Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus

Tämänkin blogin tiedeartikkeli käsittelee suolistoa - tällä kertaa ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS), joka on yleisin vatsavaivojen aiheuttaja suomalaisilla. Arvioidaan, että pahimmillaan jopa 750 000 suomalaista kärsisi oireyhtymästä! Uuden pitkälti suomalaisvoimin tehdyn tutkimuksen mukaan osalla IBS-potilaista on poikkeava suoliston mikrobisto. Tämä ei ole yllättävää, sen sijaan merkittävää oli, että osalla potilaista suolistossa vallitsevan matala-asteisen tulehduksen lisäksi paksusuolen limakalvo oli normaalia läpäisevämpi. Nämä tekijät lisäävät riskiä sairastua muihin tauteihin. Tutkijat kehittivät myös mielenkiintoisen IMD-indeksin ("haitallisen mikrobikannan" indeksi), joka korreloi positiivisesti ärtyvän suolen oireyhtymän kivuliaisuuteen kuin myös havaittuihin limakalvomuutoksiin.

Muistathan, että pelkästään stressi voi saada aikaiseksi matala-asteisen tulehdustilan suolistossa ja voi lisätä suoliston läpäisevyyttä mm. peptideille ja vierasaineille. Tärkeintä mielestäni on, että pystymme usein parantamaan tai ainakin suuresti helpottamaan suolistoperäisiä ongelmia. Hoito-ohjelma on aina yksilöllinen ja koostuu muun muassa ruokavaliosta, ruoan sulamisen ja imeytymisen parantamisesta, immuunijärjestelmän toiminnan ja suoliston mikrobikannan tasapainottamisesta, tulehduksen sammuttamisesta, limakalvovaurioiden korjaamisesta, liiallisen hapetusstressin eliminoimisesta, maksan myrkynpoistojärjestelmän toiminnan tukemisesta ja elintapojemme muutoksesta. Toki myös hormoniepätasapaino kuin myös ruoka-aineyliherkkyydet ja -allergiat on selvitettävä tarvittaessa. Ja suolistoperäisissäkin vaivoissa on aina huomioitava mentaalinen- ja tunnepuoli kuin myös henkisyys. Suolisto on toiset aivot! Näiden kaksien aivojen - toisten päässä ja toisten suolistossa - on kyettävä yhteistyöhön. Jos ne eivät sitä tee, se johtaa kaaokseen suolistossa ja epätoivoon päässä...

-------

Monin eri tavoin oireilevaa ärtyneen suolen oireyhtymää (irritable bowel syndrome, IBS) on pidetty toiminnallisena vaivana ja jopa "korvienvälitautina", jonka kanssa on vain opittava elämään. Tämä käsitys kaipaa kuitenkin ravistelua. Uunituoreen, pitkälti suomalaisvoimin tehdyn tutkimusjulkaisun mukaan osalla IBS-potilaista on paksusuolessaan selvästi terveestä väestöstä poikkeava suolen mikrobilajisto, lisääntynyt suoliepiteelin läpäisevyys ja kohonnut tulehdussolujen aktiivisuus. Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää IBS:n diagnosoinnissa ja hoitomuotojen kehittämisessä. 

Suomalaisten Käypä hoito -suositusten taudinkuvaus luonnehtii ärtyneen suolen oireyhtymää yksilön ominaisuudeksi, johon ei löydy parantavaa hoitoa. IBS voi oireilla vatsan alueen turvotuksena, kipuna, ilmavaivoina, ummetuksena ja/tai ripulina, ja sen hoidoksi suositellaan oireita pahentavien ruoka-aineiden poistamista ruokavaliosta. Ärtyneen suolen oireyhtymään haetaan usein apua ns. FODMAP-ruokavaliosta, jossa vältellään tiettyjä hiilihydraattirakenteita sisältäviä ruoka-aineita, kuten leseitä, papuja, sipuleita, sieniä, luumuja ja muita kivellisiä hedelmiä, vesimelonia, ksylitolia ja sorbitolia. 

Helsingin yliopiston, hollantilaisen Wageningenin yliopiston ja englantilaisen Nottinghamin yliopistosairaalan yhteistyönä syntyneessä uudessa tutkimuksessa havaittiin, että osalla IBS-potilaista oli peräti 27 bakteeriryhmän osalta normaalista poikkeava suoliston bakteerilajisto. Heillä oli mm. huomattavasti enemmän Bacteroides-suvun lajeja ja vastaavasti vähemmän tiettyjä Clostridia-ryhmän lajeja kuin terveillä koehenkilöillä. Samoilla potilailla paksusuolen limakalvo oli normaalia läpäisevämpi ja osoitti monia merkkejä lisääntyneestä tulehdusaktiivisuudesta. Paksusuolen limakalvon geenien aktivoitumisen erityispiirteet ennustivat näille potilaille kohonnutta riskiä tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen.

Aineiston avulla kehitettiin mikrobilajiston muutoksen astetta kuvaava IMD-indeksi (Index of Microbial Dysbiosis). IMD-indeksi korreloi positiivisesti sekä IBS:n kivuliaisuuteen että havaittuihin limakalvomuutoksiin, mutta ei masentuneisuuteen tai muihin psyykkisiin oireisiin. IMD-indeksiä voitaneenkin tulevaisuudessa käyttää erottamaan suolistomuutoksista kärsivät IBS-potilaat heistä, joilla vaivan taustalla on suoliston kipuherkkyys tai muut hermostolliset erityispiirteet. Nämä kaksi potilasryhmää tarvitsevat todennäköisesti erilaista hoitoa vaivaansa.

Nyt julkaistut tutkimustulokset ovat erittäin merkittäviä, sillä tällä hetkellä koululääketiede ei pidä ärtyneen suolen oireyhtymää tulehduksellisena tautina vaan pelkästään kiusallisena, mutta harmittomana vaivana. Uuden tutkimuksen ansiosta tiedämme, että ainakin osalla IBS-potilaista suolistossa vallitsee matala-asteinen tulehdus, joka lisää heidän alttiuttaan sairastua toisiin tauteihin. IMD-indeksin avulla voidaan objektiivisesti mitata IBS-taudin astetta suhteessa ruokavalioon tai mahdollisiin uusiin lääkkeisiin. Lisää tutkimusta tarvitaankin esimerkiksi elämäntapojen, ruokavalion, probioottien ja ravintolisien vaikutuksesta tähän oireyhtymään.

Jalanka-Tuovinen J, Salojärvi J, Salonen A, Immonen O, Garsed K, Kelly FM, Zaitoun A, Palva A, Spiller RC, de Vos WM. 2014. Faecal microbiota composition and host-microbe cross-talk following gastroenteritis and in postinfectious irritable bowel syndrome. Gut. 63:1737-1745.

05.12.2014

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja