Terveyden Tukipilarit
Kirjaudu sisään
Kirjaudu
Liity kanta-asiakkaaksi | Unohditko salasanasi?

Ostoskorisi on tyhjä
Tutustu myös
Terveyden
Tukipilarit
Verkkokauppaan
  TERVEYSINFO   RADIO-OHJELMA   VERKKOKAUPPA  
Etusivu Blogi Terveyden avaimet TT-koulutus Reseptit Muiden kokemuksia Yleisöluennot
 
 


 

Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä

Hei kaikki!  Seuraava mielenkiintoinen ja ajankohtainen blogini tiedeuutinen käsittelee hapetusstressiä ja värikkäitä ruoka-aineita. Vihanneksia ja hedelmiä olisi hyvä syödä puolisen kiloa päivässä. Nämä värikkäät ruoka-aineet eivät kuitenkaan aina tahdo maistua ihan riittävässä määrin, vaikka niiden syömisestä olisi kiistattomia terveyshyötyjä.

Kesäkuussa 2014 Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että omaa riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin voi vähentää syömällä runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Tutkimuksessa mitattiin keski-ikäisten miesten verestä ja virtsasta tiettyjä merkkiaineita, jotka kuvaavat sydän- ja verisuonitautien riskiä. Miesten ruokavalio selvitettiin haastattelemalla. Tutkimuksen mukaan merkittävän riskitekijän eli hapettuneen LDL-kolesterolin pitoisuus veressä oli pienin niillä tutkittavilla, jotka nauttivat päivittäin vähintään 341 g vihanneksia ja hedelmiä. Perehdy blogiin.

---------------------------------------------

Vihanneksia ja hedelmiä olisi hyvä syödä puolisen kiloa päivässä. Nämä värikkäät ruoka-aineet eivät kuitenkaan aina tahdo maistua ihan riittävässä määrin, vaikka niiden syömisestä olisi kiistattomia terveyshyötyjä. Kesäkuussa 2014 Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että omaa riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin voi vähentää syömällä runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Tutkimuksessa mitattiin keski-ikäisten miesten verestä ja virtsasta tiettyjä merkkiaineita, jotka kuvaavat sydän- ja verisuonitautien riskiä. Miesten ruokavalio selvitettiin haastattelemalla. Tutkimuksen mukaan merkittävän riskitekijän eli hapettuneen LDL-kolesterolin pitoisuus veressä oli pienin niillä tutkittavilla, jotka nauttivat päivittäin vähintään 341 g vihanneksia ja hedelmiä.

Vihannekset ja hedelmät ovat oleellinen osa terveellistä ruokavaliota, koska ne sisältävät elimistölle välttämättömiä kuituja, vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita. Kasviksissa on myös väriä antavia yhdisteitä, jotka toimivat ihmiselimistössä luonnollisina hapettumisenestoaineina eli antioksidantteina. Myös C- ja E-vitamiini ovat antioksidantteja, eli ne suojaavat soluja happiradikaalien aiheuttamalta härskiintymiseltä. Happiradikaaleja muodostuu kaikissa happea käyttävissä aineenvaihduntareaktioissa. Erityisen paljon niitä muodostuu immuunisolujen toimesta tulehduksen aikana. Happiradikaalit reagoivat nopeasti erityisesti solukalvojen rasvahappomolekyylien kanssa, jolloin solukalvo vaurioituu. Antioksidanttien tärkeänä tehtävänä on siepata happiradikaalit ennen kuin ne ehtivät vahingoittaa solukalvoja.

Brasilialaisessa yliopistossa toimivan ryhmän suorittamaan tutkimukseen valittiin 296 tervettä, normaalipainoista, keski-ikäistä miestä. Heidän ruokatottumuksensa selvitettiin kyselytutkimuksella, jonka perusteella heidät jaettiin kolmeen kasvisten päivittäistä käyttömäärää kuvaavaan luokkaan: alle 200 g/päivä, 200-341 g/päivä, ja yli 341 g/päivä. Tutkimushenkilöiden eniten nauttimat vihannekset olivat myös suomalaisittain aivan tuttuja, eli salaattia, tomaattia, porkkanaa ja kurpitsaa. Hedelmistä syötiin tavallisimmin appelsiinia ja omenaa.

Tutkimus osoitti, että mitä enemmän vihanneksia ja hedelmiä tutkittavat söivät, sitä vähemmän heidän veressään oli hapettunutta LDL-kolesterolia, ja sitä vähemmän heidän virtsastaan löytyi kahta elimistön hapetusstressiä kuvaavaa aineenvaihduntatuotetta. Vihannesten ja hedelmien saanti analysoitiin erikseen ja havaittiin, että vihannekset alensivat oksidatiivista stressiä tehokkaammin kuin hedelmät. Tämän havainnon tutkijat selittivät vihannesten suuremmalla kuitupitoisuudella. Kuitujen lisäksi kasviksista saatavilla C-vitamiinilla ja magnesiumilla näytti olevan erityistä merkitystä elimistön hapetusprosessien estäjänä.

Tämä tutkimus vahvisti jo aiemmin muissa tutkimuksissa saatuja tuloksia. Vihannekset ja hedelmät ovat todellakin tärkeitä terveydelle. Näin kesäkaudella Suomessakin on todella monipuolinen valikoima vihanneksia ja hedelmiä tarjolla, nautitaan siis niistä ja parannetaan samalla terveyttä!

Cocate PG, Natali AJ, Oliveira Ad, Longo GZ, Alfenas Rde C, Peluzio Mdo C, Santos EC, Buthers JM, Oliveira LL, Hermsdorff HH. 2014. Fruit and vegetable intake and related nutrients are associated with oxidative stress markers in middle-aged men. Nutrition. 30:660-665.

06.08.2014

Lisää blogeja:
25.06.2015Aspartaami lisää stressiä ja tulehdusta rotilla
03.02.2015Teollisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät lapsen diabetesriskiä
15.12.2014Oliiviöljyä sydämen terveydeksi
05.12.2014Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
04.11.2014Keinomakeuttajat lisäävät diabeteksen riskiä muuttamalla suoliston mikrobilajistoa
29.10.2014Sokeroidut virvoitusjuomat lisäävät aineenvaihduntasairauksien riskiä
30.09.2014Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä ja nanoteknologialla syöpää vastaan
03.09.2014Luomuruoassa runsaasti enemmän antioksidantteja ja huomattavasti vähemmän myrkyllisiä raskasmetalleja verrattuna tavanomaisesti tuotettuun ruokaan
19.08.2014Säännöllinen liikunta vähentää tulehdusta ja auttaa kroonisissa aineenvaihduntasairauksissa
06.08.2014Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää hapetusstressiä veressä
24.07.2014Runsaasti hedelmäsokeria sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen altistaa metaboliselle oireyhtymälle
10.07.2013Turha sähköposti
13.06.2013Kilpirauhanen puhuttaa jälleen
17.12.2012Kosteus- ja homevauriot sekä biosidikäsittelyt


Lukijoiden kommentteja