Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä

Hei kaikki, ja lämmin pahoitteluni blogin tiedeartikkelin viivästymisestä. Olemme viimeistelleet uutta kirjaa totaalisen täysipäiväisesti lääkäri Päivi Mäkeläisen kanssa. Ja se onkin pian valmis ja saatavilla.

Tämä tiedeartikkeli on jälleen hyvin mielenkiintoinen. Suomessa tyypin 1 diabetes (lasten diabetes) on yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Uuden suomalaistutkimuksen mukaan äidin imetysaikainen teollisesti prosessoitujen lihavalmisteiden kulutus näyttäisi lisäävän lapsen riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Tutkimuksessa oli mukana melkein 3000 äiti-lapsi-paria, joilla oli alttius tyypin 1 diabetekselle. Vajaa 9 % lapsista sai joko diabeteksen tai sen esiasteen. Merkittävin havainto oli, että mitä enemmän teollisesti prosessoituja lihavalmisteita äiti käytti imetysaikana, sitä todennäköisemmin lapsi sairastui tyypin 1 diabetekseen. Haitallisia tekijöitä olivat mm. lihavalmisteisiin lisätty nitriitti ja valkuaisaineiden sekä rasvojen sokeroitumistuotteet (AGE-tuotteet). Nitriitistä muodostuu elimistössä nitrosoamiineja, jotka ovat syöpävaarallisia ja AGE-tuotteet häiritsevät solujen toimintoja sekä edistävät tulehdusta. Lisäksi diabeteksen esiaste kehittyi useammin niille lapsille, joiden äidit imetysaikana käyttivät paljon kasviöljyä (liikaa omega-6-rasvahappoja). Omega-6-rasvahapot liiallisina määrinä lisäävät elimistön tulehdusalttiutta ja tämä voi vaikuttaa esim. diabeteksen kehittymiseen. Muistathan, että ravinto säätelee geenien toimintaa - se on informaatiota soluille!

-------------------------------------------

Tyypin 1 diabetes on autoimmuunitauti, jossa haiman insuliinia tuottavat saarekkeet tuhoutuvat. Sitä kutsutaan usein lapsuus- tai nuoruusiän diabetekseksi sen varhaisen puhkeamisen takia. Suomessa tyypin 1 diabetes on väestömäärään nähden yleisempää kuin useimmissa muissa maissa. Syytä tähän on etsitty monista tekijöistä, kuten varhaislapsuuden ruokavaliosta, virustaudeista, D-vitamiinista ja geeneistä. Uuden suomalaistutkimuksen mukaan äidin imetysaikainen teollisesti prosessoitujen lihavalmisteiden kulutus näyttäisi lisäävän lapsen riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Sekä perinnöllinen alttius että ympäristötekijät vaikuttavat tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen. Ravinto on ensisijainen ympäristötekijä, koska se vaikuttaa paitsi ravintoaineiden saantiin niin myös suoliston bakteerikannan kautta immuunijärjestelmän toimintaan. Autoimmuunitaudit, eli elimistön hyökkääminen kehon omia kudoksia vastaan, ovat aina osoitus immuunijärjestelmän toiminnan häiriöistä. 

Tammikuussa 2015 julkaistun tutkimuksen tavoite oli selvittää äidin ruokavalion rasvahappokoostumuksen ja tyypin 1 diabeteksen kehittymisen välistä yhteyttä. Tutkimuksessa oli mukana 2939 äiti-lapsi-paria, joilla oli suvussa kulkeva alttius tyypin 1 diabetekselle. Perheiden seuranta-aika oli keskimäärin 7.5 vuotta, jonka aikana tyypin 1 diabetes kehittyi 81 lapselle ja diabeteksen esiaste eli prekliininen diabetes 172 lapselle. Yhteensä siis peräti 8.6 % lapsista sai joko diabeteksen tai sen esiasteen. 

Tutkimuksen merkittävin havainto oli, että mitä enemmän teollisesti prosessoituja lihavalmisteita äiti käytti imetysaikana, sitä todennäköisemmin lapsi sairastui tyypin 1 diabetekseen. Myös punaisen lihan kulutus ja lihan kokonaiskulutus vaikuttivat lapsen sairastumisriskiin, mutta prosessoimattoman lihan ja diabeteksen välille ei saatu yhteyttä. Punaista lihaa itsessään haitallisempia saattavatkin olla lihaan teollisesti lisätty nitriitti ja siitä syntyvät n-nitroso -yhdisteet, sekä valkuaisaineiden ja rasvojen sokeroitumistuotteet eli AGE-tuotteet, jotka häiritsevät solujen toimintoja. Kaikki nämä haitta-aineet voivat siirtyä rintamaidon välityksellä lapseen. Rintamaidosta vieroitettujen lasten ruokavaliota seuranta-aikana ei tässä tutkittu, mutta kirjoittajat viittaavat aiempiin tutkimuksiin, joiden mukaan myös lapsuusaikainen lihankulutus saattaa lisätä tyypin 1 diabeteksen riskiä.      

Tutkimuksessa havaittiin myös, että diabeteksen esiaste kehittyi useammin niille lapsille, joiden äitien imetysaikainen ravinto sisälsi paljon kasviöljyjä. Kasviöljyjen yleisimmän rasvahapon eli linolihapon runsaus äidin ravinnossa ja lapsen sairastumisriski olivat myös melkein merkitsevästi yhteydessä toisiinsa. Tutkijoiden mukaan kasviöljyjen linolihappo ja muut omega-6-ryhmän rasvahapot saattavat lisätä elimistön tulehdusalttiutta, mikä voi vaikuttaa esimerkiksi diabeteksen kehittymiseen. Runsaasti linolihappoa sisältäviä kasviöljyjä ovat esimerkiksi auringonkukkaöljy, soijaöljy, maissiöljy, rypsiöljy ja vehnänalkioöljy. Tulehdukselta suojaavat omega-3-sarjan rasvahapot, joita saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta ja pellavaöljystä, eivät tässä tutkimuksessa vaikuttaneet diabeteksen kehittymisen riskiin.

Ruokavalion ja elämäntapojen avulla voimme vaikuttaa siihen, miten perintötekijämme aktivoituvat ja säätelevät sekä omaa että lastemme terveyttä. Tämän tutkimuksen perusteella voidaankin suositella teollisesti prosessoitujen lihavalmisteiden, punaisen lihan ja runsaasti linolihappoa sisältävien kasviöljyjen kulutuksen rajoittamista ainakin raskaus- ja imetysaikana ja lapsuusiässä. Punaisen lihan ja lihavalmisteiden sijaan suositeltavia valkuaisaineiden lähteitä ovat kala, vaalea liha, siemenet, pähkinät, palkokasvit ja maitotaloustuotteet, kaikki kohtuudella ja monipuolisesti nautittuina ja luomulaatuisina. Suositeltavia ravintorasvoja ovat puolestaan esimerkiksi kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy, avokadoöljy, pellavaöljy ja voi, ja myös ne mieluiten luomulaatuisina.

Niinistö S, Takkinen H, Uusitalo L, Rautanen J, Vainio N, Ahonen S, Nevalainen J, Kenward MG, Lumia M, Simell O, Veijola R, Ilonen J, Knip M, Virtanen SM. Maternal intake of fatty acids and their food sources during lactation and the risk of preclinical and clinical type 1 diabetes in the offspring. Acta Diabetol. 2015 Jan 7. [Epub ahead of print]

03.02.2015

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja