Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa

Hei jälleen! Rakastuin suolistoon 1990-luvun alussa toimiessani tutkijana. Suolisto on pelottavan viisas, järisyttävän monimuotoinen elin. Se on terveytemme kehto tai sairauksien tyyssija. Jos suolisto ei ole kunnossa, koko keho kärsii - jopa aivot. Ja vaikka suoliston ja sen asukkaiden vaikutukset kehon hyvin- tai pahoinvoinnille ovat lähes uskomattomia, niin tätä en olisi osannut aavistaa.

Maailman arvostetuimmassa tiedelehdessä, Naturessa, julkaistun uuden tutkimuksen mukaan keinomakeutusaineet (sakariini, aspartaami tai sukraloosi) muuttavat suoliston mikrobistoa ja voivat johtaa mm. diabetesriskiä suurentavaan aineenvaihduntahäiriöön (glukoosi-intoleranssi). Nämä "ylistetyt" keinomakeuttajat voivat siis olla osasyyllisiä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan!

Tarkasta viimeistään nyt syömäsi proteiinipatukat ja muut proteiini- sekä dieettivalmisteet, urheilujuomat, ravintolisät (kyllä niissäkin käytetään keinomakeuttajia!), virvoitusjuomat, lääkkeet, valmisruoat jne. Keinomakeuttajia käytetään hyvin laajasti. Valitettavasti ravinnon, suolistomikrobien ja terveyden välisen yhteyden monimuotoisuus ei ollut tiedossa silloin, kun nykyisin käytössä olevia keinomakeuttajia hyväksyttiin elintarvikekäyttöön. Tosin nyt Naturessa julkaistu tutkimus saattaa huonoon valoon myös EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) uuden tieteellisen lausunnon aspartaamin turvallisuudesta.

Lue lisää, ihmettele, kommentoi. Ja muista, että suolistossamme touhuaa 10-100 kertaa enemmän bakteereita kuin meissä on soluja.

Lämmöllä, Paula

---------------------------------------------------------------------

Maailman arvostetuin tiedelehti Nature julkaisi lokakuun alussa tutkimuksen, joka saa keinomakeuttajien käytön elintarvikkeissa vähintäänkin kyseenalaiseen valoon. Tutkimus osoitti, että suoliston bakteerilajistoa muuttamalla keinomakeuttajat voivat aiheuttaa diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä suurentavan aineenvaihduntahäiriön, glukoosi-intoleranssin. Glukoosi-intoleranssia potevilla sokerin sietokyky on heikentynyt, eli heillä verensokeri pysyy liian pitkään korkealla sokeripitoisten ruokien nauttimisen jälkeen. Tutkimus koostui monesta osatyöstä, ja se todisti ansiokkaasti ja aukottomasti, että keinomakeuttajien vaikutus glukoosi-intoleranssin kehittymiseen kulki suoliston bakteerilajistossa tapahtuneiden muutosten kautta.

Ihmisen suolistossa, erityisesti paksusuolessa, elää hyvin rikas ja monipuolinen bakteerilajisto. Sen huikea merkitys terveyden ylläpitämisessä ja toisaalta sairauksien kehittymisessä alkaa vasta nyt toden teolla avautua lääketieteelle. Ravinnolla ja elintavoilla on ratkaiseva merkitys sille, millaiseksi suoliston bakteerikanta muotoutuu. Ravinnon, suolistomikrobien ja terveyden välisen yhteyden monimuotoisuus ei ollut tiedossa silloin, kun nykyisin käytössä olevia keinomakeuttajia hyväksyttiin elintarvikekäyttöön. Silloin ei osattu arvata, että ravinnossa niinkin pieninä pitoisuuksina esiintyvät yhdisteet kuin keinomakeuttajat voisivat muuttaa suoliston mikrobikantaa siten, että ihminen sairastuu.

