetut tuotteet (esim. virvoitusjuomat, proteiinipatukat, dieettivalmisteet, urheilujuomat) kaupan hyllylle. Viime vuoden lopun blogissani käsittelin kuinka keinomakeuttajat vaikuttavat haitallisesti suolistomikrobiston koostumukseen ja sen kautta voivat häiritä sokeriaineevaihduntaamme ja johtaa painon lisääntymiseen. Nyt keväällä julkaistussa tutkimuksessa aspartaamin käytön osoitettiin lisäävän rotilla stressiä ja tulehdusta. Meillä kaikilla on riittävästi stressiä ilman keinomakeuttajiakin. Ja krooninen hiljainen tulehdus on toinen nykypäivän vitsaus. Hiljainen tulehdus onkin kaikkien kroonisten sairauksien taustalla. Tulehdus ja siihen liittyvä hapetusstressi kuluttavat vitamiinivarastoja kuten tässäkin tutkimuksessa ilmeni (antioksidanttien määrät vähenivät). Aspartaami ei ole millään muotoa luonnollinen ja päivittäinen käyttö voi johtaa moniin erilaisiin terveydellisiin haittoihin ja ongelmiin. Tosin kuten funktionaalisessa lääketieteessä aina painotetaankin, olemme biokemiallisesti yksilöllisiä - eroamme muun muassa aineenvaihdunnaltamme ja kyvyltämme käsitellä myrkkyjä tai muita haitallisia aineita. Toiset voivat siis sietää esimerkiksi keinomakeuttajia paremmin ja pidempiä aikoja kuin toiset, mutta kenellekään ne eivät ole terveellisiä.

----------------------------

Aspartaami on yksi yleisimmin käytetyistä keinomakeuttajista. Kaikki eivät ole yhtä mieltä keinomakeuttajien väitetystä turvallisuudesta. Keinomakeuttajien epäillään esimerkiksi vaikuttavan epäedullisesti suolistomikrobiston lajikoostumukseen, ja sitä kautta häiritsevän elimistön sokeriaineenvaihduntaa, kuten viime vuoden marraskuun blogikirjoituksessa kerroin. Keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan aspartaami lisää rotilla stressin ja tulehduksen merkkiaineiden pitoisuuksia veressä.  

Rotat jaettiin kahteen ryhmään: aspartaamiryhmään ja kontrolliryhmään. Aspartaamiryhmän rotat saivat aspartaamia 40 mg painokiloa kohti päivässä. Määrä on sama, jota Euroopan turvallisuusvirasto EFSA pitää aspartaamin turvallisen päivittäisen saannin ylärajana ihmiselle. Muuten olosuhteet olivat samat molemmille ryhmille.

Yhdeksänkymmenen päivän jälkeen aspartaamiryhmän rotilla oli veressään enemmän kortikosteronia kuin kontrolliryhmän rotilla. Kortikosteronin määrä veressä kuvaa jyrsijöillä elimistön yleistä stressitilaa. Aspartaamiryhmän rottien veressä oli myös enemmän rasvahappojen hapettumistuotteita, typpioksidia ja useita tulehdusvälittäjäaineita, mutta vähemmän antioksidantteja kuin kontrollirotilla. Aspartaami siis lisäsi elimistön kokemaa hapetusstressiä ja tulehdusta.

Aspartaami hajoaa ihmisen ja rotan elimistössä. Hajoamistuotteisiin kuuluu kaksi hyvin myrkyllistä yhdistettä: metanoli ja formaldehydi. Tutkijat arvelivat, että aspartaamiryhmässä havaitut muutokset selittyvät nimenomaan näiden kahden myrkyn vaikutuksilla. On huomioitava, että rotta kestää ruumiinpainoon suhteutettuna yli kymmenen kertaa enemmän metanolia kuin ihminen.

Myrkkyvaikutuksia arvioitaessa nautittu päivittäinen annos ja altistuksen kesto ovat molemmat tärkeitä. Keinomakeuttajien saannin kohdalla riskiryhmässä ovat erityisesti kevytlimujen ja dieettituotteiden suurkuluttajat. Aspartaami ei ole ihmisen luontaista ravintoa. Ihmisten välillä on suuria yksilöllisiä eroja siinä, miten hyvin elimistö poistaa metanolin ja formaldehydin kaltaisia myrkkyjä. Aspartaamin ja muiden keinomakeuttajien päivittäinen käyttö voi olla haitallista ainakin osalle ihmisistä, vaikka jotkut toiset sietäisivätkin niitä hyvin. Turvallista makeutta ruokavalioosi saat esimerkiksi marjoista, hedelmistä ja hunajasta. Puhdistettu sokerikin on kohtuudella käytettynä keinomakeuttajia turvallisempi vaihtoehto.   

 

Choudhary AK, Sheela Devi R. Longer period of oral administration of aspartame on cytokine response in Wistar albino rats. Endocrinol Nutr. 2015 Feb 10. [Epub ahead of print]

25.06.2015

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja