Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
Hei kaikki! Seuraava mielenkiintoinen ja
ajankohtainen blogini tiedeuutinen käsittelee hapetusstressiä ja värikkäitä
ruoka-aineita. Vihanneksia ja hedelmiä olisi hyvä syödä puolisen kiloa
päivässä. Nämä värikkäät ruoka-aineet eivät kuitenkaan
aina tahdo maistua ihan riittävässä määrin, vaikka niiden syömisestä olisi
kiistattomia terveyshyötyjä.
Kesäkuussa 2014 Nutrition -lehdessä julkaistu
tutkimus osoitti, että omaa riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin voi
vähentää syömällä runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Tutkimuksessa mitattiin
keski-ikäisten miesten verestä ja virtsasta tiettyjä merkkiaineita, jotka
kuvaavat sydän- ja verisuonitautien riskiä. Miesten ruokavalio selvitettiin
haastattelemalla. Tutkimuksen mukaan merkittävän riskitekijän eli hapettuneen
LDL-kolesterolin pitoisuus veressä oli pienin niillä tutkittavilla, jotka
nauttivat päivittäin vähintään 341 g vihanneksia ja hedelmiä. Perehdy blogiin.
---------------------------------------------
Vihanneksia ja hedelmiä olisi hyvä syödä puolisen kiloa päivässä.
Nämä värikkäät ruoka-aineet eivät kuitenkaan aina tahdo maistua ihan
riittävässä määrin, vaikka niiden syömisestä olisi kiistattomia
terveyshyötyjä. Kesäkuussa 2014 Nutrition -lehdessä julkaistu
tutkimus osoitti, että omaa riskiään sairastua sydän- ja
verisuonitauteihin voi vähentää syömällä runsaasti vihanneksia ja
hedelmiä. Tutkimuksessa mitattiin keski-ikäisten miesten verestä ja
virtsasta tiettyjä merkkiaineita, jotka kuvaavat sydän- ja
verisuonitautien
riskiä. Miesten ruokavalio selvitettiin haastattelemalla. Tutkimuksen
mukaan merkittävän riskitekijän eli hapettuneen LDL-kolesterolin
pitoisuus veressä oli pienin niillä tutkittavilla, jotka nauttivat
päivittäin vähintään 341 g vihanneksia ja hedelmiä.
Vihannekset ja hedelmät ovat oleellinen osa terveellistä ruokavaliota,
koska ne sisältävät elimistölle välttämättömiä kuituja, vitamiineja ja
kivennäis- ja hivenaineita. Kasviksissa on myös väriä antavia
yhdisteitä, jotka toimivat ihmiselimistössä luonnollisina
hapettumisenestoaineina eli antioksidantteina. Myös C- ja E-vitamiini
ovat antioksidantteja, eli ne suojaavat soluja happiradikaalien
aiheuttamalta härskiintymiseltä. Happiradikaaleja muodostuu kaikissa
happea käyttävissä aineenvaihduntareaktioissa. Erityisen
paljon niitä muodostuu immuunisolujen toimesta tulehduksen aikana.
Happiradikaalit reagoivat nopeasti erityisesti solukalvojen
rasvahappomolekyylien kanssa, jolloin solukalvo vaurioituu.
Antioksidanttien tärkeänä tehtävänä on siepata happiradikaalit ennen
kuin ne ehtivät vahingoittaa solukalvoja.
Brasilialaisessa yliopistossa toimivan ryhmän suorittamaan tutkimukseen
valittiin 296 tervettä, normaalipainoista, keski-ikäistä miestä. Heidän
ruokatottumuksensa selvitettiin kyselytutkimuksella, jonka perusteella
heidät jaettiin kolmeen kasvisten päivittäistä
käyttömäärää kuvaavaan luokkaan: alle 200 g/päivä, 200-341 g/päivä, ja
yli 341 g/päivä. Tutkimushenkilöiden eniten nauttimat vihannekset olivat
myös suomalaisittain aivan tuttuja, eli salaattia, tomaattia, porkkanaa
ja kurpitsaa. Hedelmistä syötiin tavallisimmin appelsiinia ja omenaa.
Tutkimus osoitti, että mitä enemmän vihanneksia ja hedelmiä tutkittavat
söivät, sitä vähemmän heidän veressään oli hapettunutta
LDL-kolesterolia, ja sitä vähemmän heidän virtsastaan löytyi kahta
elimistön hapetusstressiä kuvaavaa aineenvaihduntatuotetta. Vihannesten
ja hedelmien saanti analysoitiin erikseen ja havaittiin, että
vihannekset alensivat oksidatiivista stressiä tehokkaammin kuin
hedelmät. Tämän havainnon tutkijat selittivät vihannesten suuremmalla
kuitupitoisuudella. Kuitujen lisäksi kasviksista saatavilla
C-vitamiinilla ja magnesiumilla näytti olevan erityistä merkitystä
elimistön hapetusprosessien estäjänä.
Tämä tutkimus vahvisti jo aiemmin muissa tutkimuksissa saatuja tuloksia.
Vihannekset ja hedelmät ovat todellakin tärkeitä terveydelle. Näin
kesäkaudella Suomessakin on todella monipuolinen valikoima vihanneksia
ja hedelmiä tarjolla, nautitaan siis niistä ja
parannetaan samalla terveyttä!
Cocate
PG, Natali AJ, Oliveira Ad, Longo GZ, Alfenas Rde C, Peluzio Mdo C,
Santos EC, Buthers JM, Oliveira LL, Hermsdorff HH. 2014. Fruit and vegetable intake and related nutrients are associated with oxidative stress markers in middle-aged men.
Nutrition. 30:660-665.
06.08.2014