Tutkimuksen ensimmäisessä osatyössä hiirille annettiin ruoan mukana joko sakariinia, aspartaamia tai sukraloosia. Kaikki nämä keinomakeuttajat aiheuttivat hiirissä glukoosi-intoleranssin kehittymisen, mutta sakariinin vaikutus oli voimakkain. Niinpä muut osatyöt suoritettiin pelkästään sakariinilla. Jos hiiri sai samanaikaisesti sakariinia ja antibioottia, glukoosi-intoleranssia ei kehittynyt, koska antibiootti esti sakariinin vaikutuksen suolistomikrobeihin. Glukoosi-intoleranssi kehittyi myös mikrobivapaille (steriileissä oloissa kasvatetuille) hiirille, kun niille siirrettiin sakariinia syöneiden hiirten suoliston bakteerilajisto, vaikka ne eivät itse saaneetkaan sakariinia

Keinomakeuttajien ja diabetesriskin välinen yhteys osoitettiin myös ihmisillä. Keinomakeuttajien käyttö yhdistyi muun muassa korkeampaan verensokeriin, heikentyneeseen glukoosinsietoon ja suurempaan ruumiinpainoon. Yhdessä osakokeessa sakariinia annettiin viiden päivän ajan seitsemälle terveelle koehenkilölle. Nämä viisi miestä ja kaksi naista eivät tavallisesti käyttäneet sakariinilla makeutettuja elintarvikkeita. Neljälle koehenkilölle kehittyi tutkimuksen aikana glukoosi-intoleranssi, ja heidän suolistonsa mikrobilajisto muuttui huomattavasti. Mikrobeiden yhteys kohonneeseen verensokeriin osoitettiin vielä siirtämällä koehenkilöiden suoliston bakteerilajisto mikrobivapaille hiirille. Näille hiirille kehittyi glukoosi-intoleranssi, vaikka niille itselleen ei annettu sakariinia.

Sakariinin syömisen seurauksena suolistossa Bacteroides-suvun bakteerien tiheys lisääntyi yli 20-kertaiseksi aiempaan verrattuna samalla, kun eräät muut bakteeriryhmät vähenivät. Samansuuntaisia muutoksia on aiemmin löydetty diabetekseen sairastuneilta henkilöiltä. Suhteellista osuuttaan lisänneiden mikrobilajien arvellaan auttavan ravinnon sisältämän energian talteenotossa, ja muutenkin vaikuttavan isäntäeläimen tai -ihmisen aineenvaihduntareitteihin epäedullisella tavalla.

Tutkijat esittivät työstään kaksi merkittävää johtopäätöstä. Ensinnäkin ravitsemuksen ja sairauksien välisessä yhteydessä olisi entistä tarkemmin huomioitava yksilöiden väliset erot. Sakariini ei vaikuttanut kaikkiin koehenkilöihin tai -hiiriin samalla tavoin, vaan jotkin yksilöt olivat herkempiä sakariinin vaikutuksille kuin toiset. Niinpä lääketieteessä ja ravitsemussuosituksissa olisi huomioitava jokaisen henkilön yksilölliset aineenvaihdunnan erityispiirteet optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Toiseksi tutkijat arvelivat, että keinomakeuttajat saattavat olla osasyyllisiä lähes maailmanlaajuiseksi levinneeseen lihavuusepidemiaan, vaikka ne oli alun perin kehitetty juuri vähentämään ylipainon riskiä. Näiden uusien tutkimustulosten valossa keinomakeuttajien vaikutuksia kuluttajien terveyteen olisi nyt syytä arvioida huolellisesti uudelleen. 

Suez J, Korem T, Zeevi D, Zilberman-Schapira G, Thaiss CA, Maza O, Israeli D, Zmora N, Gilad S, Weinberger A, Kuperman Y, Harmelin A, Kolodkin-Gal I, Shapiro H, Halpern Z, Segal E, Elinav E. 2014. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 514:181-186.

04.11.2014

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja